Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 18. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Ali vam ta komunikacijski šum povzroča težave v odnosu?

Couple having conflict

Martin Novak | Shutterstock

Cecilia Pigg - objavljeno 28/06/23

Morda imate zakoreninjene navade za izražanje čustev, ki vas vodijo po težavni poti

Nisem hotela biti jezna, toda izkazalo se je, da sem. Bilo je nekaj mesecev po najini poroki in presenetilo me je, kako dobro se mož zaveda mojih čustev in načina, kako jih moje telo izraža. Govorica telesa je del medsebojnega sporazumevanja, ki ga pogosto ne upoštevamo.

Večina ljudi ima trdno zakoreninjene navade glede tega, kako se odzivajo in kako izražajo svoja čustva, poleg tega pa je zelo enostavno napačno razumeti ali si napačno razlagati govorico telesa druge osebe, kar lahko povzroči številne nesporazume.

Kaj imam v mislih z zakoreninjenimi navadami, ko govorimo o usmerjanju čustev? Nekateri ljudje se ob razočaranju odzovejo tako, da zavijejo z očmi, drugi se morda, ko se razjezijo, začnejo premikati in hoditi sem ter tja.

Morda jočete, ko ste razočarani, ali pa obstanete križem rok in se izogibate očesnemu stiku, ko o nečem premišljujete. Če ugotovite, kaj pomeni posameznikova govorica telesa, in preučite svojo, lahko izjemno povečate in izboljšate medsebojne odnose.

Nama z možem je zelo pomagalo dejstvo, da sva prepoznala in poimenovala svoje odzive, kadar se soočava z močnimi čustvi. Ko je moj mož zaradi nečesa razburjen, predvsem zaradi krivice, ki jo je zaznal, se mu spremeni jakost glasu in začne govoriti. Želi, da se o tem pogovorimo zdaj, ta trenutek. Naučiti sem se morala, da mu dam prostor: pomaga mu, če se lahko pogovori, stvar razreši in gre naprej.

Kar zadeva mene, je izpostavil, pa se začnem izogibati očesnemu stiku, kadar ne želim nadaljevati razprave, ker sem bodisi razočarana ali preobremenjena.

Ko se lahko pogovarjata o tem, kaj čustveno sporoča vajina telesna govorica, vama to pomaga, da oba stopita na pot zavedanja, kaj se dogaja v pogovorih. Tako mi mož lahko reče: “Hej, ne gledaš me več, potrebuješ nekaj časa, da to predelaš?” in mi pomaga razrešiti, kako se lahko znova vključim v pogovor.

To lahko pomeni, da se znova sestaneva malce pozneje, lahko pa tudi pomeni, da se odločim preseči nagonsko željo po umiku in se bolj potrudim, da se znova vključim v pogovor. V vsakem primeru pa dejstvo, da me na to opozori in stvari ubesedi, pripomore k plodnejšemu pogovoru.

Del, zaradi katerega je govorica telesa bolj zapletena, je ta, da ste morda bili v drugem razmerju, kjer je določen odgovor ali čustveni odziv pomenil nekaj drugega kot v vašem sedanjem razmerju. Če je torej v preteklosti vaše nekdanje dekle uporabljalo jok kot način, da bi zmagalo v sporu in vas zavajalo, potem obstaja verjetnost, da boste pri svoji zaročenki pričakovali enako taktiko.

Zdaj jok za vas pomeni, da se morate umakniti in se zaščititi. Namesto tega pa se bo morda izkazalo, da vaša zaročenka joče, kadar je razočarana, in si v teh trenutkih želi, da bi jo pomirili in ji stali ob strani. S tem, ko se umaknete, jo še bolj razočarate in sprožite negativni krog, v katerem se ne počuti ljubljene, vi pa prav tako ne, saj takoj, ko se pojavijo solze, zaščitite sami sebe.

Če ugotovite, kaj vam druga oseba resnično sporoča s svojimi telesnimi odzivi, lahko razjasnite številne težave v vašem razmerju. Seveda je težko; od obeh se zahteva veliko milosti in pripravljenost, da se zavedata, kako ta druga oseba ni vaš nekdanji fant ali nekdanje dekle, ni vaša mati ali oče ali najboljši prijatelj oziroma sovražnik iz srednje šole, in da ima povsem edinstven način izražanja čustev.

Sveta družina in vsi poročeni svetniki, prosite za nas! Sveti Gabrijel, zavetnik komunikacije, prosi za nas! Blaženi Giuseppe Tovini, poročeni svetnik, ki je svoji ženi pisal pisma, kadar je moral biti odsoten, prosi za nas!

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
komunikacijaodnosizakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.