Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 29. aprila |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Kip, izklesan v zgolj 15 dneh, je čudovita hvalnica življenju

"Pregnant Mountain" Comlumbia sculpture

Juan Guillermo Carvajal | Fair Use via YouTube

Sarah Robsdottir - objavljeno 05/08/23

"Če bodo utihnili tile, bodo začeli vpiti kamni!" (Lk 19,40)

Umetnik Dubian Monsalve je velikanski kip na prostem z naslovom Noseča gora v bližini mesteca Santo Domingo blizu Medellina v Kolumbiji dokončal že leta 2012, toda kar nekaj časa je trajalo, da je njegova umetnina pritegnila pozornost mednarodne javnosti.

Monsalve, takrat še študent, ki je za izdelavo svoje mojstrovine v razmeroma kratkem času, zgolj 15 dneh, uporabil le osnovna kmečka orodja, ni posnel nobene fotografije svojega dokončanega kipa, niti ni storil ničesar drugega, da bi svoje delo predstavil širši javnosti.

Pozornost pritegnil tri leta pozneje

Kot je Monsalve pozneje pojasnil v pogovoru za kolumbijski YouTube kanal Teleantioquis Notica, je Noseča gora prejela več kot dva milijona všečkov na družbenem omrežju Facebook šele leta 2015, ko je bila na splet naložena anonimna fotografija. Kip je nemudoma postal turistična znamenitost v sicer mirnem kolumbijskem mestu.

Nedavno so fotografije kipa znova zaokrožile po družbenih omrežjih in objava na strani The Australian Catholics 4. junija letos je prejela več kot 35.000 všečkov.

“To je poklon življenju,” je umetnik pojasnil v pogovoru za katoliške medije. Po njegovih besedah je kip “tudi način, kako počastiti ljudi, ki živijo v skupnosti, na katere je vplivala družbena in politična kriza, povezana s trgovino z mamili v devetdesetih letih preteklega stoletja. To je bil način, da simbolno upodobim celoten proces, ki smo ga morali živeti … Zdaj mislim, da obstaja neko drugo upanje, kljub težavam, ki smo jih prestali … Ljudje so se vrnili na podeželje, znova so zasadili rastline, prebivajo v hišah. To je bil nekakšen poklon vnovičnemu rojstvu,” je dejal Monsalve.

“Življenje je vredno največ”

Monsalve se je dotaknil tudi dejstva, da je kip izjava o njegovem krščanskem prepričanju v podporo življenju. “Veren sem in verjamem, da je življenje vredno največ. Ta simbol Noseče gore torej predstavlja tudi ženo, ki daje življenje, ker je življenje sveto od spočetja do naravnega konca.”

Če si želite ogledati še več izjemnih mojstrovin Dubiana Monsalveja, obiščite Instagram profil tega kolumbijskega umetnika.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.