Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 25. junija |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Mladenič, ki brezdomce vsak večer pogosti s sendviči

Oscar Proc

Cortesía de Óscar Proc

Patricia Navas - objavljeno 24/05/23

"V njih vidim Jezusa," pravi Oscar iz Barcelone

V četrti, kjer v Barceloni stoji bazilika Svete družine, živi 264.000 ljudi, od tega okoli 300 na cesti. Te je nekega dne opazil 15-letni mladenič Oscar Proc Blanchart, ki se je odločil, da jim bo ob mraku prinesel nekaj za pod zob. To sedaj počne že štiri leta, vsak dan.

Ko se po predavanjih in delu vrne domov, pripravi nekaj vrečk s prigrizki, nato pa se zavihti na svoj skuter in jih začne deliti med brezdomci, ki jih sreča v četrti.

“V njih vidim Jezusa”

Oscar je v četrti tudi v stiku z nekaterimi ustanovami, pri katerih ob koncu dneva pobere ostanke hrane. Ti obogatijo njegove vrečke, v katere ob posebnih priložnostih doda tudi kakšno sporočilce ali risbo.

Oscar2.jpeg

Zagotavlja, da mu to majhno dejanje daje mir in občutek izpolnjenosti. “Ko se približam Joséju Antoniu, Pepeju … v njih vidim Jezusa,” pravi.

“Ne izročam jim zgolj hrane, se tudi pogovarjamo. Pripovedujejo mi o svojem življenju, o svoji zgodbi. Velikonočni dan je bil recimo zelo lep. Zbrani so bili v majhni skupini in  vprašal sem jih: ‘Ali veste, kateri dan je danes?’ Nekdo mi je rekel: ‘Da, nedelja vstajenja?’ ‘In kaj se bo zgodilo danes?’ sem nadaljeval in jim razložil: ‘Jezus je umrl in vstal zame in za vas.’ In eden med njimi mi je rekel: ‘Da in zaradi tega si danes tukaj in nam daješ sendviče, kakor angel.’ Ob teh besedah sem otrpnil. Tam sem spoznal, da je za tem Nekdo, ki premika vse. Ne zgolj en fant, ampak Bog sam pomaga bližnjemu.

Oscar3.jpeg

Pomoč drugim kot poklic

Oscar drugim rad pomaga že od otroštva. V šoli je rade volje sošolcem obrazložil snov, ki je niso razumeli. V Barceloni je postal tudi prostovoljec v bolnišnici San Juan de Dios, kjer je spremljal otroke z rakom in njihove družine.

Tam je odkril svoj poklic: postati medicinski tehnik. Temu poklicu sedaj posveča večino dneva: zjutraj hodi na fakulteto, popoldne pa opravlja prakso v bolnišnici. Tudi v prihodnosti se vidi “v bolnišnici kot medicinski tehnik, ki pomaga svojim pacientom, pomaga družinam”.

Oscar je vedno nasmejan in ima veliko energije. Mnogi se sprašujejo, od kod črpa moč. Pravi, da mora pomagati drugim, da se lahko počuti izpolnjenega in da lahko najde smisel in mir v svojem življenju.

“Imam veliko projektov in počnem veliko stvari, vendar se trudim, da se vse osredotoča na Božji načrt, nazadnje se bo zgodilo to, kar želi On,” pojasnjuje. “Ti mi boš pokazal pot,” zato sam moli na glas.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedlain priredila Veronika Snoj.

Tags:
dobrodelnostmladi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.