Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 23. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

S pomočjo peke se je rešila odvisnosti in brezdomstva, sedaj pomaga drugim

Janie Deegan

@janiedbakes | Instagram

Anna Gębalska-Berekets - objavljeno 12/08/22

Janie Deegan se je dolgo borila z alkoholizmom in brezdomstvom. Ljubezen do peke ji je pomagala, da se je odrešila teh dveh odvisnosti

Čeprav je Janie Deegan odraščala v ljubeči družini, se je na neki točki ujela v past nizke samopodobe in pomanjkanja samospoštovanja. Alkohol in droge je prvič začela uživati kot najstnica. Imela je občutek, da ji pomagajo blažiti tesnobo. “Drugih načinov nisem poznala in vse je bilo na dosegu roke,” se spominja.

Študentsko življenje je obstoječe težave le še poslabšalo. Ni se znašla v univerzitetnem okolju, počutila se je prezrto. Imela je občutek, da ji življenje uhaja izpod nadzora. Zaradi svoje odvisnosti ni mogla delati, izolirala se je tudi od družine, prijateljev in znancev. Nato se je pojavil še en problem: brezdomstvo.

22-letna odvisnica od alkohola

“Nisem si mislila, da lahko pri 22 letih postaneš odvisen od alkohola. V mojem okolju ni bilo nikogar s takšno težavo,” pravi Janie. Spala je na podzemni železnici, nastanitev je iskala tudi v hostlih. “Bila sem zaprta vase kot školjka, počutila sem se ničvredno in neljubljeno. Vedela pa sem, da moram nekatere stvari postaviti na novo, če želim ostati trezna,” se spominja.

Nekega dne se je opogumila in prijateljici priznala, da je odvisnost prevzela njeno življenje. “To je bilo dejanje iz obupa, a tudi trenutek resnice. Začutila sem olajšanje, da sem lahko namesto zavrnitve doživela popolno sprejetost. To je bila osvobajajoča izkušnja.”

Torte kot smisel življenja

Janie se je zaposlila kot hišna pomočnica, kar se je izkazalo za pravo odločitev. Ljudem je bilo njeno delo všeč, predvsem njeno pecivo, ki je postajalo vse bolj priljubljeno. Pripravljanje hrane ljudem je postalo njen jezik ljubezni, peka peciva pa njen način življenja.

Starši so ji že v otroštvu privzgojili ljubezen do kuhanja in jo spodbujali, da se v kuhinji prepusti domišljiji. Janie je na začetku pekovsko pecivo ustvarjala samo za svoje bližnje. Ko je dopolnila 25 let, so jo prosili, naj speče torto za zahvalni dan. Število oboževalcev njenih pekovskih veščin se je tistega dne drastično povečalo.

Pojavilo se jih je toliko, da se je Janie odločila ustvariti spletno stran, na kateri bi lahko naročali njene slaščice. Sprva je pekla v svojem majhnem newyorškem stanovanju, leta 2017 pa se je odločila odpreti svoje podjetje, Janie’s Life-Changing Baked Goods(Pekovske dobrine Janie, ki spreminjajo življenje).

Prelomnica

Kljub temu, da je Janie uspela doseči izjemen uspeh, nikoli ni pozabila na tiste, ki v življenju niso imeli takšne sreče kot ona. Poskuša pomagati ženskam, ki želijo spremeniti svoje življenje. Pri svojih zaposlenih bolj kot diplomam posveča pozornost strastem, talentom in veščinam.

Iz težav se je uspela izkopati zaradi ljudi, ki so verjeli vanjo. Pri premagovanju težav so ji pomagali ljubezen, empatija in razumevanje bližnjih. “V takšnih razmerah je končno postalo mogoče opustiti odvisnost in se rešiti iz brezna obupa,” poudarja.

Ko se je soočila s svojo odvisnostjo, je začela graditi svoje novo življenje postopoma, korak za korakom. Sprva je začela denar služiti z odnašanjem smeti. Pravi, da jo je ta poklic naredil ponižno.

Z leti je spremenila tudi pristop k peki. “Med študijem je bilo izdelovanje piškotov zame način, da sem si pridobila naklonjenost sošolcev. Na srečo sem si zaradi streznitve povrnila samozavest in prenehala z obupanim iskanjem sprejetosti,” pravi Janie.

View this post on Instagram

A post shared by Janie’s (@janiedbakes)

Priložnost za boljše življenje

Deegan je prejela štipendijo Stacy’s Rise Grant, ki ji je odprla vrata za usposabljanje s strokovnjaki v newyorškem mednarodnem kulinaričnem centru. Tam je spoznala skrivnosti uspešnega vodenja podjetja.

“Peka je razsvetlila moje temno in mračno življenje,” priznava Janie. “Ljudje so mi rekli, da če lahko pretečeš maraton, zmoreš vse drugo. Meni je to moč dalo trezno življenje,” dodaja.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Veronika Snoj.

Tags:
hranamladiodvisnostzasvojenost
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.