Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 24. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Na kmetijo se je napovedala kontrolorka Anja in “zapečatila” Jakovo usodo

Anja Mager in Jaka Kastelic

Kaja Zupanc

Ljubezen, kmetijstvo in starševstvo

Kaja Zupanc - objavljeno 01/07/23

Navdihujoča zgodba Anje Mager in Jake Kastelica, mladega para, ki na Dolenjskem živi svojo strast do ekološkega kmetovanja. Oktobra 2022 sta postala tudi ponosna starša Aneja

Anja prihaja z visoko ležeče kmetije na Koroškem. Tam se je že v zgodnji mladosti spoznala z različnimi kmečkimi opravili, kar je močno zaznamovalo njeno življenje. Kljub temu pa jo je srce vodilo na Dolenjsko, na kmetijo Kastelic, k fantu Jaku.

Jaka je po izobrazbi agronom, ki je že pri 23 letih uradno prevzel vodenje kmetije. Od takrat skrbi za njeno nemoteno delovanje in razvoj.

Anja je tudi predsednica Zveze slovenske podeželske mladine, ki letos praznuje 30 let delovanja.

“Pri Zvezi sem spoznala vso to širino kmetijstva, dobre prakse, in videla, kaj vse je možno ustvariti na kmetiji. Zveza je pravzaprav kriva, da danes s ponosom povem, da sem kmetica.”

Mlada družinica v fotografijah:

Tako se je vse začelo

Anja in Jaka sta se spoznala na Dolenjskem, na Malem Vrhu 8. Anja je med drugim kontrolorka na ekoloških kmetijah in tako je prišla “v kontrolo” tudi na Jakovo. Sama v šali pove, “da je bilo sicer na kmetiji še prostora za izboljšave, je bil pa lastnik zelo v redu”. Gospodar ima od takrat naprej “redno kontrolo” kar vsak dan. 🙂

“Kontrolo sem sprva hotel zavrniti, saj je bila to že četrta v tistem tednu, a ko sem videl podpisano Anjino ime, sem se odločil, da jo sprejmem. In vesel sem, da sem jo,” je povedal Jaka. “To je bilo ravno pred božičnimi prazniki, zato lahko rečemo, da sem Anjo dobil za božično darilo.”

Podkast Mladost na kmetiji

Oddajo (podkast) Mladost na kmetiji pripravlja Družina v sodelovanju z Zvezo slovenske podeželske mladine, ki letos praznuje 30 let delovanja. Skozi zgodbe mladih kmetic in kmetov boste spoznali pestrost in barvitost slovenskega podeželja. 

Prisluhnite prvi epizodi podkasta Mladost na kmetiji, v kateri boste med drugim izvedeli, kje in kdaj sta se Anja in Jaka prvič srečala, kaj pomeni ekološka pridelava sadja in žit, kako v sožitju sobivajo različne generacije, kakšni so njuni načrti za prihodnost ter več o Zvezi slovenske podeželske mladine.
Mladost na kmetiji

Sadjarstvo, poljedelstvo in reja goveda

Kmetija Kastelic je ekološka kmetija z bogato tradicijo, ki verjame v okolje, prijazno do živali in kmetovanja. Ponujajo le izdelke, za katere lahko na kmetiji poskrbijo za pridelavo in predelavo po najvišjih standardih, brez sklepanja kompromisov pri kakovosti.

Že več kot 20 let ekološko kmetujejo z roko v roki z naravo in ji s tem vračajo vsaj toliko, kot daje ona njim. Sadovnjake bogati približno 12.000 jablan, ki v povprečni letini obdarijo s skoraj 100 tonami jabolk.

“Naš jabolčni sok je najboljši, ker je v njem veliko ljubezni,” je povedal Jaka. Pridelujejo pa tudi žita, iz katerih izdelujejo različne moke in kaše.

Starševstvo

Pravijo, da na kmetiji ni nikoli dolgčas in to lahko potrdita tudi Anja in Jaka. Še dodatno popestritev je prinesel sinček Anej, ki je pred nekaj meseci razveselil družino Kastelic. “Pred tem si nisem predstavljala, da lahko čutiš toliko ljubezni do nekega bitja, ko ga šele spoznaš,” je dejala Anja.

“Kar naenkrat je še en član, za katerega si ti odgovoren,” je dodal Jaka. “Včasih je naporno, ampak kljub vsemu delu, ki ga imamo, si je še vedno treba vzeti čas za Aneja.”

View this post on Instagram

A post shared by Podkast Mladost na kmetiji (@mladost_na_kmetiji)

Prosti čas šele zvečer

Pri vseh obveznostih na kmetiji velikokrat zmanjka časa za počitek in dopust. “Mi pravimo, da je naš dopust, ko gremo za nekaj dni na Koroško k Anjini družini. Takrat poskusim vsaj del skrbi pustiti doma,” je povedal Jaka. “Tašča mi vedno pravi, da sem zadel ‘terno’, saj sem z Anjo dobil super žensko, partnerico in bodočo ženo, hkrati pa imam taščo tri ure stran,” je sklenil v smehu.

Razkrila sta, da se bosta letos tudi poročila. Čestitamo!

Podkast Mladost na kmetiji

Celoten podkast lahko poslušate tukaj.

Tags:
družinamladi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.