Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 4. maja |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Družina “posvojila” ostarelega in ovdovelega soseda kot nadomestnega dedka

Dedek Paul

Zajem zaslona | Instagram

Tina Martinec Selan - objavljeno 29/08/23

"Bog je našo družino blagoslovil s tem, da smo za soseda dobili Paula"

Pogosto pišemo o ganljivih zgodbah, ko pari ali družine posvojijo otroka in s tem pričnejo čudovito zgodbo o družinskih vezeh, ki niso le krvne. Tokrat pa vam predstavljamo malce drugačno zgodbo o “posvojitvi”, ki nas lahko nauči tega, kako lepo je lahko sožitje med starejšimi in mlajšimi ter koliko lahko od njega vsi pridobijo.

Osamljeni dedek jih je sprejel odprtih rok

Zakonca Sharaine in Wilson Caraballo iz ZDA imata tri majhne otroke. Marca 2022 so se preselili v nov dom in kot verjetno vsako družino ob selitvi je tudi njih malce skrbelo, kako bo v njihovi soseski, ali jih bodo sosedje lepo sprejeli in tako naprej. Kar hitro po vselitvi so se srečali s sosedom Paulom Callahanom, ki šteje 82 let, in ta jih je sprejel z odprtimi rokami. “Ko nam je Paul povedal, da smo v soseski nadvse dobrodošli, sem si res oddahnila. Videla sem, da sva z možem sprejela pravo odločitev,” se spominja Sharaine Caraballo.

View this post on Instagram

A post shared by Wilsyn’s BOOTique LLC (@wilsynrose)

Kar hitro pa so se s Paulom tako zelo ujeli, da je na nek način postal njihov “častni” ali vsaj nadomestni dedek, pri katerem se vedno najde kakšen priboljšek za otroke. Prava dedka, Sharainina in Wilsonova očeta, namreč živita na drugem koncu ZDA, zato se ne morejo pogosto videti. Paul pa je pogosto gost pri Caraballovih.

Sosedje mu lajšajo osamljenost zaradi vdovstva

Odlično se ujame z otroki, ki se z njim igrajo in ga kličejo stric Paul. On jim pripoveduje zgodbice, ki mu jih nikoli ne zmanjka, jih občasno popazi in tako naprej. Kot na dlani je, da s tem niso pridobili le oni, družina Caraballo, pač pa tudi Paul. Paulu je namreč jeseni leta 2021 umrla ljubljena žena in ostal je povsem sam. Tudi vsi njegovi bratje in sestre so že pokojni, otroci pa so se odselili.

“Zmeraj sem bil družaben. Že od otroštva dalje sem bil vajen, da je bila pri nas polna hiša in vedno nekdo za druženje,” pripoveduje Paul. A odkar mu je umrla žena, je postal zares osamljen. Družina Caraballo mu je tako resnično kot poslana od Boga.

Poleg tega, da vsakodnevno pride na obisk ali kosilo ter Wilsonu pomaga pri opravilih okrog hiše, skupaj preživljajo tudi praznike in s tem Paulu lajšajo občutke osamljenosti in zapuščenosti. Dejstvo, da ima mlada družina nadomestnega dedka, so lepo sprejeli tudi pravi stari starši družine Caraballo, ki stanujejo v Dominikanski republiki. Kličejo ga dedek Paul in so veseli, da so se med njimi spletle tako lepe vezi.

“Obstaja veliko dobrih sosedov, ampak mi smo dobili najboljšega”

Sharaine je tako v eni izmed objav na svojem Instagramu zapisala: “Bog je našo družino blagoslovil s tem, da smo za soseda dobili Paula. Prihaja k nam in se druži z nami. Mojega moža uči raznoraznih opravil okrog hiše in ga poučuje o orodju. Vsako soboto pri nas za otroke pusti vrečo krofov.

“Pred časom je otrokom prinesel celo vrečo novih nogavic, rokavic in kap za zimo. Poleti prihaja k nam na vrtne piknike in je nasploh vir veselja za našo družino. Posvojili smo ga kot ‘strica Paula’. Gotovo obstaja veliko dobrih sosedov, ampak mi smo dobili najboljšega.”

Da je medgeneracijsko sodelovanje nekaj dobrega, začenjajo spoznavati tudi nekatere ustanove, ki omogočajo druženje treh različnih generacij, kot je primer v enoti Angelinega vrtca, ki bo delovala znotraj DSO v Notranjih Goricah in omogočala druženje starejših in najmlajših, ki bo zagotovo vse obogatilo in pomladilo. Intervju z ravnateljico vrtca Tino Opeka si lahko preberete tukaj.

Tags:
družina
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.