Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 29. aprila |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Ko žena pošlje moža na večerjo z njegovo mamo. “Ne predstavljaš si, koliko mi je pomenil ta večer”

Dorosły syn przytula swoją starszą matkę, oboje śmieją się radośnie

Drazen Zigic | Shutterstock

Anna Gębalska-Berekets - objavljeno 15/09/23

Obveznosti v službi in trije otroci so mi oteževali redne obiske pri mami

Delamo od jutra do večera, da bi svojim bližnjim zagotovili dostojno življenje in zadovoljili njihove potrebe. Pogosto si ne vzamemo časa za družinska druženja. Iščemo izgovore, pademo v vsakodnevno rutino in dolžnosti.

Neki moški je bil zelo presenečen, ko ga je žena prosila, naj na večerjo povabi drugo žensko. “Po 21 letih zakona me je žena prosila, naj na večerjo peljem drugo žensko. Rekla je: ‘Rada te imam, vendar vem, da te ima rada tudi druga ženska, ki bi rada preživela nekaj časa s tabo,'” se začenja zgodba, ki je zaokrožila na družabnih omrežjih.

Druga ženska je bila njegova mati, ki je bila že 19 let vdova.

“Obveznosti na delovnem mestu in moji trije otroci so mi oteževali redne obiske pri mami. Obiskoval sem jo zelo poredko. Tistega večera sem jo poklical, jo povabil na večerjo in v kino. Bila je zelo presenečena. Vprašala je celo: ‘Ali je vse v redu? Je kaj narobe?’ Rekel sem ji, da bi bilo zelo lepo, če bi lahko preživela nekaj časa skupaj, samo midva. Po kratkem premisleku je sprejela povabilo. V njenem glasu je bilo slišati veselje,” se spominja moški.

“Nastopil je čas, da mi povrneš uslugo”

V petek po službi se je odpravil k mami. Bil je precej živčen. Mama ga je, elegantno urejena, s plaščem v roki že čakala pri vratih. Nasmehnila se je svojemu otroku; njen obraz je sijal kot obraz angela.

“Nenadoma sem slišal: ‘Prijateljem sem povedala, da grem na večerjo s sinom. Bili so navdušeni. Komaj čakajo, da jim vse povem,'” se spominja moški besed svoje mame.

Skupaj sta se odpravila v restavracijo.

“Mama me je prijela za roko, kot da bi bila prva dama. Sedla sva in začel sem na glas prebirati jedilnik, ker mama ni dobro videla. Nekje na polovici sem povzdignil oči in videl, kako me je gledala z nostalgičnim nasmehom na ustnicah. Rekla je: ‘Ko si bil majhen, sem ti brala jaz. Nastopil je čas, da mi povrneš uslugo.'”

“Govorila sva o tem, kaj se je dogajalo v najinih življenjih. Tako dolgo sva se pogovarjala, da sva zamudila film. Ko sva prišla domov, sem zaslišal besede: ‘Z veseljem bom spet šla s tabo spet ven, vendar le, če te povabim jaz.’ Strinjal sem se. ‘Kako je bilo na večerji?’ je doma vprašala moja žena. ‘Zelo v redu. Bolje, kot sem si predstavljal,’ sem odgovoril,” nadaljuje moški.

“Ne predstavljaš si, koliko mi je pomenil ta večer”

Nekaj dni pozneje je njegova mama zaradi infarkta umrla. “Zgodilo se je tako nenadoma, da nisem imel priložnosti, da bi kaj storil zanjo,” se spominja moški.

Čez nekaj časa je prejel kuverto s kopijo računa iz restavracije, kjer je večerjal z mamo. Na priloženi kartici je pisalo: “Račun sem plačala vnaprej. Nisem bila prepričana, ali bom še tukaj, sem pa plačala za dve osebi. Zate in za tvojo ženo. Ne predstavljaš si, koliko mi je pomenil ta večer. Rada te imam.” Takrat je moški prvič resnično spoznal pomen besed: “Rada te imam.”

“Čas bi morali preživeti s svojimi najdražjimi, ker si to zaslužijo. Nič v življenju ni pomembnejše od družine. Svojih najdražjih ne odlagajte za pozneje. Jutri jih morda ne bo več,” sklene avtor edinstvene zgodbe.

Vir: facebook.com/Newsnerpolska

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Veronika Snoj.

Tags:
družina
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.