Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako spremeniti komunikacijske vzorce, ki smo jih prevzeli doma?

ROZMOWA, RODZINA

Shutterstock

Karolina Plichta - objavljeno 06/05/19

Ne spreminjajte starih načinov delovanja; namesto tega jim dodajte po eno novo obliko vedenja na teden

Preden se lotite spreminjanja vzorcev, ki ne prispevajo h gradnji odnosov, vas želim pregovoriti k vaji.

Razmislite o komunikaciji v vašem odnosu z določeno osebo in na list papirja napišite vsa ponovljiva sporočila, ki so dobra ali lepa, ki spravljajo tebe ali drugo osebo v razmerju v smeh in v dobro razpoloženje. Več ko jih najdete, tem bolje. Tudi jutranji “dobro jutro”, če vas spravi v dobro voljo.


WORK,JOB,CAREER

Preberite še:
Ali vaš način komunikacije sodelavce spravlja ob živce?

Ko končate seznam, razmislite o tem, kaj ste vi prinesli od doma, tudi če vaša leta doma niso bila lahka in nanje nimate lepih spominov. To je najtežji del naloge, saj se morate soočiti z negativnimi komunikacijskimi vzorci, ki jih prinašate od doma.

Vrnitev k otroštvu je pomembna

Potrebno se je zavestno soočiti s svojo preteklostjo; kot odrasla oseba lahko bolj objektivno razmislite o tem, kaj ste doživljali v otroštvu. Če menite, da niste doživeli nič pomembnega, si oglejte družinske fotografije. Morda vam namignejo na situacije, ki so bile tedaj za vas težke in ki se odražajo v vašem življenju danes. Naj poudarim, da namen te vaje ni ustvarjanje negativnih spominov, temveč njihovo odkritje.

Postavite se v kožo druge osebe

Po opravljeni vaji potrebujete veliko strpnosti do sebe in hvaležnosti do svoje družine za vse, kar vam je dala; morate se počutiti varno. Šele tedaj se lahko posvetite negativnim komunikacijskim vzorcem v razmerju.


FORGIVNESS

Preberite še:
Kako odpustiti staršem?

Zdaj je prišel trenutek, ko lahko zapišete sporočila, ki jih posredujete drugi osebi v odnosu in ki jih lahko ta sprejema kot boleča. Nato se postavite v kožo te osebe; poskusite razmišljati o njenem življenju, njenih sanjah, kaj ji je všeč in kaj ne. Kako se odziva na vaše besede? Kaj začutite ob njih? Kaj bi želela slišati od vas?

Pristop “dodajanja”

Ne osredotočajte se na misel, da ste doslej vse delali narobe in da morate začeti vse na novo. Ne spreminjajte starih vzorcev, temveč jim vsak teden dodajte novega; ne razmišljajte toliko o že izrečenih sporočilih, temveč o novih, pozitivnih sporočilih, ki jih lahko uporabite v prihodnje.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Veronika Snoj.




Preberite še:
Dih jemajoče slike dojenčkov v maternici




Preberite še:
Skoraj 200 tisoč čebel s strehe katedrale Notre Dame je preživelo požar!


KŁÓTNIA W ZWIĄZKU

Preberite še:
Sem nadomestek za bivšega partnerja?

Tags:
komunikacijaodnosi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.