Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 28. aprila |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Imate kakšno versko vprašanje? Odgovori vam lahko kar umetna inteligenca

Cyfrowy obraz głowy człowieka w 3D z aureolą

cybermagician | Shutterstock

Lucija Čakš - objavljeno 20/06/23

Če znate angleško, je takšno orodje zdaj na voljo. Moramo pa se zavedati, da gre res le za orodje

Na začetku leta nas je pretreslo spoznanje, da zna umetna inteligenca ustvarjati besedila – tako umetnostna kot neumetnostna. ChatGPT zna napisati pesem v slogu Shakespearja, esej o umrljivosti za srednješolsko domačo nalogo, pa tudi kratek sestavek v sodobnem slengu.

Večini ljudi se je to zazdelo predvsem zaskrbljujoče. Pojavila so se celo vprašanja, ali bomo sploh še potrebovali umetnike, če lahko umetna inteligenca ustvari vsaj enakovreden, če ne celo boljši izdelek kot človeški možgani.

Vendar ni vse tako črno.

Ko iščete informacije o veri

Američani so našli način, kako sposobnost umetne inteligence, da prečeše vse znanje, ki ga ima na voljo, v enem trenutku in ponudi ustrezen odgovor, uporabiti v svojo korist. Ustvarili so spletni klepetalnik, ki so ga “naučili” celoten Katekizem katoliške Cerkve. Tako sedaj angleško govoreči katoličani prejmejo odgovore iz Katekizma v obliki dialoga.

Aplikacija omogoča tri različne ravni pogovora – za otroke, za običajnega odraslega vernika ali za učenjaka, ki že dobro pozna katoliški verski nauk.

Po hitrem preverjanju se izkaže, da odgovori za slednje niti niso bolj poglobljeni, le da aplikacija uporablja zahtevnejši jezik in bolj zapleteno izrazoslovje, glede na to, ali naj bi se pogovarjala z otrokom, odraslim ali učenjakom.

Priročno, a velikokrat premalo

Če ste vešči angleščine in vas zanima določen vidik katoliške vere, ne ljubi pa se vam brskati po Katekizmu, se lahko odpravite na chatolic.chat in tam najdete odgovore.

Ob čemer pa se moramo seveda zavedati, da govorimo z umetno inteligenco, ki ima le dostop do podatkov, ni pa resnična oseba, ki bi imela posluh za naše težave in dileme. Seveda je koristna za hitro razčiščevanje dejstev, za resnične dileme pa je še vedno boljši pogovor z vernim prijateljem ali duhovnikom.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.