Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 28. aprila |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Na Poljskem se je na romanju zbralo kar 1.400 bodočih duhovnikov

Pielgrzymka seminarzystów na Jasną Górę

Biuro Prasowe @JasnaGóraNews

#image_title

Aleteia Poljska - objavljeno 08/06/23

Na zakrament duhovništva se na Poljskem pripravlja skoraj 2.000 bogoslovcev

V poljskem romarskem središču Jasna Góra v Čenstohovi je potekalo šesto vsepoljsko romanje bogoslovcev.

Najpomembnejša točka romanja je bila sveta maša v jasnogorski baziliki, ki je potekala v latinščini.

Evharistijo je vodil južnokorejski kardinal Lazarus You Heung-sik, ki je v svoji homiliji med drugim dejal: “Ne pozabite, da je v evangeliju tisti, ki je prvi, služabnik vseh […] To je naša Kana Galilejska, kjer se lahko vedno znajdemo z gotovostjo, da nas bo sprejela in objela nebeška Mati, ki vas želi vzgojiti, bodoče duhovnike, da sledite za Jezusom.”

Pozneje je kardinal v intervjuju poudaril, kako pomembno je, da tako bogoslovci kot preostali kristjani živimo Božjo besedo. “Biti kristjan pomeni živeti po besedi; kdor tega ne stori, ni kristjan. Jezus je rekel, da vsak, ki živi po Božji besedi, gradi hišo na skali, in da jo v nasprotnem primeru gradi na pesku. Zato je tako pomembno, da bogoslovci, bodoči duhovniki, resnično živijo Božjo Besedo,” je dejal.

Duhovništvo je služenje

“Duhovništvo pomeni služiti in biti na razpolago Jezusu in drugim. Duhovništvo je zvesta služba, ki jo je mogoče opravljati le, če se tisti, ki služi, popolnoma preda tistemu, ki mu služi,” je na ta dan dejal poljski vodja reda pavlincev Arnold Chrapkowski.

“Vsak duhovnik se mora najprej zgledovati po Kristusu, ki je rekel, da je služabnik, in umil noge svojim učencem. To je temeljno poslanstvo nas, mentorjev, da v prihodnjih duhovnikih privzgojimo duha služenja, da bodo v njem lahko služili Cerkvi,” je dodal njegov sobrat Mariusz Tabulski.

Na Poljskem se na zakrament duhovništva pripravlja skoraj 2.000 bogoslovcev, letošnjega romanja pa se jih je udeležilo okoli 1.400. Od leta 1999 romanje poteka vsakih pet let.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedlain priredila Veronika Snoj.

Tags:
duhovnik
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.