Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 24. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kdaj je pravi čas za otroka?

PÓŹNE MACIERZYŃSTWO

Shutterstock

Marija Mezeg - objavljeno 12/03/18

Otrok bolj kot vse drugo potrebuje ljubezen, nežnost in sprejetost

Odločitev za materinstvo sodi med najpomembnejše odločitve v življenju ženske. Med odraščanjem se marsikatero dekle sprašuje, kdaj naj rodi prvega otroka.

Družbene norme

Družbene norme že od daljne preteklosti narekujejo ženskam, kdaj je primeren čas za nastop materinstva. Nekoč so se za rojstvo prvega otroka odločile kmalu po koncu pubertete, in sicer okoli 20. leta starosti, medtem ko se je danes ta starost pomaknila v trideseta leta. Vse bolj narašča število parov, ki se za prvorojenca odločijo šele po 35. letu starosti.
Preberite še:
Če bi svojim prijateljem lahko dal en sam nasvet, bi jim svetoval tole

Razlogi za odlašanje s starševstvom

Razlog, da se pari odločajo za otroka po tridesetem letu starosti,  je največkrat želja po finančni neodvisnosti. Marsikateri bodoči starši so ob poplavi različnih informacij, s katerimi jih bombardirajo z vseh koncev, precej zmedeni. V današnji družbi velja prepričanje, da je otroku potrebno nuditi vse in še več, kot v resnici potrebuje za srečno in varno prihodnost, tu je mišljen predvsem materialni status.

DZIECKO NA USG
Shutterstock

Pritiski z različnih strani

Spomnim se mlade mamice, ki je ležala na poporodnem oddelku. Medtem ko sem jo učila pravilnega ravnanja z novorojenčkom, sem opazila, da je pretirano zaskrbljena. Po dolgotrajnem prigovarjanju mi je zaupala, da v sebi nosi globok občutek krivde, ker se zaradi pomanjkanja finančnih sredstev ob rojstvu otroka ni mogla odločiti, da bi dala shraniti matične celice iz popkovine, saj bi bil za družino to prevelik zalogaj.

Bila je prepričana, da je zaradi tega slaba in neodgovorna mama. Pri tem sploh ni opazila, da ima čudovitega in zdravega novorojenčka. Po dolgem pogovoru mi jo je vendarle uspelo prepričati, da ni razloga za žalost, saj sin za preživetje ne potrebuje shranjenih matičnih celic, temveč njeno skrb in ljubezen.


MARKO JUHANT

Preberite še:
Otroci so vztrajni. Če nam to ni všeč, pravimo, da so trmasti

Kaj iščejo bodoče matere?

Ženske si ne želijo, da se jim vsiljuje miselnost, da je za otroka dobra zgolj najsodobnejša oprema, obvezno shranjene matične celice ter čim prejšnja sklenitev varčevalnega računa za dojenčkovo “srečno” prihodnost. Nosečnice in mlade mame iščejo razumevanje in potrditev, da njihov otrok potrebuje ljubezen, skrb in pozornost.

Zaradi sodobnega načina življenja (družine z enim otrokom) vse več deklet v mladosti ni imelo stikov z dojenčki in malčki, zato si želijo predvsem praktičnih izkušenj (prikaz umivanja, previjanja, dojenja …).

RODZINA
Pexels | CC0

Lahko je tudi prepozno!

Če se ženska odloči, da bo zadostila vsem nenapisanim pravilom, ki veljajo v naši družbi, ter tako najprej dosegla želeno stopnjo izobrazbe, se zaposlila, rešila stanovanjsko vprašanje ter šele nato začela premišljevati o potomstvu, bo mimogrede presegla starost tridesetih let. Potrebno je opozoriti, da se v tem času že niža možnost spontane zanositve, zlasti pa je to očitno po 35. letu.

Z odlašanjem nosečnosti v poznejša leta se tudi povečuje možnost zdravstvenih zapletov tako pri materi kot pri otroku (povišan krvni tlak, tveganje za rojstvo otroka s prenizko porodno težo, možnost prezgodnjega poroda, večje tveganje za kromosomske napake ploda).

Ni torej potrebno, da so materialne dobrine (hiša, avto, delnice) pogoj za rojstvo otroka. Prav tako dojenček ob prihodu na svet ne potrebuje varčevalnega računa ali sobe, založene z nepotrebno navlako, ki bo slej ko prej pristala v smeteh. Pomembno je, da se zanj odločimo iz ljubezni ter da je deležen sprejetosti in topline staršev.

Članek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.


BOY HUGGING MOTHER

Preberite še:
Kako vem, ali ima moj otrok ADHD?


TERAPEVTA BREZNIKAR RUPARČIČ

Preberite še:
Nemoč, žalost, nerazumljenost, sram. Tabu, ki to ne bi smel biti


MOJCA BELCL MAGDIČ

Preberite še:
“Okolica iz samskih dela problem”

Tags:
družinastarševstvo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.