Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 18. julija |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

“Mama ima v srcu prostor prav za vsakega svojega otroka”

podkraj-8.jpg

Zavod Živim

Lojze Grčman - objavljeno 16/10/23

Prižig svečk z imeni otrok v spomin na vse, ki so umrli med nosečnostjo ali kmalu po porodu

15. oktober je poseben dan, posvečen otrokom, ki so umrli med nosečnostjo ali kmalu po porodu. Da bi počastil spomin nanje, je Zavod Živim pripravil spominsko slovesnost ob obeležju za vse umrle otroke na pokopališču Podkraj pri Velenju.

“Ko se starši soočijo z izgubo otroka v nosečnosti ali kmalu po njej, jim okolica včasih ‘dovoljuje’ kratek čas žalosti, potem pa se od njih pričakuje, da ‘bodo šli naprej’, da bodo spet takšni, kot so bili pred izgubo in bodo kmalu tudi storilnostno enako učinkoviti. To jim pogosto tudi z besedami povedo. A vse to so nerealna pričakovanja ljudi, ki osebne izkušnje z izgubo nimajo. In takšne besede v srce žalujoče osebe zarežejo kot oster nož,” je v nagovoru, ki ga najdete tudi v spodnjem videu, dejala Katarina Nzobandora iz Zavoda Živim.

Ob tem je izpostavila, da žalovanje po izgubi otroka ne traja le mesec ali dva, ampak leto, dve ali več. Pri tem se v različnih obdobjih prepletajo različni občutki: od krivde, jeze, nemoči, otopelosti, močne žalosti, do težav s spanjem, ljubosumja do drugih nosečnic, različnih strahov in še drugih znakov žalovanja, saj vsaka ženska žaluje po svoje.

Nekaj fotografij iz Podkraja:

“Zato je izjemno pomembno,” nadaljuje Katarina Nzobandora, “da si vsaka mama in oče vzameta za žalovanje toliko časa, kot ga potrebujeta, da izžalujeta na svoj način.”

Otroci, ki so le za kratek čas osvetlili naša življenja

Kako se odzvati, nuditi podporo? “Ko starši izgubijo otroka, so najbolj primerne besede iskrenega sožalja. Primerne geste so stisk roke, objem. Včasih starši potrebujejo nekoga, ki v tišini sedi ob njih, ko skozi solze lahko govorijo o svojih občutkih – znova in znova. Tako lahko okolica (sorodniki, prijatelji, sodelavci) za žalujoče naredi največ s sočutjem in priznanjem njihovega otroka,” je med drugim še dejala ob prižigu svečk in valu svetlobe “v spomin na vse naše ljubljene otroke, ki so morda le za kratek čas razsvetlili naša življenja”.

Ob koncu nagovora je poudarila, da “mama vedno ljubi in pogreša svojega otroka ter da je res, da ima mama v srcu prostor prav za vsakega svojega otroka”.

Tags:
splav
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.