Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 22. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Načrtujete poroko? Presenečeni boste, kateri mesec je za ta dogodek najbolj priljubljen!

bride and groom holding hands in a ring

Tymonko Galyna | Shutterstock

Cerith Gardiner - objavljeno 16/06/23

Ameriški podatki kažejo, da se večina parov ne odloča več za junijske poroke

Poroka običajno zahteva nekoliko načrtovanja. Za cerkveno poroko se mora par pravočasno prijaviti, da lahko pred predvidenim datumom, če tega še ni storil, opravi tečaj za zaročence. Po podatkih ameriške revije The Knot, namenjene bodočim nevestam (in ženinom!), pa se vedno več parov odloča za poročno slavje v letnem času, ki je bil doslej med zaročenci manj običajen.

Nekdaj je bil junij med zaročenci najbolj priljubljen mesec za poroko.

Raziskava, ki je temeljila na 12.000 porokah, sklenjenih leta 2022, pa je pokazala, da je pri parih najbolj priljubljen čas za poroko oktober, saj je bilo samo v tem mesecu sklenjenih kar 20 odstotkov porok, 43 odstotkov vseh porok pa je bilo sklenjenih med septembrom in novembrom.

Razlog, zakaj priljubljenost jesenskih porok narašča, je v več dejstvih. Prvič, hladnejše vreme omogoča prijetnejše slavje – precej neprijetno je, če se nevesta na dan, ko želi biti videti res lepa, “kuha” v poročni obleki. In seveda ne pozabimo na ženina, ki se v elegantnem suknjiču ne želi utopiti v lastnem potu.

Dodaten razlog je barvita narava in pisano jesensko listje, ki ponujata čudovito kuliso za romantično poroko. Zemeljski toni lahko poskrbijo za dih jemajoče okrasje in čudovite šopke.

Oktobrska poroka je dogodek, ki prežene enoličnost obdobja, ko se narava odpravlja k počitku, poleg tega pa se lepo ujema s cerkvenim koledarjem – pred začetkom adventa in božičnih praznikov so duhovniki morda nekoliko manj zasedeni.

Pri izbiri jesenske poroke je tudi večja možnost, da bo na voljo prostor oz. prizorišče, kjer želita mladoporočenca pogostiti svoje svate, saj je v tem obdobju zanimanje za tovrstna druženja običajno manjše. Manj verjetno pa je, da bo vreme naklonjeno za kakršnokoli svatbo na prostem, kar je treba pri načrtovanju dogodka seveda upoštevati.

Če se želite poročiti v med pari najmanj priljubljenem mesecu, izberite februar. Po podatkih revije The Knot se je v tem pogosto turobnem mesecu leta 2022 poročilo tri odstotke parov. Res pa je, da lahko z izbiro tega meseca verjetno dobite boljše cene pri različnih ponudnikih.

In kar je še pomembneje, to ni slab čas v letu za vašega duhovnika, ki si je ravno dobro odpočil od božičnih praznikov, ostalo pa mu je še nekaj časa za pripravo na post.

Toda ne pozabite: pri izbiri datuma za vaš veliki dan je najpomembneje, da boste takrat lahko prišli v cerkev in da bodo ob vas v tistem trenutku ljudje, ki si jih resnično želite ob sebi.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
porokazakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.