Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 23. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Znanstveno dokazano: vez med mamo in hčerjo je močnejša od drugih

Mother and daughter

By Martin Novak | Shutterstock

Fanny Leroux - objavljeno 19/04/18

Čeprav so skušali dokazati drugače, je ameriška raziskava pokazala, da je od vseh družinskih vezi vez med materjo in hčerjo najmočnejša

Pri psiholoških raziskavah odraslih in otrok se najbolj poudarja posameznikovo povezanost z družino. Ameriški raziskovalci so se odločili, da bodo podrobneje preučili vsako izmed družinskih vezi.

Namen študije, o kateri je obsežno pisal tednik Journal of Neuroscience, je bil dokazati, da se nekatere patološke bolezni prenašajo v  družini. Pokazalo se je, da se motnje še posebej prenašajo z mater na hčere, s čimer so dokazali posebno vez, ki jih druži, in ki bi lahko marsikaj pojasnila.


PARENTS

Preberite še:
Mama: Pri nas doma ne kričimo!

Podrobnosti raziskave o družinskih vezeh

Kalifornijski raziskovalci so najprej izbrali 35 zdravih družin brez nevroloških ali psihiatričnih motenj, ki ne beležijo jemanja močnih zdravil ali drog, ki nimajo kontraindikacij za pregled z magnetno resonanco (IRM). S pomočjo analiziranja vseh sodelujočih v raziskavi posebej, je strokovnjakom uspelo ustvariti “zemljevid” možganov.

Z analizo različnih odzivnih področij in vedenjskimi testi so prišli do zanimivih odkritij. Obravnavali so različne vezi: oče – hči, oče – sin, mama – sin, mama – hči in sicer v enakem številu. Namen raziskave je bil predvsem razumeti, zakaj se depresija in vedenjske motnje očitno prenašajo znotraj družine, še posebej z mater na hčere.


FAMILY

Preberite še:
Zakaj ne bi smeli siliti otrok, da se opravičijo

Zanimivi izsledki

Raziskava je pokazala slednje: matere in hčere imajo enako anatomijo dela možganov, ki upravlja čustva. Podobnost seveda najdemo tudi med mamo in sinom, očetom in sinom in očetom in hčerjo. Vendar je med mamo in hčerjo podobnost tako velika, da stvari čutijo na enak način in da sta podvrženi enakim patologijam.

Večje medsebojno razumevanje

Dobra novica je ta, da na svetu obstaja nekdo, ki vas je sposoben popolnoma razumeti. Podobnost v sivih celicah med materjo in hčerjo je vir boljšega medsebojnega razumevanja. Mame so bolj sposobne prepoznati in tolmačiti hčerina čustva in obratno. Zato so včasih odnosi med materjo in hčerjo težji oz. zahtevnejši, ker sta si na čustveni ravni preveč blizu.

Raziskava je odprla vrata za vrsto novih raziskav, ki bi lahko obravnavale osebe z različnimi patologijami, na večjem družinskem vzorcu … Za zdaj pa lahko tudi znanstveno pojasnimo, zakaj naše mame – tudi ko odrastemo – ostajajo osebe, ki se jim lahko najbolj zaupamo in z njimi delimo marsikaj iz našega življenja.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila francoska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.


ALES CERIN

Preberite še:
Oče mora biti tudi zoprn, ker pri otrocih ne zbira všečkov
Preberite še:
Če bi svojim prijateljem lahko dal en sam nasvet, bi jim svetoval tole

Tags:
družinaodnosiotroci
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.