Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 20. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Ali naj se ločim, ker v zakonu ne občutim ljubezni?

Couple Fighting

Shutterstock

Luz Ivonne Ream - objavljeno 04/01/18

Nikoli ne pozabite, kaj pomeni resnična ljubezen

Občutki obvladujejo naše življenje in imajo resne posledice: ne ustavimo se več, da bi o stvari temeljito premislili, ampak se takoj odzovemo in sprejemamo odločitve v skladu s svojim čustvenim stanjem ali počutjem, ki pa sta običajno nezanesljiva in odvisna od delovanja hormonov.

Ali tudi vi menite, da zakonska zveza ”dokler naju smrt ne loči” ne velja več, ker je nemogoče, da bi se človek zavezal nekoga ljubiti vse življenje, saj se ljubezen vendar enkrat konča … In če se ljubezen konča, moramo odnos končati? Morda je boljše vprašanje: ali se konča ljubezen ali jaz neham ljubiti?


COUPLE

Preberite še:
7 skrivnosti zakoncev, ki se dobro razumejo


COUPLE STARING

Preberite še:
Šest slabih navad, ki vam lahko uničijo zakon, in kako se z njimi spopasti


COUPLE

Preberite še:
Ljubezen ima pet stopenj, a se večina parov ustavi pri tretji. Zakaj?

Različna obdobja

Vedeti in sprejeti moramo, da vse zakonske zveze čakajo različna obdobja, trenutki, ko se nam resnično zdi, da ”nismo navzoči”, in ”občutimo”, da je vsa ljubezen kar nenadoma izpuhtela.

Začnemo se dolgočasiti. Monotonija sedi v našem naslanjaču in z nami spremlja nogometne tekme. Nič več se ne navdušimo, kot se je dogajalo na začetku, v želodcu nič več ne občutimo metuljčkov … Toda ali ste kdaj pomislili, da je dobro, da ne živimo stalno v tistem evforičnem stanju, ki je del začetne zaljubljenosti. Predstavljajte si, da bi tako živeli vse življenje, z zaljubljenim izrazom na obrazu in nerazsodnim vedenjem. Kajti ko smo zaljubljeni, ne razmišljamo, takrat samo občutimo.

Ljubezen je dejanje volje

Obdobja utrujenosti in dolgočasja v zakonu so lahko koristna, saj nas vabijo, da znova osmislimo svoj odnos, ga malce začinimo, spremenimo in sprejmemo razumne, razsodne odločitve, ki so dobro premišljene in niso rezultat trenutnih občutkov.

Ko premišljujemo, razmišljamo, nato pa se odzovemo. Trenutne odločitve, upoštevajoč občutke, niso najboljše, ker jih ne pogojujeta naši najboljši lastnosti, razum in volja, ampak naša večno spremenljiva čustva.

Če torej preživljate takšno obdobje v svojem zakonu, premislite in se spomnite, kaj ljubezen je: dejanje volje.

HANDS,COUPLE
Shutterstock

Ljubezni včasih ne ”občutimo” kot nekaj toplega in mehkega

Kadar nam ljubezen ne vžiga iskric in ne polni želodca z metuljčki, to pomeni, da ste se zanjo odločili, ne glede na to, ali jo občutite ali ne. Vaš zakon ne more temeljiti na vsej mavrici občutij, kajti – nekaj vam zaupam – ljubezen včasih sploh ni tako čudovita, kot bi jo radi ”občutili”.

Raje znova razmislimo: kaj pogrešamo, da bi lahko spet obudili plamen, ki naju je nekoč združil? Ugotovimo, kaj je to, in poskusimo stvari temu primerno spremeniti ali prilagoditi. Poiščimo strokovno pomoč in izberimo nekoga, ki si bo prizadeval ohraniti najin zakon.

Večna ljubezen v resnici obstaja; povsem resnična je. Ali jo bomo dosegli, pa je odvisno od nas in našega življenjskega sopotnika. Ne pozabite, da je ljubezen umetnost, ki se je naučimo tako, da ljubimo in v drugem iščemo dobro.

Le pogumno! Ne obupajte – raje znova osmislite svoj zakon. Uspelo vam bo!


EARTH WORLD

Preberite še:
Geniji, ki so spremenili naš pogled na svet
Preberite še:
Nezaželen nezakonski otrok, ki je postal zgled za vse Slovence

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie . Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
ločitevzakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.