Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 28. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

7 načinov, kako lahko med počitnicami ohranjamo svojo vero živo

Family jumping together at the beach at sunset

Tom Wang | Shutterstock

#image_title

Theresa Civantos Barber - objavljeno 07/07/23

Urniki in rutina se med poletjem bistveno zmanjšajo. Tukaj je nekaj idej, da bo vera ostala del vašega življenja tudi med počitnicami

Ko se šolsko leto konča in imajo otroci počitnice, se zdi, kot da je izginila vsa rutina. Zbrali smo nekaj idej, kako lahko tudi kljub drugačnemu ritmu ohranjate svojo vero v dobri kondiciji.

1PREVERITE URNIK SVETIH MAŠ V KRAJU, KAMOR ODHAJATE NA DOPUST

Če načrtujete počitnice v tujini ali drugem mestu, v urnik dejavnosti vključite tudi obisk svete maše. Namesto da si rečete, da morate k maši, recite: “Imamo dobro priložnost, da obiščemo nepoznano čudovito cerkev v kraju, kjer smo prvič.”

Po sveti maši si lahko privoščite tudi kako lokalno specialiteto, da bo nedelja še lepša.

2POSLUŠAJTE ALI BERITE ZGODBE SVETNIKOV ALI LITERATURO S KRŠČANSKO VSEBINO

Zvočne knjige so lahko odlična rešitev, če potujete s svojimi otroki, vključite jih lahko tudi v čas v dnevu, ki je namenjen tišini in počitku, če ste doma, ali pa jih poslušate kar na poti.

V branje priporočamo knjige založbe Družina, seveda pa tudi katerokoli drugo literaturo, ki vam bo pomagala, da boste poglobili svojo vero.

3Udeležite se duhovnih vaj ali drugih počitniških programov

Tukaj lahko preverite, katere programe in duhovne vaje ponujajo različne organizacije znotraj Cerkve v Sloveniji. Za vsakogar se najde kaj primernega: za vas, otroke, pa tudi za vso družino.

Otroke lahko prijavite na oratorij v svoji župniji ali v kateri od bližnjih župnij, veliko ponudbe pa je tudi za najstnike.

4Postanite prostovoljci ali naredite kako dobro delo

Če imate v času počitnic kak teden brez načrtov, ga lahko izkoristite, da naredite kaj dobrega za okolico. Lahko se obrnete na prostovoljske organizacije v svojem kraju in vprašate, kako lahko pomagate.

Lahko pa naredite kaj na lastno pest, na primer z družino organizirate čistilno akcijo, podarite oblačila ali naredite kako drobno dobro delo za bližnjega.

5Sledite katoliškim medijem

Če na družbenih omrežjih naletite na objavo s katoliško vsebino, je to dober način za ohranjanje vere. Začnite slediti kateremu od katoliških medijev, da boste ves čas v stiku s Cerkvijo in dobrimi vsebinami.

6Ustavite se in obiščite Jezusa

Ko se kam odpravljate, se lahko na poti za nekaj minut ustavite v cerkvi ali pri kapelici in Jezusu namenite nekaj besed ali krajšo molitev.

Kratek obisk Jezusa je tudi odličen zgled za otroke, da dojamejo, da je Bog najpomembnejši del naših življenj in je z nami v vsem, kar počnemo.

7Vključite molitev k preostalim vsakodnevnim navadam

Če med počitnicami večino časa sploh ne vemo, koliko je ura, se je težko spomniti na molitev. Koristno je, če molitev zato vključimo k preostalim vsakodnevnim navadam in rutinam, na primer zvečer pred spanjem ali pred obroki, ko sedete v avto …

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Katarina Berden.

Tags:
poletje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.