Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 22. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

4 osnovne stvari, ki jih vaši otroci v letošnjem poletju resnično potrebujejo

Child playing on outdoor playground

FamVeld | Shutterstock

Cerith Gardiner - objavljeno 05/06/23

Bliža se konec pouka: v naslednjih mesecih se morajo starši osrediniti na naslednje stvari ...

Kot starši si nenehno prizadevamo, da bi kar najbolje poskrbeli za svoje otroke. Toda včasih na to, kaj se nam zdi, da bi morali nuditi svojim otrokom, vpliva potrošniška družba, v kateri so naše prednostne naloge pogosto postavljene na stranski tir.

Namesto da bi se osredinjali na to, kar mislimo, da naši otroci potrebujejo – hišo z vsemi najsodobnejšimi napravami, lep avto, vse mogoče igrače in urnike, napolnjene z zunajšolskimi dejavnostmi, raje pomislite na stvari, ki jih imajo resnično radi, in poletje je odličen čas, da jim jih ponudite.

1Čas

Naši otroci si bodo zapomnili trenutke, ki jih bomo preživeli skupaj. Seveda so starši pogosto izčrpani: kaj pa če bi poenostavili življenje, odložili svoj pametni telefon in znova uživali v najosnovnejših stvareh? To je lahko preprost sprehod, na katerem lovite žuželke ali izbirate najlepšo travniško cvetlico.

To je lahko čas, ki ga preživite med čofotanjem v bazenu in ob tem občudujete njihove potapljaške spretnosti. Čas je gotovo največje darilo, ki ga lahko podarite svojim otrokom, in če ga nimate veliko, poskrbite, da bodo trenutki, ki jih preživite skupaj, resnično namenjeni drug drugemu.

2Družinski običaji

Otroci imajo večinoma zelo radi rutino in izročila. Če se ozrete v svoje otroštvo, se nedvomno spomnite družinskih božičev, kampiranja, počitnic pri starih starših ali celo nedelj, ko ste po maši tekali okoli Marijine kapelice pred domačo cerkvijo.

Ta izročila so za naše otroke najpomembnejša, zato se potrudite, da boste ustvarili lastne družinske obrede. To je lahko petkov filmski večer ali pa tedenska družinska molitev rožnega venca.

3Utrjujte življenjske spretnosti

Eno največjih daril, ki jih lahko med odraščanjem podarite svojim otrokom, je to, da jih opremite s potrebnimi orodji za soočanje z odraslim obdobjem. Od tega, da jih naučite osnov kuhanja, do tega, da jim pokažete, kako popraviti pnevmatiko na kolesu – te spretnosti jim bodo vlile samozavest in jih zaposlile!

4Razdajajte jim svojo ljubezen in jim prisluhnite

Ena od stvari, ki jih bodo vaši otroci cenili, je zavedanje, kako zelo jih imate radi. Zato jim vidno razdajajte svojo ljubezen, obenem pa jim tudi prisluhnite, kako se počutijo. Ne glede na to, ali so srečni ali žalostni, bodo cenili, da ste jim prisluhnili, vi pa jim lahko pomagate, da bodo lažje obvladovali svoja čustva, kar jim bo prav tako pomagalo, da zrastejo v čudovite odrasle ljudi.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
družinaotrocipoletje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.