Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 22. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Imate hišnega ljubljenčka? Preberite, zakaj je to dobro.

LOVE YOUR PET

Erica Magugliani | Unsplash

Daniel Esparza - objavljeno 28/01/18

Prek naših mačk, psov in hrčkov na najboljši način vzpostavljamo odnose z drugimi ljudmi

Nekateri ljudje pravijo, da hišni ljubljenčki pomenijo veliko odgovornost – kot da bi bilo to nekaj slabega. V resnici pa je ena izmed prednosti, če svoje življenje delimo z živaljo, da toliko lažje razvijemo čut odgovornosti za drugo živo bitje, ki je povsem odvisno od naše volje: domača žival v stanovanju, na dvorišču ali celo na manjši kmetiji si ne bo sposobna sama priskrbeti dovolj hrane, vode ali zatočišča. Pri vsem tem je odvisna od svojega človeškega skrbnika.

Pozitivni učinki: od odpornosti do boja proti depresiji

Toda vaš pes, mačka, papagaj ali hrček niso edini, ki imajo ugodnosti od tega odnosa. Kot so ugotovili na eni izmed ameriških univerz, otroci, ki so v stiku s psi ali mačkami, manj pogosto trpijo zaradi različnih alergij. Če otroštvo preživljajo v družbi kosmatega prijatelja, posebej v obdobju neposredno po rojstvu, to pozitivno vpliva na njihov imunski sistem in ga utrjuje.
Preberite še:
Neverjetno, kako je kit zaščitil potapljačico pred morskim psom

Otroci pa niso edini, ki imajo korist od hišnih ljubljenčkov. Ker mačke in psi bolj ali manj živijo ”tukaj in zdaj” in se ne vznemirjajo zaradi jutrišnjega dne (kot trdi večina filozofov in živalskih etikov, živali ne premorejo tovrstnega samozavedanja), s tem starejšim ljudem pomagajo, da se tudi oni ne pretirano osredotočajo na prihodnost, ampak bolj uživajo v sedanjem trenutku. In ker hišni ljubljenčki nudijo tudi družbo, ostarelim pomagajo v boju proti depresiji, ki jo povzroča osamljenost.

Hišni ljubljenčki ljudem pomagajo vzpostavljati odnose, pa ne le z drugimi ljubitelji živali, temveč na splošno. Ker v človeku vzbujajo čut za drugega, lahko svoje lastnike naučijo temeljev medsebojnega povezovanja na čisto začetni stopnji, s tem pa jih opremijo z osnovnim znanjem, ki je potrebno za vzpostavljanje zapletenih medčloveških odnosov.


SMARTPHONE SOCIAL MEDIA

Preberite še:
Bodo družbena omrežja nadomestila medčloveške odnose?


Mother in law looking at son and wife

Preberite še:
Zakaj je odnos med taščo in snaho tako “zapleten”?


SAŠA EINSIEDLER

Preberite še:
“Kar se nam dogaja, je odsev tega, kar nosimo v sebi”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja AleteiePrevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.