Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 11. decembra |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Jezus kot hipi? Tako ga prikaže film Jezusova revolucija

Jezusova revolucija

Lionsgate

p. Andraž Arko - objavljeno 10/06/23

O gibanju okrog "hipijevskega Jezusa"

Zgodovinska drama Jezusova revolucija (Jesus Revolution) pripoveduje zgodbo o vzponu krščanskega hipijevskega gibanja v šestdesetih in sedemdesetih letih. Pastor srednjih let Chuck Smith (Kelsey Grammer) želi poživiti svojo cerkev v Južni Kaliforniji.

Lonnie Frisbee (Jonathan Roumie), nekakšen hipijevski Jezus, v Smithovo cerkev pripelje hipije, ki iščejo smisel življenja. Med to mladino izstopa Greg Laurie (Joel Courtney), osrednja figura zgodbe.

Film na prikupen in zabaven način prikaže nastanek in rast tega gibanja, pri čemer izpostavi tudi problematiko gurujstva in egocentrizma, ki privede do razhoda.

Poudari določene, a zaobide številne druge problematične vidike Jezusovega gibanja (Jesus movement): zamolči njihovo napovedovanje konca časov, teološka razhajanja med Smithom in Frisbeejem ter homoseksualnost slednjega (v filmu je ob njem zgolj žena) in smrt zaradi aidsa.

Režiserja Brent McCorkle in Jon Erwin (z bratom Andrewom sta posnela filme Oktobrski otrokŠe vedno verjamem idr.) sta se odločila za komercialno uspešno potezo, ko sta vlogo Frisbeeja zaupala Jonathanu Roumieju, poznanem po vlogi Jezusa v seriji Izbrani (Chosen). Takšna ikonografska preslikava učinkuje na gledalca.

Po eni strani film prikaže, kako je pomembno odpreti “cerkvena vrata” vsem iskalcem. Seveda se pojavijo tudi napetosti med okostenelo versko cono udobja ter drznimi in neobvladljivimi koraki odpiranja svetu in Duhu. Ustvarjalci so izpostavljali, da lahko ta film spodbudi novo versko prebujenje.

Dejansko pa s svojim “očiščenim” prikazom tega prebujenja in s tem, da osrednje mesto namenja ljubezenski zgodbi, vodi gledalca pretežno v smeri zabave. Če bi zmogli popeljati gledalca dlje od “prečiščenega” sporočila, bi mu lahko dali res misliti. A je v filmu razmeroma malo revolucionarnega.

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.