Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 4. maja |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Najpomembnejše razlike med katoliško vero in spiritizmom

SOULS

Shutterstock | Spectral-Design

Francisco Vêneto - objavljeno 11/09/23

Čeprav se zdi, da imata veliko skupnega, katoliška vera in spiritizem temeljita na predpostavkah, ki so med seboj nezdružljive

Presenetljivo veliko katoličanov prakticira tudi spiritizem. Morda imata na prvi pogled veliko skupnega. V resnici pa je bistvo enega popolnoma nezdružljivo z bistvom drugega.

Reinkarnacija, ki je v središču spiritizma, jasno zanika vstajenje, ki je temelj krščanske vere. Prav tako vstajenje zanika možnost reinkarnacije, tako da tisti, ki verjame v enega od teh naukov, ne more hkrati izpovedovati drugega.

To je zagotovo glavna in odločilna razlika med katoliško vero in spiritizmom, vendar ni edina. Tu jih je še nekaj:

1Versko posredništvo

Katoliška cerkev ima cerkveno hierarhijo, v kateri je papež na Zemlji najvišja avtoriteta.

Poleg tega katoliška vera na podlagi Jezusovih besed in dejanj, zapisanih v evangelijih, uči, da obstajajo določene posebne oblike posredništva z Bogom, kot so recimo zakramenti, ki jih prejmemo po duhovnikih, torej posvečenih osebah.

Po drugi strani pa je v spiritizmu osnovno prepričanje, da je lahko posrednik vsaka oseba, obdarjena s to sposobnostjo, ne da bi potrebovala formalno posvetitev s hierarhijo, in da lahko ti posredniki vzpostavijo neposreden stik z duhovi, čeprav na koncu delujejo tudi kot posredniki med drugimi ljudmi in duhovnim svetom.

2Posmrtno življenje

Kot smo že videli, je glavna točka razhajanja med katoliško vero in spiritizmom v nezdružljivosti vstajenja z reinkarnacijo.

S tema doktrinama je neposredno povezano razumevanje življenja po smrti.

Katoličane lahko Bog sprejme v nebesih, nas pošlje v vice ali pa vrže v pekel: vse je odvisno od pravične Božje sodbe o stanju naše duše v trenutku naše smrti.

V spiritizmu pa verovanje v reinkarnacijo pomeni, da bo duša šla skozi zaporedna življenja v iskanju evolucije in učenja, kljub temu da ljudje praviloma nimajo spominov na preteklo življenje.

3Druge razlike

Obstajajo številne druge opazne razlike med katoliško vero in spiritualizmom, ki presegajo doktrino: nesoglasja o moralnih načelih, prakticiranju molitve in asketizma, liturgičnem obredju, Sveti Trojici in mnogih drugih vidikih.

Čeprav imata obe religiji več skupnih značilnosti in je pristno iskanje razumevanja in spoštovanja med nami nujno, pa v imenu strpnosti ne smemo zanemarjati razlik posameznega nauka.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila brazilska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Veronika Snoj.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.