Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 21. julija |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Privoščite si pohodniški ali kolesarski izlet od Šmarjeških Toplic do Krškega

Leseni most na severni strani Kostanjevice na Krki.

Andrej Praznik | Družina

Leseni most na severni strani Kostanjevice na Krki.

Andrej Praznik - objavljeno 20/07/23

V okolici Šmarjeških Toplic, kjer se lahko poleti sprostimo v notranjih in zunanjih bazenih, je posejanih veliko zanimivosti

Na severu so ostanki gradu Klevevž, zajezen termalni izvir in soteska Radulje, na jugu je sredi Krke grad Otočec. Do teh izletniških točk peljejo sprehajalne poti, če nas bolj vleče v daljavo, pa lahko sedemo na kolo ter se odpeljemo od Kostanjevice na Krki in po novi kolesarski poti do Krškega.

Zacetek kolesarske steze proti Krskemu na severnem koncu Kostanjevice.
Začetek kolesarske steze proti Krškemu na severnem koncu Kostanjevice.

Šmarješke Toplice (683 prebivalcev) ležijo dobrih osem kilometrov severovzhodno od Novega mesta. Tamkajšnji topli vrelci so bili znani že v davnini, ob koncu 18. stoletja pa so ob njih postavili prvo gostišče, da bi poleg kmečkega prebivalstva, ki se je rado namakalo v zdravilni vodi, privabili tudi imenitnejše goste.

Od term se vrnemo do glavne ceste, zavijemo desno proti Novemu mestu in takoj zatem levo navkreber v Družinsko vas. Tam se cesta prevesi navzdol proti Beli Cerkvi (124 prebivalcev), ki stoji na terasi nad Krko. Vas je dobila ime po beli zidani Župnijski cerkvi sv. Andreja, ki je ena najstarejših na Dolenjskem in je nekoč izstopala iz množice preprostih lesenih stavb.

Bela Cerkev
Župnijska cerkev sv. Andreja v Beli Cerkvi, župnija Bela Cerkev.

Ob poplavnem gozdu

Iz Bele Cerkve se spustimo v Drago, gremo na drugo stran avtoceste in nadaljujemo proti Stranjam pri Škocjanu. Če se držimo asfaltne ceste, gremo v naslednjem kilometru še enkrat pod avtocesto in čez njo, če zavijemo na makadam, ostanemo ves čas na isti strani.

Iz Stranj nadaljujemo po zelo prometni cesti v Dobravo pri Škocjanu, od tam pa med travniki in njivami do Hrvaškega Broda (66 prebivalcev). Območje je nekoč pripadalo brižinskim škofom, ki so navezali živahne trgovske stike s sosednjo Hrvaško. Tu so imeli kovnico denarja, čez Krko je vozil brod.

V Zameškem zavijemo proti Kostanjevici na Krki. Vozimo ob robu Krakovskega gozda, kamor je pogosto zahajal Josef Ressel, potem ko je leta 1817 nastopil službo gozdarja v Pleterjah. Ressel, ki se je rodil pred 230 leti (29. junija 1793) v Chrudimu na Češkem, je prve poskuse z ladijskim vijakom opravil tu blizu na Krki.

Od otoka do rimskega mesta

Kmalu za tem, ko zagledamo zvonik župnijske Cerkve sv. Jakoba, prispemo v Kostanjevico na Krki. Staro mestno jedro z dvema vzporednima ulicama stoji na umetnem otoku, ki je nastal v okljuku Krke.

Kostanjevica je bila že leta 1252 omenjena kot mesto. Do sredine 14. stoletja se je hitro razvijala, potem pa je zaradi turških vpadov nazadovala. Danes ima 691 prebivalcev in je središče istoimenske občine.

Staro mestno jedro Krskega lezi pod Trsko goro na desnem bregu Save.
Staro mestno jedro Krškega leži pod Trško goro na desnem bregu Save.

Obe mesti od nedavnega povezuje nova kolesarska steza. S krožišča na severnem robu Kostanjevice se po kolesarski stezi odpeljemo do Broda v Podbočju, nadaljujemo do Pristave pri Leskovcu in Velikega Podloga, gremo ob žitnem polju do avtoceste in čez njo v Veliko vas pri Krškem, od koder čez krožišče prispemo v Drnovo (404 prebivalci).

Na območju tega naselja na Krškem polju je pred dva tisoč leti stalo rimsko mesto Neviodunum, ki je imelo vodovod, kanalizacijo, forum, kopališče, stavbe z mozaiki in pristanišče na reki Savi.

Kolesarska pot med Kostanjevico in Krskim je dobro oznacena.
Kolesarska pot med Kostanjevico in Krškim je dobro označena.

Na bregovih Save

Za Drnovim zavijemo v Brege. Mimo velike zidane kapele znova prispemo do kolesarske steze, ki med travniki nasproti nuklearne elektrarne vijuga proti Krškemu. Tam nadaljujemo mimo stadiona Matije Gubca do starega mestnega jedra pod Trško goro.

Ko zagledamo stavbo nuklearne elektrarne, smo ze skoraj v Krskem.
Ko zagledamo stavbo nuklearne elektrarne, smo že skoraj v Krškem.

Krško, ki ima 6.755 prebivalcev, leži na obeh bregovih Save. Že leta 1477 je dobilo mestne pravice, tri leta pozneje so ga zaradi turških vpadov obdali z obzidjem. V starem delu mesta vidimo župnijsko Cerkev svetega Janeza Evangelista, nekdanjo Cerkev sv. Duha, ki je preurejena v galerijski prostor, Valvasorjev kompleks z muzejem, knjižnico in mestni park.

V Krškem se je rodil Jurij Dalmatin, umrla pa sta polihistor Janez Vajkard Valvasor in pisatelj Janez Mencinger. Mesto pa skriva še vrsto zanimivosti.

Podruznicna cerkev sv. Miklavza v juznem delu Kostanjevice na Krki.
Podružnična cerkev sv. Miklavža v južnem delu Kostanjevice na Krki.

Prispevek je bil najprej objavljen v tedniku Družina, letnik 72, številka 25.

Tags:
izlet
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.