Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 29. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Nujno za vse (bodoče) študente

STUDENTS

TATJANA SPLICHAL | DRUŽINA

Barbara Oprčkal - objavljeno 25/04/18

Veščine, ki jim moraš usvojiti, preden postaneš študent

Pomlad je čas, ko maturantom­ misli vsaj sem in tja že uhajajo k oktobru. Z vpisom na fakulteto življenje strese na nas celo goro novih izzivov in nas postavi v situacije, ki jih nisi vajen iz srednješolskih klopi. Mladost ima svojo vlogo: takrat se pripravljamo na življenje onkraj starševskih zaščitniških peruti. Če želimo osvojiti vrhove v poklicu in v socialnih odnosih, ki nam bodo dobro služili, se moramo najprej postaviti na svoje noge.

Veščine, ki jih potrebuješ, boš seveda razvijal ves čas študentari­je, a dobro je imeti temelje, na katerih boš gradil. Tako boš že od prvega dne v polnosti izkoristil študentsko življenje. Spodaj je predstavljenih nekaj osnovnih veščin, ki koristijo vsakemu študentu.


GENERATION Z

Preberite še:
Generacija Z ‒ poznate značilnosti mladih, rojenih med letoma 1995 in 2010?

1. Imam svoje mnenje in ga znam kulturno izraziti

Akademska scena se vrti okoli tega, da se znaš “prepirati” o bistvu. Močna želja, ki jo čutiš po uporu, po tem, da hodiš po svoji poti, po nestrinjanju s profesorji in argumentiranju svojega prepričanja ti bo zdaj prav prišla. Študij ni piflanje, ampak argumentiranje in kritična presoja različnih teorij.

Skoraj nič ni hujšega od tega, da te profesor izzove k debati, ti pa o temi sploh nimaš mnenja ali pa navajaš le tisto, kar si se napiflal. Zakaj skoraj? Zato, ker je še hujše, če svoje mnenje sicer imaš, a ga ne znaš kulturno in spoštljivo izraziti. Pisno ali ustno – nihče te ne bo jemal resno, če se ne boš izražal na ravni kritičnega misleca ali če bo tvoj zapis poln pravopisnih napak.

2. Ustvarjanje zapiskov

Zapiski sošolcev ne bodo dovolj. Ni boljšega načina za premlevanje velikanskih količin snovi, kot je ustvarjanje lastnih zapiskov, sploh če je tvoj cilj snov razumeti in si jo tudi zapomniti.

Po predhodnem dogovoru s profesorjem morda lahko njegova predavanja tudi posnameš in zapiske narediš doma – to ti bo prišlo prav takrat, ko boš želel zavzeto poslušati in sodelovati v razpravi, zraven pa si ne (z)moreš še vsega zapisati.


EXAM

Preberite še:
Veste, kdo je zavetnik študentov? In kdo vam lahko pomaga pri izpitih?

STUDYING
Candybox images - Shutterstock



Preberite še:
Mami, čas je, da grem

3. Samostojno učenje in raziskovanje

Čeprav je študij čas, ko se marsikdo najbolj zabava v življenju, moraš znati reči ne prijateljem, YouTubu ipd., če hočeš študirati resno. Poleg tega pa moraš za to poskrbeti sam. Profesorji in starši te morda kdaj spodbujajo k učenju, nadzorovati pa te ne morejo, zato moraš biti sam dovolj zavzet.

4. Socialne veščine

Na faksu se boš srečal z mnogimi ljudmi: kolegi, profesorji … Čas je, da srednješolsko vojno proti učiteljem pustiš za sabo. Kolegialen, a vendar formalen pogovorni slog je nova zapoved. Morda se zgodi, da študente kak profesor kdaj povabi na sladoled ali celo pivo, a to nikakor ne pomeni, da postajate prijatelji (pa čeprav te morda naziva kolega).

Pomembno je torej, da vzpostaviš primeren slog komunikacije, hkrati pa da znaš navezovati stik z neznanci (morda boš nujno potreboval odgovor asistenta, ki ga nisi še nikoli srečal). Na govorilne ure na fakulteti vendar ne boš pošiljal svojih staršev.


MATEVZ MEHLE

Preberite še:
Zaupanje je, ko mladi povedo stvari, ki si jih ne upajo niti staršem

5. Samoiniciativnost

V srednjih šolah smo vajeni, da je vse urejeno, da nam postrežejo z vsemi podatki. Študent pa se mora večkrat znajti sam. Na fakulteti seveda ni razrednika, ki bi urejal odnose z drugimi profesorji, prav tako ni razredne ure. V veliko pomoč so lahko tutorji, a tudi do njih moraš pristopiti ti – brez samoiniciativnosti torej ne bo šlo. Pa tudi profesorji ti bodo z veseljem kaj pojasnili, če jih boš le obiskal takrat, ko imajo razpisane govorilne ure.

ORGANIZATION
Lenetstan - Shutterstock

6. Kuhanje

Morda se ti ta hip zdi, da boš lahko vseh pet študentskih let živel od pice in kebaba, a zagotavljam ti, da ti bo kuhanje prišlo prav. Tako boš prihranil nekaj denarja (in zdravja!), pa še koga, ki ti bo simpatičen, boš lahko povabil na večerjo. To je lahko tvoja nova supermoč, ki vedno očara.

Podobno koristno je, če si znaš sam oprati oblačila, da jih ne boš vsak konec tedna tovoril k staršem. Tako si boš prihranil nekaj dela, pa še ne bo se ti zgodilo, da bi ravno tiste hlače, ki jih naslednji dan nujno potrebuješ, zlikane krasile polico pri tvojih starših. In še to: če boš upošteval pravilo, da se posode ne pomiva šele, ko zmanjka čiste, boš s tem prispeval k dobrim odnosom s cimri.


WOMAN AND FOOD

Preberite še:
Je to najbolj univerzalen recept, da se boste prehranjevali zdravo?

7. Funkcionalna pismenost

Razumeti pravne dokumente, sistem zdravstvenega zavarovanja, plač in davkov … Zveni tako odraslo … in tako dolgočasno. A brez te veščine se lahko nenadoma znajdeš brez doma, če recimo ne prebereš natančno pogojev bivanja ali rokov plačevanja. Prikrajšan si lahko še za številne druge privilegije, ki jih pod določenimi pogoji prinaša študentsko življenja.

Glej na to pozitivno, začetek podpisovanja prvih pogodb je razburljiv čas. Naj tvoj podpis nekaj velja! In če zdaj razumeš pogodbo za najem sobe, se boš morda čez 10 ali 15 let laže spopadel s pogodbo za nakup stanovanja ali najem kredita.

8. Javni prevoz

Poznam ljudi, ki so se tako bali javnega prevoza in so bili tako zmedeni, da so raje kilometre in kilometre prehodili peš ali nekam sploh niso šli, ker niso vedeli, kako priti tja. Ne bodi eden izmed takih revežev. Vzemi si kak dan in razišči mesto ter vse možnosti transporta. V družbi bo to početje bolj zabavno. Pazi le, da si boš zapomnil bistveno in se ne boš zanašal na družbo, saj je ne boš imel vedno ob sebi.

Prispevek je bil najprej objavljen v tedniku Družina. Letnik 67, št. 17.




Preberite še:
Mladi, ste brez Wi-Fi-ja? Papež ponuja geslo, ki nikoli ne zataji.




Preberite še:
S čim je hollywoodski igralec navdušil množico mladih


GIRLS COFFEE

Preberite še:
Zakaj mi tega nisi prej povedala?

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.