Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kaj mož sporoča ženi, ko še vedno daje prednost svoji mami

MOTHER IN LAW

YAKOBCHUK VIACHESLAV - Shutterstock

Luz Ivonne Ream - objavljeno 19/07/20

V marsikaterem zakonu se zgodi, da mati "kraljica" poskuša postati "princesa", ki misli, da ji še vedno pripada "prinčeva" (sinova) pozornost

Ko je njen sin že poročen, se zdi, da želi mama zasesti mesto, ki ji nikakor ne pripada. Prav tako je možno, da moški ostaja “mamin sinko” in še ni doumel pomena besed iz Svetega pisma: “Zaradi tega bo mož zapustil očeta in mater in se pridružil svoji ženi in bosta oba eno meso.” (Mt 19,5)

Tu ne gre toliko za to, koga imamo bolj ali manj radi, temveč da ima vsakdo v življenju in v odnosih svoje mesto, ki mu pripada. Ko se moški poroči, njegova žena postane prva ženska v njegovem življenju.


Mother in law looking at son and wife

Preberite še:
Zakaj je odnos med taščo in snaho tako “zapleten”?

Posebno mesto

Po drugi strani pa je pomembno, da žena sprejme, da bo mama vedno imela mesto v moževem srcu. Je namreč ženska, ki mu je posredovala življenje, ga vzgajala in mu dala vso svojo ljubezen.

Zavedam se občutljivosti te teme, zato bom pisala z vso rahločutnostjo, ki jo premorem, in bom razmišljala ne le kot mama samih fantov, temveč tudi kot zakonska svetovalka.


MOTHER IN LAW

Preberite še:
10 lastnosti popolne tašče

Mamino mesto je biti mama, ne žena

Zame je vedno zmagoslaven občutek, ko vidim svoje poročene sinove, ki se do svojih žena vedejo kot do kraljic in jih imajo za resnične partnerice v življenju. Ko se poročita, postaneta eno in jaz ne želim biti tista, ki bi ju razdvajala! Moje mesto bo vedno biti mati, nič drugega.

Kot zakonska svetovalka sem slišala brezštevilne zgodbe, kjer sta zakonca imela zelo lep odnos, dokler na prizorišče ni prišla tašča. Predvsem, ker gospa ni pomagala združevati, ampak se je postavila med njiju.

Najbolj boleče in žalostno za ženo je, kadar mož vedno da prednost svoji “mamici”  pred njo. V taki situaciji se počuti zavrnjeno, očrnjeno in poteptano od tistega, ki je obljubil, da jo bo ljubil in varoval vse življenje.




Preberite še:
Moderna babi razkriva, kakšna je dobra tašča

Gospodje, noben mož ne sme bolj ceniti mnenj, želja, okusov ali muh svoje mame od svoje žene!

Po drugi strani morajo biti tašče dovolj pametne, da nikoli ne kritizirajo snahe, niti ne vsiljujejo svojega mnenja o vprašanjih, ki se tičejo družinskega ali zakonskega življenja, kot je na primer red v hiši, prehrana, vzgoja otrok ali njun odnos.

Če se snaha ne počuti sprejeto in ljubljeno od svoje tašče, bosta težko imeli dober odnos. Zgodi se, da druga drugo ogrožata. Če se mož vedno postavi na mamino stran, postane položaj za ženo obremenjujoč.




Preberite še:
Snaha proti tašči: kaj se skriva za tem konfliktom in kako ga rešiti?

Ne enačite dveh razlčnih ljubezni

Možje, obe ljubezni sta enako pomembni: mama bo vedno vaša mama in si vedno zasluži spoštovanje in ljubezen. Ona vas je vzgojila, dala vam je vso svojo ljubezen in vas bo vedno brezpogojno ljubila.

Toda vaša žena potrebuje vašo predanost, vnemo, da skrbite zanjo, jo branite …

To sta dve tako veliki in tako različni ljubezni, da ni nobene potrebe, da si nasprotujeta. Ne sme se ju primerjati. Lahko in morate ljubiti obe.

Vaša mama, ponavljam, bo vedno vaša mama, a nikoli ne sme biti razlog, da vaša žena postane vaša bivša žena.

Moramo razumeti, da ne gre za tekmovanje dveh tekmic, temveč da vsak dobi svoje pravo mesto. Trudite se za dober zakon in za lep odnos s svojo mamo in ne pozabite, da je zakon na prvem mestu. In vaša žena prva, celo pred otroki.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Katja Tušek.


LEADERSHIP

Preberite še:
Kako na primeren način vzpostaviti avtoriteto – nasveti vojaškega generala


COVID

Preberite še:
12 najlepših navedkov Janeza Pavla II. o ljubezni, zakonu in družini


web 3 peter tomazic

Preberite še:
Mož in oče mehkega srca ter nalezljivega nasmeha razkriva, pri čem ga žena najbolj pohvali

Tags:
odnosi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.