Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 24. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Papež v Lizboni povabil množico mladih, naj širijo Božjo ljubezen po vsem svetu

Pope Francis attends the welcoming ceremony of World Youth Day

MARCO BERTORELLO | AFP

Cyprien Viet - Isabella H. de Carvalho - objavljeno 04/08/23

Uvodna slovesnost papeža Frančiška na svetovnem dnevu mladih v Lizboni je pritegnila več kot pol milijona ljudi

“Ne bojte se, bodite pogumni, […] Bog nas ljubi.” Poziv papeža Frančiška ob koncu govora, ki ga je zaznamovala njegova spontanost, je spodbudil veliko množico, zbrano v središču Lizbone. V vetru so plapolale zastave, tudi zastave malih držav, kot so Izrael, Papua Nova Gvineja in majhen otok Nauru, kar kaže na razsežnost tega svetovnega srečanja, ki je več sto tisoč mladim omogočilo globoko ganljivo izkušnjo katolištva.

Oglejte si nekaj fotografskih utrinkov dogajanja v Lizboni:

“Najlepši trenutek v življenju”

Mishal, 26 let, iz Pakistana, pojasnjuje, da so se ji orosile oči. “To je najlepši trenutek v mojem življenju in upam, da bom naslednjič lahko spet prišla in se srečala s papežem Frančiškom.” Prevzelo jo je bratstvo z mladimi z vsega sveta. “Nekateri ljudje ne vedo, da so v Pakistanu katoličani, kako tam živimo,” ugotavlja, hkrati pa poudarja, da ko jim “povemo, da smo iz Pakistana, nas imajo radi, z nami delijo svoja občutja”. V domovino se bo vrnila z željo, da bi delila sporočilo ljubezni in “enotnosti z vsega sveta”.

“Pomlajeni papež”

86-letni papež, ki je dejal, da ga bo svetovni dan mladih “pomladil”, se je dotaknil množice, ki je predstavljala 200 držav, torej človeško raznolikost v vsej njeni polnosti. To praznično srečanje so zaznamovale tudi številne zanimive dejavnosti, pesmi in plesi.

Pope Francis attends the welcoming ceremony of World Youth Day

“Tukaj niste po naključju,” je papež dejal več sto tisoč mladim, ki so se v preteklih dneh zbrali v Lizboni. “Naj bodo to dnevi, v katerih si bomo v srce vtisnili, da smo ljubljeni takšni, kakršni smo. Ne takšni, kakršni bi si želeli biti, ampak takšni, kakršni smo zdaj. To je izhodišče svetovnega dneva mladih, predvsem pa izhodišče življenja,” je dejal papež. “Prijatelji, če vas Bog kliče po imenu, to pomeni, da nihče od nas za Boga ni številka.”

“Nadrealistična izkušnja”

38-letni Francisco Fernando iz Angole se spominja povabila papeža Frančiška, naj “imamo Jezusa Kristusa za zgled ter gojimo solidarnost, ljubezen in življenje tako, da se darujemo drugim”. Njegov rojak Osvaldo Gil, 34 let, zagotavlja, da bo po tej “nadrealistični izkušnji” srečanja z mladimi z vsega sveta bolj “spoštoval svojega brata” in bolje “služil svoji skupnosti”. Balázs iz Madžarske pa je pojasnil, da je to srečanje zanj navdih, da se bo po vrnitvi domov “zavzemal za Jezusa”.

Oče Bob spremlja skupino 15 mladih iz Tajvana. Duhovnik, ki se udeležuje že tretjega svetovnega dneva mladih, meni, da mu bo ta trenutek praznovanja ob papežu “dal več motivacije, da bo širil veselje” okoli sebe v svoji državi, kjer je le en odstotek prebivalcev katoličanov.

Mladi, poslani v svet

28-letni Luciano, ki prihaja z otoka Reunion (francoska čezmorska regija), vendar je učitelj na srednji šoli v pariškem predmestju, po Madridu leta 2011 in Krakovu leta 2016 doživlja svoj tretji svetovni dan mladih. Posebej ceni “izjemen sprejem”, ki so mu ga izkazale portugalske družine. “Papež Frančišek je globoko blizu resničnosti mladih; pogosto jim reče, naj uresničijo svoje sanje. Od njega ne pričakujemo božanske besede, ampak besedo spodbude, da nam pove, da tudi on sledi Kristusu, in nas povabi, naj mu sledimo z njim,” pojasnjuje mladi učitelj.

S tem ko je papež Frančišek udeležence z vseh petih celin spodbudil, naj posredujejo Božje sporočilo ljubezni, je zasejal seme pomladitve krščanske vere, katere priče in ambasadorji bodo ti stotisoči mladih na vseh koncih sveta.

Tags:
mladi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.