Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Poglobljeno
separateurCreated with Sketch.

Kako nedolžne so v resnici kontracepcijske tablete?

BIRTH CONTROL,CONTRACEPTION

Shutterstock

Tina Martinec Selan - objavljeno 17/09/18

Eno izmed najpogosteje svetovanih in predpisanih kontracepcijskih sredstev za ženske v rodni dobi so kontracepcijske tabletke

Preprečevanje nezaželene nosečnosti ni edini razlog za njihovo predpisovanje. Med druge razloge tako spadajo: zdravljenje endometrioze, motnje menstrualnega cikla z nerednimi ali podaljšanimi krvavitvami, odsotnost menstruacije, čeprav je ženska načeloma zdrava in v rodni dobi, ter zdravljenje hudih aken, ki se sicer ne odzivajo na zdravljenje z antibiotiki.

Kako delujejo kontracepcijske tablete?

Kontracepcijske tablete običajno vsebujejo kombinacijo dveh zdravilnih učinkovin (etinilestradiol, drospirenon, levonorgestrel, ciproteronacetat), ki preprečujejo ovulacijo; torej ne more priti do oploditve, ker sploh ni jajčeca, ki bi bilo lahko oplojeno. Prav tako povečujejo viskoznost sluzi okrog materničnega vratu in spreminjajo strukturo maternične sluznice, zaradi česar je oteženo prehajanje sperme do maternice in ugnezdenje oplojenega jajčeca, če bi do oploditve prišlo.

Kontracepcijske tabletke, znane tudi pod izrazom morning after pill, pa vsebujejo le levonorgestrel. Namenjene so temu, da jih ženska vzame v ozkem časovnem oknu po nezaščitenem spolnem odnosu; preprečijo oploditev ali ugnezditev oplojenega jajčeca v maternico.


HUG

Preberite še:
Anna je želela narediti splav, nato pa jo je poklical papež Frančišek

Kateri so najpogostejši neželeni učinki kontracepcijskih tablet (pogostnost 1/10)?

Približno ena od desetih žensk, ki jemljejo kontracepcijske tabletke, ima lahko katerega od naslednjih neželenih učinkov: slabost, glavobol, motnje razpoloženja, boleče dojke in motnje v mesečni krvavitvi, povečanje telesne mase.

Kateri so občasni neželeni učinki (pogostnost 1/100)?

Te stranske učinke doživi približno en odstotek uporabnic kontracepcijskih tablet. Pojavi se lahko živčnost, depresija, omotica, napadi migrene, povišan krvni tlak, zastajanje tekočine v telesu, kožni izpuščaj, bolečine v prebavilih, okužbe nožnice, benigne zatrdline v dojkah, bolečine v spolovilih, zmanjšan ali povečan izcedek pri mesečnih krvavitvah, suhost nožnice in upad libida.


COUPLE

Preberite še:
Se res da krepiti intimnost tako, da par nima spolnih odnosov?

Kateri so redkejši, a zelo nevarni učinki kontracepcijskih tablet (pogostnost 1/1000)?

Mednje spadajo v prvi vrsti učinki na krvožilje. Ženske, ki jemljejo tabletke, so v nekajkrat bolj rizični skupini za VTE (vensko tromboembolijo), to je pojav krvnega strdka v venah, recimo nog. Tveganje se dodatno poveča nad 35. letom in če je ženska kadilka. Poleg venske tromboembolije se poveča tudi nevarnost za arterijsko embolijo, pljučno embolijo, možgansko kap, srčni napad ali srčno ishemijo ter trombozo v očesu.

Nadaljnji neželeni učinki so povezani s povečanim tveganjem za nastanek raka na materničnem vratu (nanj ne vpliva samo jemanje kontracepcijskih tablet, temveč v prvi vrsti okužba s človeškim papiloma virusom ali HPV), rahlo povečanim tveganjem za nastanek raka dojke, še zlasti nekaterih njegovih oblik.

V redkih primerih lahko kombinirane kontracepcijske tabletke povzročijo benigne ali maligne tumorje jeter.

Preostale hormonske oblike kontracepcije

Poleg kontracepcijskih tablet poznamo tudi druge farmacevtske oblike hormonske kontracepcije. Sem spadajo intrauterini dostavni sistemi, imenovani tudi maternični vložki ter hormonski obliži. Od kontracepcijskih tablet se razlikujejo v načinu, kako se zdravilno učinkovino implicira v telo, ne pa v samih učinkih.

Stranski učinki hormonskih obližev so podobni tistim, ki jih imajo kontracepcijske tablete. Stranski učinki materničnih vložkov se nekoliko razlikujejo od njih, mednje pa štejemo benigne ciste na jajčnikih, pogoste, močne ali odsotne mesečne krvavitve, bolečine v maternici, trebuhu in hrbtu, slabost, glavobol, depresijo, povišanje telesne teže, migreno, predrtje maternice in tako dalje.


COUPLE AGATA IN GAŠPER HREN

Preberite še:
Zakaj bi se vzdržali spolnosti pred poroko?




Preberite še:
A to so vsi vaši? Ne, še tri imam doma!


JANEZ RIFEL

Preberite še:
“Treba je živeti skromneje in preprosteje, stvarem reči ne”

Tags:
zdravje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.