Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 31. maja |
Aleteia logo
Poglobljeno
separateurCreated with Sketch.

Šest Slovenk, ki živijo v različnih državah Evrope, in njihov porodniški dopust

MATKA W POŁOGU

Shutterstock

Tina Martinec Selan - objavljeno 17/04/18

Kako je videti porodniški dopust v različnih državah Evrope?

Ste mama in se še predobro spominjate, kako se vam je trgalo srce, ko ste morali 12 mesecev po rojstvu svojega otročka prvič peljati v vrtec ali varstvo, vi pa ste se vrnili v službene vode? Ali pa morda načrtujete povečanje družine in bi vas zanimalo, kako so porod, porodniški dopust in uvajanje v vrtec videti v drugih evropskih državah?

Verjemite mi: kar zadeva ta vprašanja, je trava v Sloveniji zagotovo najbolj zelena. Povprašali smo šest Slovenk, ki živijo v različnih državah Evrope, kako je bil videti njihov porodniški dopust. Berite dalje!

Ana, Hrvaška

Na Hrvaškem je plačanega pol leta porodniškega dopusta, potem pa lahko ostaneš doma še pol leta brez nadomestila plače ali pa se vrneš v službo. Za patronažno službo je poskrbljeno, ni je treba plačati. Po potrebi pride na dom tudi večkrat na dan. S tem sem bila zelo zadovoljna. Pregledi pri pediatru niso plačljivi, prav tako ne obvezna cepljenja.


STOPY W DŁONI MATKI

Preberite še:
Rojstvo nedonošenčka – moja zgodba

Nina, Nizozemska

Na Nizozemskem so matere upravičene do najmanj 16 tednov plačanega porodniškega dopusta. Po navadi to pomeni od štiri do šest tednov pred porodom in 10–12 tednov po porodu. Potem se večina mamic vrne na delovno mesto, otrok pa gre v dnevno varstvo oziroma vrtec. Po zelo kratkem porodniškem dopustu so starši upravičeni do neplačanega dopusta oziroma do krajšega delovnega časa. To pravico lahko izkoristijo do otrokovega 8. leta starosti. Ni neobičajno, da eden ali oba delata tri ali štiri dni na teden, preostanek tedna pa preživljata z otroki.

Sama imam zelo pozitivne izkušnje, kar zadeva oskrbo po porodu. Vsak tretji otrok se rodi doma. Preglede in porod vodijo in opravijo babice. Če je porod v porodnišnici, gresta mati in dojenček po navadi domov že uro ali dve po porodu. Jaz sem sicer morala ostati v porodnišnici še en dan in moram priznati, da sem imela bolj občutek, da sem v hotelu kot pa v porodnišnici.

Vsaka mamica ima prvi teden po rojstvu otroka na voljo pomoč osebe, ki opravlja delo babice, patronažne sestre in hišne pomočnice, ki prihaja na dom vsak dan po navadi za 8 ur in pomaga pri oskrbi novorojenčka, opravlja dnevne preglede, je na voljo za pogovor in pomaga pri hišnih opravilih. Takšna pomoč je zlata vredna.


PÓŹNE MACIERZYŃSTWO

Preberite še:
Kdaj je pravi čas za otroka?

Špela, Belgija

V Belgiji, kjer živimo, sem rodila obe svoji hčerki in imam zelo lepe spomine na nosečniško obdobje, rojevanje in poporodno oskrbo. Ob meni so bili pri obeh porodih moja ginekologija – porodna spremljevalka, s katero sva imeli zelo praktične večmesečne priprave na porod, in babica ter seveda mož. V porodnišnici načeloma ostaneš tri dni in moram priznati, da je oskrba tako matere kot otroka pravi hotel s petimi zvezdicami. Imela sem sobo s kopalnico samo zase in za novorojenčka, redno me je obiskovala moja ginekologinja, z delovno terapevtko sva vsakodnevno počasi ponovili nekaj vaj, novorojenček pa je pod budnim očesom pediatra in sester.

Porodniški dopust je sicer v Belgiji zelo kratek, traja le 15 tednov. Da, sliši se kratko in res je! Pri vsaki hčerki sem tako vzela še nekaj dodatnih mesecev neplačanega starševskega dopusta. Kar srce se mi je paralo, ko sem obe svoji hčerki dala pri devetih mesecih v jasli, kjer so bili dojenčki stari le tri mesece.


HELENA ROZMAN

Preberite še:
Rekli so ji, da zaradi raka ne bo več mogla imeti otrok. Zdaj jih ima pet

Maja, Anglija

V Angliji lahko zaposleni izkoristijo do 52 tednov porodniškega dopusta, od katerih je samo prvih šest tednov plačanih. Če imaš srečo in tvoj delodajalec ponuja paket ugodnosti, ti k državnemu nadomestilu doda še določen znesek za določeno obdobje. Na porodniški dopust greš, kadar ti ustreza, a ne prej kot 11 tednov pred predvidenim datumom poroda. Na porodniškem dopustu moraš biti najmanj dva tedna.

Vrnitev na delo je osebna odločitev, večinoma pogojena s financami. Po eni strani imaš lahko ogromen izpad dohodka, po drugi pa je strošek varstva otrok zelo visok. Govorim o cenah krepko nad tisoč funtov na mesec (Tisoč funtov je okoli 1.160 evrov, op. a.). Tudi cena varušk ni nič nižja, saj jih moraš zaposliti, jim plačati socialno zavarovanje itd. Veliko mam se odloči za prilagodljiv delovnik, kar delodajalci večinoma zelo dobro sprejmejo in spodbujajo.

Moja osebna izkušnja s sistemom je dobra in sem na splošno zadovoljna. Vrnitev na delo je bila brez težav. To, da sem mama in da moram nujno končati delo do določene ure, je sprejeto kot nekaj povsem normalnega, to spoštujejo. Nimajo pa vse mame te sreče.


EVA AHAČEVČIČ PAKIŽ

Preberite še:
“Glede na to, da sem vso noč dojila, sem prav fejst”

Ana, Francija

Ženskam pri prvem oziroma drugem otroku pripada 16 tednov porodniškega dopusta, in sicer šest tednov pred porodom in 10 tednov po njem. Od tretjega otroka pa se podaljša na 26 tednov, osem tednov pred porodom in 18 po njem. Vsi pregledi in tudi alternativne medicinske metode, kot so akupunktura, homeopatija, sofrologija (tehnika dihanja za sproščanje), so kriti iz osnovnega zdravstvenega zavarovanja. Po porodu nam pripadata eden ali dva obiska babice, če je kakšna težava, tudi več. Enkrat ali dvakrat pa mamo obišče tudi otroška negovalka.

Kratek porodniški dopust ter drugi družbeni dejavniki so vzrok, da v Franciji doji le 60 odstotkov žensk, dojenje pa v povprečju traja tri mesece. Prva dva porodniška dopusta sta minila kot blisk: rodiš, malo okrevaš, potem se en mesec trudiš z dojenjem, naslednji mesec pa se že ukvarjaš z odstavljanjem, saj je treba v službo. Veliko je stresa zaradi tega tesnega urnika. V tretje je bilo pri meni vse drugače. Zavest, da imam več časa, mi je omogočila, da sem se sprostila in res uživala z dojenčkom. Če gredo v varstvo pri petih, šestih mesecih, so že pravi korenjaki, medtem ko ti pri še ne trimesečni “štruci” srce kar krvavi …


Working woman

Preberite še:
Kaj lahko svoje otroke nauči mama, ki je zaposlena?

Darja, Nemčija

V Nemčiji se porodniški dopust začne šest tednov pred predvidenim datumom poroda, konča pa se osem tednov po porodu. V tem obdobju finančno nadomestilo znaša 100 odstotkov plače. Po porodu so starši upravičeni do starševskega dopusta, ki si ga lahko poljubno razdelijo med seboj. Če se oba odločita ostati doma, lahko izkoristita skupno 14 mesecev, če pa vlogo odda samo eden od staršev, je maksimalna doba plačanega dopusta 12 mesecev. Sama sem trenutno tretjič na starševskem dopustu. Z možem sva z vsakim otrokom – izmenično in delno tudi istočasno – doma ostala eno leto in pol.

Ta ureditev nama je omogočila, da sva lahko priredila ta tako poseben in v številnih pogledih občutljiv čas potrebam otroka, družine in naju obeh. Po porodih je mož vzel dva meseca starševskega dopusta, tako smo imeli čas, da smo se v miru spoznali z novim članom družine. Pri drugem otroku je mož po prvih šestih mesecih ostal eno leto doma, da sem se lahko vrnila v službo. Lansko leto pa sva izkoristila možnost skupnega starševskega dopusta in si vzela tri mesece časa za potovanje z vsemi tremi otroki.


ALENKA KLEMENC

Preberite še:
Zgodilo se je nenadoma, “bolelo me je, kot bi me nekdo razsekal na tisoč delov”


POPE LITTLE BOY

Preberite še:
Ganljivo dečkovo vprašanje papežu Frančišku


MEETING OF MEN

Preberite še:
“Moškemu mora propasti posel, da postane sočuten, ustvarjalen in usmiljen”

Tags:
nosečnostrojstvo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.