Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 29. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Duhovnik, vojaški kaplan in DJ, ki je s svojo glasbo nastopil pred milijonom in pol mladih

Guilherme Peixoto

Padre Guilherme | Facebook; 1RCF Belgique | Facebook

Katarina Berden - objavljeno 24/08/23

"Škofje mi zaupajo. Želim nadaljevati s tem, kar počnem, in prenašati Frančiškovo sporočilo, ki pravi, da je treba iti tja, kjer so mladi ljudje"

Če ste spremljali dogajanje na svetovnem dnevu mladih, ki je potekal v Lizboni, ste morda opazili nasmejanega duhovnika za mešalno mizo, ki se je pozibaval ob ritmih svoje glasbe.

Gre za 49-letnega duhovnika Guilhermea Peixota iz Portugalske. Že od mladih nog je imel odličen talent za glasbo.

Niso verjeli, da bo preživel

Guilherme se je rodil s hudimi zdravstvenimi težavami, zato so zdravniki starše pripravili na možnost, da njihov otrok ne bo preživel poroda ali da bo umrl kmalu za tem.

Starši so se kljub tem napovedim odločili, da ga vzamejo domov. Pred odhodom iz bolnišnice, le nekaj ur po tem, ko se je rodil, so ga krstili. Doma se je zbrala vsa družina, ki je dan in noč molila zanj in njegovo zdravje.

Mama je Bogu obljubila, da ga bo predala v Božjo službo, če bo preživel. In točno to se je tudi zgodilo. Čeprav je veljal za uporniškega otroka, so ga domači vedno podpirali pri vsem, kar je počel, in verjeli vanj. Ravno zaradi uporniškega značaja je pri svojih 13 letih vse presenetil z odločitvijo, da bo odšel v semenišče.

“Ne vem, ali je bil moj klic posledica obljube, ki so jo dali moji starši, ko sem bil dojenček, sam sem za to zgodbo izvedel šele nekaj let za tem, ko sem postal duhovnik,” je povedal za portal Italy 24 Press News.

Duhovnik in DJ

Že 17 let je poleg tega, da opravlja duhovniško službo, tudi DJ. Idejo za ustvarjanje glasbe je dobil leta 2006, ko je bil poslan v župnijo na severu Portugalske, ki je bila v ogromnih dolgovih.

Prišel je na idejo, da bi odprli bar, kjer bi nekateri župljani prostovoljno stregli pijačo, drugi pa bi skrbeli za karaoke z namenom, da bi se tam srečevale in povezovale različne generacije, družine bi imele prostor skupnih srečevanj, kjer bi se vsi počutili domače in se družili brez obsojanja in starostne omejitve.

Guilherme je začel v novonastalem projektu tako uživati, da je znova odkril svojo ljubezen do glasbe. Začel se je učiti veščin, ki jih imajo DJ-ji, in z vsakim dogodkom je postal boljši. Ker si je želel še več, se je vpisal v šolo za DJ-je, da bi lahko postal profesionalec.

Papež je blagoslovil njegove slušalke

Novembra 2019 se je srečal s papežem Frančiškom in ga prosil, naj blagoslovi njegove slušalke. Papež je njegovi prošnji z veseljem ugodil in jih blagoslovil, da bi bile orodje za oznanjevanje.

Guilherme Peixoto je zelo aktiven na družabnih omrežjih, kjer objavlja posnetke svojih nastopov in sebe opiše s tremi lastnostmi: duhovnik, vojaški kaplan, tehno glasba.

View this post on Instagram

A post shared by Padre Guilherme (@padre.guilherme)

Nastop pred milijonom in pol mladih

Na letošnjem svetovnem dnevu mladih je v nedeljo, nekaj ur pred začetkom svete maše, na noge spravil milijon in pol mladih, ki so potrpežljivo čakali na največji krščanski dogodek za mlade.

Pripravil je prav poseben seznam pesmi, med katere je vključil tudi citate papeža Frančiška in svetega papeža Janeza Pavla II. Tejo Park se je tako za dobre pol ure spremenil v največjo diskoteko na prostem na svetu.

“Kot DJ bi rad mladim pokazal svojo vizijo sveta in jim povedal, da smo na plesišču vsi enaki. Poleg tega želim s sporočili obeh papežev ustvariti mešanico vere, Božjega sporočila in glasbe, ki navdušuje mlade.”

Seveda se v javnosti najde kar nekaj njegovih kritikov, ki pa jim odgovarja z nasmeškom: “Škofje mi zaupajo. Želim nadaljevati s tem, kar počnem, in prenašati Frančiškovo sporočilo, ki pravi, da je treba iti tja, kjer so mladi ljudje.”

Tags:
duhovnikmladi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.