Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 2. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

“Če bi obstajale tabletke za moške in bi imele toliko neželenih učinkov, jih nikoli ne bi spravili na trg”

Andreja Lenart

Fotografija je last Andreje Lenart

Urška Kolenc - objavljeno 10/10/23

"Hudo mi je, ko vidim, koliko parov si želi otroka, po drugi strani pa, koliko otrok izgubimo"

Andreja Lenart je žena in mama, po izobrazbi pa farmacevtka in specializantka klinične farmacije, zaposlena v bolnišnici. Od leta 2009 je svetovalka za naravno načrtovanje družine (NND), od 2014 za metodo FertilityCare, še prej sta z možem opravila izobraževanje za Sensiplan. V preteklih letih se je z individualnimi posveti približala prek 30 parom. Čeprav to ni njeno primarno področje delovanja, ji predstavlja veliko strast. Kot pravi, je za NND sicer potrebne več energije in angažmaja para, toda gotovo je to bolj prijazno do posameznikovega reproduktivnega zdravja.

Kateri so pogosti neželeni učinki jemanja kontracepcijskih tablet, zlasti tisti, ki niso uradno navedeni?
Vsi neželeni učinki morajo biti uradno navedeni, tu je regulativa zelo stroga. Je pa res, da jih večinoma spregledamo oziroma nismo pozorni na ta del.

Ženska je lahko zaradi tabletk bolj razdražljiva, ima glavobole, bolečine v dojkah, pojavijo se slabost, spremembe pri menstruaciji, bolečine v trebuhu, redko tudi bruhanje. Lahko se pojavi depresija, zmanjšan libido, vrtoglavica, kožni izpuščaji, glivična vnetja nožnice, utrujenost, nihanje telesne mase. Tabletka lahko povzroča tudi t. i. mini abortuse, saj poleg zaviranja ovulacije in zgoščanja sluzi spreminja endometrij ter tako preprečuje vgnezditev; in večinoma se uporabnice tega niti ne zavedajo.

Andreja Lenart

Pri posameznih primerih pride tudi do resnejših zapletov. V kardiorehabilitacijski ambulanti sem na primer spremljala gospo, ki je pri še ne 40 letih doživela infarkt. Še zmeraj je jemala kontracepcijske tablete (z estrogenom) in ob tem pokadila po dobro škatlo cigaret na dan. Če pogledamo povzetek temeljnih značilnosti zdravila, vidimo, da so kombinirane tabletke pri starosti nad 35 let in ob tako strastnem kajenju kontraindicirane. Bila pa je prepričana, da je infarktu botroval kozarec vina ob cigareti.

Nehote in nevede si delamo škodo. Bilo mi je zelo zoprno, ker sem bila prvi zdravstveni delavec, ki sem jo s tem soočila. Če rečemo, da je nezdrav življenjski slog “ena” za to, da doživiš srčno-žilni dogodek, potem so kontraceptivi 10-kratnik tega.

Danes ima v Sloveniji težave z zanositvijo že vsak šesti par. V kolikšni meri  in kako je k temu po vašem mnenju pripomogla zelo razširjena uporaba kontracepcijskih tablet?
Vzroki za neplodnost so številni in jih velikokrat niti ne odkrijemo. Dejstvo je, da je za spočetje potrebno zdravje para, ne le posameznika/ce, zato je tukaj še toliko bolj pomemben celostni pogled na oba hkrati. Ni krivca, ampak je pomembno iskanje razlogov.

Jemanje tabletk pri ženski seveda postavi naraven cikel na glavo in je potreben določen čas, da se vzpostavi novo ravnovesje. Ženske tudi odlašajo z zanositvijo, saj imajo priročne načine za odlaganje spočetja z vso dostopno ponudbo kontracepcije. In visoka starost pri spočetju ni dobra popotnica.

Na drugi strani pa, ker se hormonske tabletke jemlje “na veliko”, se po nekaterih okoljskih študijah pozna ta vpliv tudi na moških. Seveda, kar gre v žensko telo, se tudi izloči iz njega, pojavi v vodi in potuje nazaj k nam. Tako je ena od možnosti, da hormonski motilci (plastika, pesticidi in drugi toksini, kamor spada tudi kontracepcija) vplivajo na zmanjšanje števila semenčic. Po neki izraelski študiji naj se bi v zadnjih 40 letih število semenčic zaradi načina življenja in vplivov iz okolja skoraj razpolovilo.

Zakaj ginekologi kontracepcijske tablete ponujajo že najstnicam, potem pa ob morebitnih poznejših zdravstvenih težavah zdravniki najprej vprašajo, ali so kdaj jemale kontracepcijske tablete?
Občutek imam, da se kot družba ne znamo lotevati področja spolnosti na način, da bi ga ljudem, mladostnikom predstavili na način, da je to nekaj lepega in rezervirano za tisti odnos, ki ga gradimo dlje časa. Mladi vstopajo v spolnost prehitro, ta meja se strašno znižuje.

Na tem mestu je treba razumeti ginekologe, da to počnejo v dobri veri v smislu izogibanja neželenih nosečnosti. Ginekologinja Bojana Pintar je na primer nekoč na tak način pristopala do mladostnic, ki so se obračale nanjo z vprašanji v reviji Pil; z vidika, da nimaš “pokvarjenega” življenja, ker prehitro zanosiš. Če torej pride punca do ginekologa z željo po tabletkah, si on najverjetneje misli, da je to zanjo neka spolna preventiva. V tem primeru je verjetno najlažje napisati recept.

Na drugi strani pa je boljši pristop, da si vzameš čas in se pogovoriš z vsako mlado žensko, ki želi kontracepcijo. Ozavestiš, ali je res potrebno in nujno, da greš takoj v neko spolnost, je to edino, kar vaju povezuje? Mladostnike lahko s pričevanji in zgledom pomirimo, da se jim nikamor ne mudi, da si je treba vzeti čas za spoznavanje, preden se podaš v spolni odnos.

Andreja Lenart

Kaj pa t. i. jutranja tabletka? Lahko poleg preprečitve nosečnosti povzroči še kakšno škodo?
Jutranja tabletka lahko povzroči akutno škodo. Deluje tukaj in zdaj, včasih pa tudi iztiri cikel, saj vsebuje večji odmerek hormonov. Uporabnice največkrat tožijo o glavobolu, zaspanosti, omotici, bolečini v trebuhu, bolečini v prsih, nihanju razpoloženja, občutku utrujenosti in slabosti, lahko se jo tudi izbruha; v tem primeru je potem potrebno vnovično jemanje. Druge pa lahko ne zaznajo nič od tega in gre njihov cikel naprej kot običajno.

Ko sem še delala v lekarni, sem dekleta prosila, naj mi povejo, kdaj so imele zadnjo menstruacijo – če so tik pred naslednjo menstruacijo, je namreč jutranja tabletka nesmiselna in nepotrebna, ker so ob rednih ciklih skoraj zagotovo v neplodnih dneh, torej po ovulaciji. Osnovni mehanizem delovanja pa je preprečitev in oziroma ali odložitev ovulacije.

Žalostna je recimo zgodba mame, ki je prišla po jutranjo tabletko za 12-letno hčer in ob tem kupila še kondome “za naslednjič”. Takšne stvari te resnično prizadenejo; mogoče smo na tem področju že čisto zabluzili. Hudo mi je, ko vidim, koliko parov si želi otroka, po drugi strani pa, koliko otrok izgubimo. Za svoje otroke si želim, da bi videli lepoto življenja, povezovanja in da v spolne odnose ne bi silili prezgodaj.

Ali bi lahko v primeru, ki ste ga omenili, uveljavljali ugovor vesti?
Na papirju sicer imamo možnost ugovora vesti, toda izvajati ga v praksi je precej težje. Kot zdravstveni delavec si dolžan vsem prebivalcem zagotavljati “zdravila”, ki jih zdravnik predpiše. V primeru, da ostaneš sam v dežurstvu, bi moral tako poslati tega človeka v drugo lekarno. Razmišljala sem tudi o tem, pa se nazadnje nisem odločila za to.

Lahko bi tak primer sicer predala kolegici, pa sem si rekla, zakaj ne bi raje stopila za pult in predstavila svojega vidika. Marsikoga sem tudi uspela prepričati, da je prišel v kotiček za svetovanje in sem kaj več povedala o metodi naravnega načrtovanja družine. S podobnim mišljenjem je tudi kolega zdravnik dejal, da ne bo dajal ugovora vesti za predpisovanje kontracepcije, ampak jo bo predpisoval le po temeljitem pogovoru z vsako pacientko.

Zdi se mi, da je naše življenje mali kaos. Skozenj lahko krmarimo tako, da se kaosu izogibamo, lahko se pa s tem soočimo na način, da iz tega potegnemo nekaj dobrega.

Kako pa kontracepcijske tablete posegajo v odnos med zakoncema?
Na eni strani je teža že omenjenih neželenih učinkov. Večkrat rečem: če bi obstajale tabletke za moške in bi imele toliko neželenih učinkov, jih nikoli ne bi spravili na trg, ker bi jih že v kliničnih fazah opustili. Ob tem bi dodala še zanimivost, da se ob uporabi tabletk spreminjajo tudi naši fitohormoni oz. dišavnice. Glede na to, da smo kemijska bitja in da drug drugega privlačimo tudi z vonjem, se ob uporabi kontracepcije lahko drugače privlačimo.

Andreja Lenart

Na drugi strani vznemirja ta stalna dostopnost ženske moškemu, saj ni nekih ovir, ki bi jima preprečevale, da se združujeta – si na voljo, ne glede na to, ali si spolnosti želiš ali ne. To lahko na dolgi rok odnos bolj ubija kot gradi. Z vidika naravnega načrtovanja družine je moj pogled, da je precej lepše in veliko bolj polno živeti spolnost, če je par potrpežljiv. Treba je malo bolj planirati in se pogovarjati, ob tem pa pri obeh raste želja na tem področju. Zagotovo pride zraven odrekanje, hkrati pa tudi velika rast v odnosu.

Konec koncev so najbolj osrečujoče stvari v življenju tiste, do katerih prideš z odrekanjem (pomislimo na šport, izobrazbo, hobije). Zakaj bi tu iskali instant rešitve? Ko sva imela z možem kakšno predavanje o tej tematiki, je on rad dejal: “Težko je iti po tej ozki poti na vrh, ampak si na koncu zadovoljen in imaš od tam super razgled.” Pomembno se mi zdi, da tu oba skrbiva za to, da se srečava in najdeva skupno pot. Kakršnakoli že je, le da sva skupaj, v odnosu, ne le v spolnem odnosu.

Tags:
spolnost
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.