Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. julija |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

“Za vsakim uspešnim moškim stoji še uspešnejša žena. Le župniki smo izjeme”

miha dezelak martin golob

Lojze Grčman | Aleteia

Lojze Grčman - objavljeno 06/06/23

S hudomušnostjo oplemeniteno dobrodelno kolesarjenje z Miho Deželakom in Martinom Golobom

Res prisrčno je bilo srečanje ekipe Radia1, ki je z Miho Deželakom na čelu že devetič pripravil športno-dobrodelno akcijo Deželak Junak, z Martinom Golobom. Ta je z zasedbo radia, ki ga je poslušal že kot najstnik na traktorju, kot piševa v knjigi Na spletni prižnici, stkal pristne prijateljske odnose.

Večkrat je bil že gost na radiu, kjer se počuti povsem domače. Tokrat pa je domače vzdušje pripravil Martin, kar pred grosupeljsko cerkvijo svetega Mihaela.

Tam je s prigrizkom in pesmijo cerkvenega pevskega zbora sprejel od sedmih dni kolesarjenja že nekoliko utrujenega, a še kako vedrega, nasmejanega in dobrodušnega Miho Deželaka.

Družinina donacija:

Z ramo ob rami na kolesu

 Glavni lik odmevne dobrodelne akcije je bil – brez pretiravanja – ganjen, ko je izvedel za dobrodelno nakazilo Družine (4.000 evrov, skupaj pa je bilo pomoči potrebnim družinam iz izkupička prodaje knjige razdeljenih že 36.000 evrov) in grosupeljske občine (1.200 evrov). S temi sredstvi si bo še več otrok iz družin, ki so v težkem položaju, lahko privoščilo morske počitnice.

Lani so zbrali več kot 900.000 evrov. Po kratkem srečanju sta se Miha in Martin odpravila naprej – kar skupaj. Martin mu je namreč pomagal “goniti” kvadrocikel. Medtem ko sta poganjala od Grosupljega do Šmarja – Sapa, pa se je razvila zanimiva in hudomušna debata.

Še nekaj fotoutrinkov:

Šale in “petje” po dolenjsko

Miha je pohvalil urejenost cerkve in okolice. “Veliko smo na kolenih, zato se to vse ‘zglanca’,” je vzrok sijaja hitro našel Martin, ki je v Grosupljem že tretje leto. “Že kar malo po grosupeljsko govorim, čisto so me prekužili, vseskozi poslušam domačine,” je zapel v žlahtni dolenjščini. Čeprav je vrtel pedale, mu navdiha za šale ni manjkalo. “Zakaj angeli letijo? Ker se na lahko vzamejo. Če si ‘zategnjen’, ne moreš,” pa je postregel ne le z zrnom, ampak s prgiščem resnice.

“Nikoli ne veš, kdaj koga zadnjič srečaš”

Med vožnjo je veselo pozdravljal gospode, gospe, ali kot jih on imenuje – mame. “Oni mene poznajo, jaz pa kar vsem pomaham. Nikoli ne veš, kdaj koga zadnjič srečaš. To drži.” Še posebej živahno pa je mahal vrtčevskim otrokom: “Ti pogosto pridejo k meni in želijo, da jim prižgem zvonove. Seveda jim ustrežem, nato pa mame kličejo: župnik, kaj pa je, zakaj pa zvoni?” Miha je ob tem izrazil veliko zanimanje, da bi tudi sam kdaj imel možnost prižgati zvonove.

Kako sta kolesarila Martin in Miha?

Martin “zrihtal” tudi vreme

Med vožnjo, ki jo je na kolesu spremljal tudi njegov zet, pa je Miha med drugim povedal tudi: “Letos sem se na kolesarjenje dobro pripravil. Samo psiha me malo daje. Hvala, Martin, ker si ‘zrihtal’ vreme. Si molil? Daj še za naslednje dni!” si je Deželak Junak srčno zaželel, potem ko ga je kar nekaj dni na poti “pral” dež.

Pogovor je malce zavil tudi v družinske teme. “Za vsakim uspešnim moškim stoji še uspešnejša žena. Le župniki smo izjeme,” je ugotovil Martin. “Pa tudi vi imate ljudi, ki vas podpirajo, vso skupnost,” ga je dopolnil Miha. In točno to se je tako z obiskom kot sodelovanjem pri tem hvalevrednem projektu znova potrdilo.

Tags:
Martin Golob
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.