Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 16. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako so duhovne vaje spremenile življenje nekdanjega ateista

Mężczyzna w kapturze stoi w ciemnej uliczce i spogląda do góry

Luigi Estuye, LUCREATIVE® | Unsplash

Zdjęcie ilustracyjne

Anna Gębalska-Berekets - objavljeno 21/05/23

Ateist, vpleten v okultizem, je privolil, da gre na katoliške duhovne vaje, kjer mu je Božja Mati spremenila življenje

William David Toro iz Kolumbije vsak dan hodi k maši, moli rožni venec, se nenehno izobražuje, sodeluje pri molitvenih srečanjih. Vendar ni bilo vedno tako.

Svet magije in okultizma

Že kot otrok je rad poslušal heavy metal, ki je spodbujal njegovo uporništvo. Šolo je zanemarjal, v veroučni zvezek pa je risal bogokletne podobe.

Redno je obiskoval tudi treninge borilnih veščin. Učitelja je imel za svojega mentorja, saj se je zaradi tehnik, ki mu jih je pokazal, lahko branil pred svojimi vrstniki. V letih, ko so se mu sošolci posmehovali in ni imel prijateljev, so mu borilne veščine dvigovale samozavest.

Okultna prepričanja in učiteljeve prakse so mu postajale vse bližje in bližje, dokler jih ni končno popolnoma prevzel.

“Predstavil mi je svet okultizma in magije. Približno v tem času sem začel kaditi cigarete in hoditi na zabave, s katerih sem prihajal domov pijan,” pripoveduje William.

Ljubezen v temi

“Ljudje, ki so mi bili blizu in ki so mi govorili, da so verni, niso imeli odgovorov na moja vprašanja,” se spominja William. “Trikrat sem prebral Sveto pismo, da bi se lahko prepiral s kristjani, sestavil sem celo seznam domnevnih ‘barbarstev’, ki jih je zagrešil Bog, zlasti v Stari zavezi. K njim sem pristopal, da bi jim dokazoval, da je Bog, če sploh obstaja, zloben in da je hudič dober,” dodaja.

Užival je v branju knjig ateističnih filozofov in igranju v heavy metal skupini, ki jo je ustanovil sam. Postal je tudi odvisen od računalniških iger in živel daleč od Boga. Po dolgem preučevanju del vodilnih ateističnih filozofov se je začel zanimati za okultizem. Njegov svet je bil skrčen na materijo, v kateri ni bilo prostora za duhovnost.

Sredi življenja, polnega teme, pa je nekega dne našel ljubezen. Nevede je bil to prvi korak k osvoboditvi iz teme.

Njegovo dekle, ki se je tudi zanimalo za magijo in okultizem, se je namreč začelo “vračati na Božjo pot”, ne da bi mu povedalo za to. Dekletova družina je zanj začela tudi moliti rožni venec in prosili so ga, naj se odpravi na duhovne vaje.

Kljub številnim dvomom se je končno strinjal, da se jih udeleži. Ni se zavedal, kako mu bo ta odločitev spremenila življenje.

“Sine, čakali smo nate”

Na prvem srečanju je misijonar, ki je vodil umik, prosil udeležence, naj se obrnejo na Stvarnika. “Izzovite Boga, vendar s ponižnostjo,” jim je rekel. To je bila prelomnica v Williamovem življenju.

“V molitvi sem poskušal izzvati Boga. V nekem trenutku je v moje srce vlil neverjetno milost ponižnosti. Začel sem mu govoriti: ‘Tukaj sem. Naredil sem prvi korak, in če obstajaš, naredi preostalo,'” se spominja Toro.

Ni si mogel predstavljati, kaj se bo zgodilo.

“Tu se je vse začelo. Videl sem jo tam. V svojih mislih sem rekel Bogu: če obstajaš, mi prosim povej to na nek jasen način. Pred mojimi očmi je lebdela megla, ki je prekrila vse. Prestrašil sem se, začel sem se tresti, potile so se mi roke in čutil sem mraz. Nato se je pred menoj pojavila Blažena Devica Marija, ki je iztegnila roke, se nasmehnila in mi rekla: ‘Sine, čakali smo nate,'” pravi.

Moral je izbrati stran

Spominja se, da je moral po tej izjemni mistični izkušnji izbrati stran. To je storil po nekaj urah. “Ko sem prišel od tam, sem vzljubil Boga in vedel, da sem njegov sin,” se spominja William.

“Naslednji dan sem začel spraševati Gospoda o stvareh in poslušati Božje odgovore na vprašanja, na katera mi verniki nikoli niso znali odgovoriti,” dodaja.

Čutil je, da je tisto, kar je videl in slišal med umikom, resnično. Spreobrnil se je v katolištvo in njegovo življenje se je popolnoma spremenilo. Sedaj se lahko pohvali s srečno družino, ljubečo ženo in sinom.

“Bog je vse to dovolil, da bi drugi, ki me vidijo, lahko rekli: ‘Če lahko človek, kot je on, živi tako, lahko tudi jaz,'” pravi William.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedlain priredila Veronika Snoj.

Tags:
spreobrnjenje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.