Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 3. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Mlada kmetica: “Vesela in ponosna sem, da lahko nadaljujem, kar so naši starši začeli”

Klementina Zunic

Kaja Zupanc

Kaja Zupanc - objavljeno 21/08/23

Klementinina in Aljaževa zgodba je polna upanja za prihodnost podeželske skupnosti v Prlekiji

V prelepi pokrajini Prlekije, natančneje v vasi Bolehnečici, obdani z zelenimi griči in vinogradi, se nahaja kmetija Vrbnjak. Tam se je rodila in odraščala 25-letna Klementina Žunič, ki združuje ljubezen do podeželskega življenja s strastjo do slaščic.

Lani se je poročila Aljažem, ki je bil vedno del družine Vrbnjak in je že od otroštva pomagal na kmetiji.

Klementina je od nekdaj bivala na kmetiji skupaj z dvema mlajšima bratoma, Domnom in Mihaelom. Medtem ko se je Domen preselil v Nemčijo, je Mihael nadaljeval izobraževanje na kmetijski šoli in se pripravlja, da prevzame kmetijsko posestvo.

Klementina in Mihael
Brat Mihael bo kmalu postal prevzemnik kmetije.

Klementina je že kot deklica sodelovala pri različnih delih na kmetiji, od dela v vinogradu, zlaganja drv, molže do kidanja. “Obožujem pa tudi rože. Rada jih sadim in zanje skrbim, nisem pa tako zelo navdušena nad samim delom na vrtu. Raje kaj skuham oziroma spečem,” je povedala Klementina.

Po končani osnovni šoli se je odločila za šolanje v gimnaziji v sosednji Avstriji, kjer je pridobila nova znanja in izkušnje.

Podkast Mladost na kmetiji

Oddajo (podkast) Mladost na kmetiji pripravlja Družina v sodelovanju z Zvezo slovenske podeželske mladine, ki letos praznuje 30 let delovanja. Skozi zgodbe mladih kmetic in kmetov boste spoznali pestrost in barvitost slovenskega podeželja. 
Pogovoru lahko prisluhnete na tej povezavi.
Mladost na kmetiji

Med gimnazijskim obdobjem je Klementina odkrila svojo strast do peke slaščic, ki je bila že dolgo prisotna v družini, saj so pekle že njena babica in prababica. Po uspešno opravljeni maturi se je odločila, da bo svojo strast spremenila v poklic.

Jed zlivanka
Jed “zlivanka”

Šolanje čez mejo

Odpravila se je na izobraževanje za slaščičarko v Feldbach, kjer je po trudu in vztrajnosti uspešno končala šolanje. Trenutno je zaposlena kot slaščičarka v bližnjem avstrijskem hotelu.

Kljub delu v hotelu je kmetija Vrbnjak vedno ostala njeno zatočišče. Na domačiji se ukvarjajo s kravami molznicami in gojijo okoli 200 glav živine, med katerimi je 65 krav molznic.

Kmetija Vrbnjak
Kmetija Vrbnjak se nahaja v Bolehnečicih 26.

Poleg tega obdelujejo približno 80 hektarjev zemlje, ki vključuje nekaj gozda za lastne potrebe in vinograd s približno 1.800 trsi. Klementinin oče nudi tudi kmetijske storitve s kombajnom za žetev žit in pridelavo silaže ter balirko.

“Poroka čisto po kmečko s pravo vaško žurko”

Medtem ko je kmetija Vrbnjak del družinske tradicije, je bila ljubezen med Klementino in Aljažem nekaj posebnega. Aljaž je že dolgo del družine Vrbnjak in že od malih nog je bil prisoten na kmetiji, kjer je pomagal in sodeloval pri vsakdanjih opravilih.

Med njima se je razvila posebna vez, ki je pred šestimi leti prerasla v iskrico ljubezni. Lani sta sklenila sveti zakon v pravi vaški podobi, kar se je odrazilo tudi pri njunem prihodu na poročno prizorišče, kjer sta se zapeljala kar s kombajnom. Paru se je letos julija rodil tudi naraščaj, ki bo zaznamoval prihodnost kmetije.

Klementina in Aljaz
Poročni prevoz

Pripadnost kmetiji

“Oba čutiva povezanost oz. pripadnost kmetiji. Če drugega ne, podeželju zagotovo. Vesela sva, da sva v taki lepi in povezani vasi, kjer si sosedje znamo priskočiti na pomoč in stopiti skupaj, ko je to potrebno. Zelo rada kuham in pečem, predvsem rada pripravim kako tradicionalno jed, ki jo starši poznajo od nekoč.”

Klementina že tretjo leto vodi Društvo podeželske mladine Sv. Jurij ob Ščavnici. Z veseljem nadaljuje tradicijo svojih staršev in je ponosna, da lahko pripomore k razvoju podeželske skupnosti.

Klementina Zunic v hlevu
Na kmetiji Vrbnjak se ukvarjajo s kravami molznicami.

Tako sta Klementina in Aljaž postala zgled mladim na podeželju, kako združiti ljubezen do tradicije s sodobnim načinom življenja ter kako s trdim delom in predanostjo ohraniti in negovati dragocene vrednote slovenskega podeželja.

Njuna zgodba je polna upanja za prihodnost podeželske skupnosti v Prlekiji ter navdih za vse, ki si želijo slediti svojim sanjam in ostati zvesti svojim koreninam.

Vabljeni k poslušanju celotne epizode.

Tags:
mladi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.