Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 23. junija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Kakšna je razlika med smrtnim in malim grehom?

Padre no confessionário

Pixel-Shot | Shutterstock

Philip Kosloski - objavljeno 27/05/23

Smrtni in mali grehi so različni načini kategorizacije naših prestopkov proti Bogu in bližnjemu

Grehi običajno niso tema, o kateri radi premišljujemo, saj nas spominjajo na naše napake in pomanjkljivosti.

Toda Cerkev nas spodbuja, naj spoznamo težo svojih grehov in se vrnemo k Očetu ter se grehov spovemo v zakramentu svete spovedi. Ko to storimo, se znova združimo z Bogom in obnovimo ta odnos.

Smrtni grehi

Katekizem Katoliške cerkve smrtni greh opredeljuje kot “veliko kršitev božje postave”; ob tem dodaja, da takšen greh “človeka obrne stran od Boga, ki je njegov poslednji cilj in njegova blaženost, ko nižji dobrini daje prednost pred Bogom” (KKC 1855).

Da bi bil greh smrten, da bi prekinil naš odnos z Bogom, mora izpolnjevati tri posebne zahteve, kot jih določa Katekizem.

Za smrtni greh se zahteva polno spoznanje in popolna privolitev. Smrtni greh predpostavlja spoznanje grešnosti tistega dejanja, njegovega nasprotja božji postavi. Obenem vključuje tudi dovolj premišljeno privolitev, tako da je to res osebnostna izbira (odločitev). Hotena nevednost in zakrnjenost srca ne zmanjšujeta, temveč povečujeta prostovoljnost greha.

(KKC 1859)

Če povzamemo tri zahteve: smrtni greh mora biti resna stvar, storjena s polnim zavedanjem, in oseba mora izreči popolno privolitev za dejanje.

Mali grehi

Mali grehi so prestopek zoper usmiljenje, Božjo ljubezen do nas in našo ljubezen do bližnjega. Mali grehi sicer ne prekinejo našega odnosa do Boga ali do življenja v milosti, lahko pa imajo daljnosežne posledice. Pogosto, ko večkrat storimo mali greh, to oslabi našo odločenost in obstaja večja verjetnost, da bomo storili smrtni greh.

Cerkev nas vabi k spovedi teh “malih” grehov, ker škodijo našemu odnosu do Boga in do drugih. Poleg tega nam “redna spoved malih grehov pomaga oblikovati svojo vest, bojevati se zoper svoja zla nagnjenja, dati se Kristusu, da nas zdravi, napredovati v življenju Duha” (KKC 1458).

Osnovna razlika med smrtnimi in malimi grehi je v tem, da smo se pri spovedi dolžni spovedati vseh smrtnih grehov, k spovedi malih grehov pa smo sicer spodbujeni, vendar to ni nujno potrebno.

Mali grehi so običajno naše vsakdanje slabosti, medtem ko so naši smrtni grehi tiste stvari, ki nas ločujejo od Boga in Cerkve.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
greh
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.