Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 29. maja |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Nekoč mesar in član black metal skupine, letos pa bo posvečen v duhovnika

Drago Ferencek

Urška Leskovšek | Aleteia

Urška Leskovšek - objavljeno 18/06/23

Eden od treh letošnjih novomašnikov je dominikanec Drago Ferencek iz župnije sv. Križa na Žalah

Drago Ferencek prihaja iz družine, ki ni bila verna. Ima eno sestro, oče mu je pred leti umrl. Starši so mu vedno govorili, da se bo krstil, ko in če se bo za to odločil sam. Za to pot jim je hvaležen. “Tako vsaj ni nobene zamere,” pravi danes. Odraščal je torej brez vere. “Takrat, še v komunizmu, je bilo vse veri nasprotno. V šoli so nas vzgajali, da je krščanstvo ‘fuj, fuj’.”

Za ogled fotogalerije kliknite tukaj

Počasen, a velik preobrat

Izšolal se je najprej za mesarja, nato za živilskega tehnika, potem pa je končal študij filozofije. Pel je tudi v black metal skupini. “Tako da sem bil res zelo oddaljen od krščanstva. Odpor je bil precejšen. Nato pa je vera počasi začela prihajati v moje življenje prek branja Svetega pisma.” Imel je namreč notranji občutek, da je v Svetem pismu neka višja resnica, nekaj transcendentalnega. “Hvala Bogu, da sem bil dovolj pameten, da sem začel prebirati Sveto pismo. Ni šlo vse tako hitro, kot bi moralo, ampak počasi, počasi …”

Dokler se nekega dne ni odločil, da je to to. Poklical je na župnijo Žale in vprašal, ali bi lahko prišel na katehumenat (uvajanje v krščanstvo). “In je steklo,” se spominja.

Ni branje Svetega pisma nekaj zahtevnega?

Branja Svetega pisma se tudi tisti, ki smo kristjani od otroštva, velikokrat bojimo, nam je tuje, ne razumemo ga. Pri Dragu ni bilo tako? “Še vedno je tako. Še posebej Stara zaveza. Pa včasih Nova zaveza tudi. Tudi Jezus je včasih kar krut,” priznava letošnji novomašnik. “Toda Božjo besedo je treba prežvečiti, prespati. V človeka se mora počasi usesti. Hvala Bogu, da imamo cerkvene očete, ki so se borili z istimi problemi. Včasih je dobro vzeti v roke na primer Janeza Zlatoustega ali njemu podobne.”

Drago Ferencek

Prejel zakramente, potem pa …

Okolica je njegove korake k veri sprejela zelo dobro. Niti v družini niti pri prijateljih ni bilo nasprotovanja. “Nekateri so sicer dvignili roke nad mano, zamer pa ni bilo.”

Katehumenat je trajal eno leto. “Gospod župnik [Tomaž Prelovšek] je bil super.” Drago je 19. aprila 2014, pri 33 letih, prejel zakramente. A hitro se je nadaljevalo: bral je Božjo besedo, postal cerkovnik, ključar. “Nato sem si rekel: Zakaj pa ne bi šel še dlje? Vleklo me je meništvo. Poklical sem benediktince.” Toda z njimi se ni izšlo, saj bi v noviciat moral v Salzburg. “Hvala lepa, jaz in nemščina ne greva skupaj.”

Dominikanec? “A se hecaš?!”

Toda še v istem tednu je v roke dobil knjigo o svetem Dominiku. Zadaj je bilo zapisano vabilo p. Vančija Arzenška (enega od trenutno dveh dominikanskih duhovnikov v Sloveniji), da če katerega fanta zanima vstop v red, naj kar pokliče. “Dvignem telefon, pokličem, odziv p. Vančija je bil zelo zanimiv: ‘A se hecaš?!’ To je bilo namreč ravno 8. avgusta, na god sv. Dominika. Tega seveda nisem vedel.”

Šel je k njemu na pogovor. Noviciat se mu je znova obetal v tujini – tokrat v Dubrovniku. “Morje – odlično! Tako sem bil dve leti v Dubrovniku, potem na študiju teologije v Zagrebu, zdaj pa, hvala Bogu, spet doma.”

Drago Ferencek
V družbi sobratov

Novomašno geslo: “Zaupaj v Gospoda in delaj dobro”

Novomašno geslo si je izbral iz Psalma 37. Te besede “po mojem mnenju povzamejo vse Sveto pismo – Božje zapovedi, Staro zavezo, Novo zavezo. To je tudi Jezusovo navodilo.”

Kdo so dominikanci?

Red dominikancev je v 13. stoletju ustanovil sv. Dominik. V Sloveniji delujejo v Petrovčah. “Karizma našega reda je preprosta: osebno posvečenje in reševanje duš – in to s pridiganjem. Naše geslo je Hvaliti, blagoslavljati in pridigati, neuradno geslo pa Resnica, kar pomeni, da smo zelo povezani s študijem. Ta ima le en cilj – da bomo dobri pridigarji, da bomo reševali duše,” pojasnjuje Drago.

“Red je nastal v času, ko so pridigali samo škofje, ne duhovniki, tako da se zdaj naša karizma malo izgublja, a poudarek je še vedno na študiju. Kdor ni za študij, bo pri dominikancih težko preživel.”

Pridiganje

Je danes, ko govorimo, da smo člani Cerkve skupaj na poti, pridiganje še aktualno? “Če bomo živeli krščanstvo, bo iz tega vse raslo. Naša karizma ostaja ista. V Sloveniji tega nismo navajeni, v Italiji pa na primer dominikanci pridigajo na ulici. Kjerkoli. Prinesejo si zabojček in pridigajo.”

Kot bodoči duhovnik se – v skladu s karizmo reda – najbolj veseli pridiganja. “Jezik mi teče, sem komunikativen. Rad delam z ministranti, mladimi, starejšimi.”

Drago sprostitev najde v sprehodih in branju knjig – ne le duhovnih, ampak tudi znanstvene fantastike in poezije.

Oglejte si fotografije letošnjih novomašnikov:

Tags:
duhovnik
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.