Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 21. julija |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

Močni trenutki duhovnosti, šport, izlet, blatne igre … To je Savio kamp

savio-kamp-2023-12-rotated.jpg

Fotografija je last Gašperja Otrina

Lojze Grčman - objavljeno 18/08/23

Bogato ministrantsko srečanje

Kaj je Savio kamp? Večdnevno druženje ministrantov v Želimljah. Poimenovan je po italijanskem svetniku Dominiku Saviu, zavetniku ministrantov. Letos je doživel že 18. izvedbo. Udeležili so se ga 103 ministranti, za katere je skrbelo 16 animatorjev, pomagali so tudi štirje salezijanci. Tudi idejni, duhovni in organizacijski vodja Gašper Otrin, ki ste ga pred časom na Aleteii že spoznali v intervjuju.

Savio kamp, 1. del:

“Sanje se uresničujejo”

“Zakaj je kamp vedno tako dobro obiskan? Mislim da zato, ker je pisan na kožo fantom ministrantom. Kratki in močni trenutki duhovnosti, šport, nočne igre, peka na ognju, pohod, izlet, kopanje, blatne igre in še in še. Sanje se tako uresničujejo in so doživele svojo polnoletnost, česar sem zelo vesel,” je povedal o letošnji izvedbi tabora, ki se je končal na veliki šmaren.

“Vesela in spodbudna duhovnost, ki ni vsiljiva”

Gašperjev sovoditelj kampa je še en salezijanec Klemen Balažic (se ga spomnite iz oddaje Reflektor?). “Savio kampa ni brez animatorjev in letos so se ti resnično izkazali z razdajanjem svoje mladostne energije, ki je blizu mladim. Izstopa tudi salezijanska mladinska duhovnost, ki je vpletena v vsakdan kampa, je vesela in spodbudna, ni vsiljiva, je globoka in konkretna,” je povedal.

Savio kamp, 2. del:

Kako se je začelo?

In zdaj še skok v zgodovino. Kakšni so bili začetki Savio kampa?

“Ko sem pred 18 leti sanjal in snoval Savio kamp, sem imel pred očmi nadobudne in radožive ministrante, ki med letom služijo oltarju. In zgodba se je začela. Vabilo je veljalo vsem ministrantom, ki bi želeli nekaj počitniških dni preživeti s soministranti iz cele Slovenije. In tako se je zgodilo. Blizu 50 jih je bilo prvo leto in vsako naslednje je številka rasla. Več let smo imeli celo po dva termina, tudi na vsakih pet let, ko en termin izvedemo v Italiji, v krajih Dominika Savia. Zadnja štiri leta pa smo kamp preselili s Pohorja v Želimlje, preprosto zato, da lahko sprejmemo čim več ministrantov,” je pojasnil Gašper Otrin.

Še na veliko bogatih ministrantskih srečanj!

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.