Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. julija |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Petletnik in njegovo navdušenje nad mašo

Enfant, prêtre, jeu, chasuble

catholicfamilylife

Aleteia Brazilija - objavljeno 04/10/23

Spoznajte navdihujočo zgodbo Cassiana, dečka, ki se rad igra mašo

Cassian je star komaj pet let in že prosi, da bi ga klicali duhovnik. Njegova najljubša igra je obhajanje maše, za to priložnost si tudi nadene duhovniška oblačila.

Na posnetku, ki ga je 15. septembra na Instagramu delila njegova mama, lahko vidimo malega Cassiana v mašnem plašču, kako mami razlaga imena svojih liturgičnih oblačil.

View this post on Instagram

A post shared by Catholic Family Life – Olivia Bliss (@catholicfamilylife)

“V koga si oblečen?” ga vpraša mama. “V duhovnika,” deček ponosno odgovori. “To je mašni plašč,” nadaljuje. “In to je moj talar …”

Na posnetku nato vidimo malega duhovnika, kako gre do improviziranega oltarja, kjer ponavlja duhovnikove geste pri obhajanju maše po tridentinskem obredu.

Dečkovo zbrano igro spremljajo tudi liturgični predmeti, ki jih pri maši uporabljajo duhovniki.

Posnemanje obreda

Cassian z natančnostjo posnema tridentinski obred, pri katerem je prisostvoval pred nekaj meseci. Sprva je za mašni plašč uporabljal odejo, nato so se starši odločili, da mu kupijo nekaj liturgičnih oblačil, kar mu je bilo zelo všeč.

Veliko duhovnikov in redovnikov se je v otroštvu igralo mašo, med drugim svetnika Janez Marija Vianej in Pij X. ter celo papež Benedikt XVI.

Nihče ne ve, ali bo to posnemanje duhovniških gest kdaj pripeljalo do pravega posvečenja. V vsakem primeru se zdi, da je Cassian svoji mladosti navkljub že odprl vrata svojega srca duhovniškemu poklicu!

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila brazilska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Veronika Snoj.

Tags:
duhovnik
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.