Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. julija |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

Prijateljstvo po rojstvu otroka: drugačno, vendar še vedno potrebno

Przyjaźń po narodzinach dziecka

Kitreel | Shutterstock

Marta Wolska - objavljeno 04/05/23

Včasih se moramo po rojstvu otroka spet znajti v naših prijateljstvih. Ravno takšni trenutki postavijo odnos na preizkušnjo trajnosti in resničnosti. Potrebna sta čas in potrpljenje, vendar je mogoče

“Ne bom te klicala, da te ne zbudim.” “Sporoči mi, ko boš imela več časa.” “Mislim, da je bolje, če me ti pokličeš.” Po rojstvu prvega otroka sem prejemala takšna sporočila. Danes lahko vidim, da so bili to znaki razpada mojih tedanjih prijateljskih odnosov. Imate tudi ve takšne izkušnje?

Trenutek, ko prijateljica postane mati, je velika preizkušnja za prijateljstvo, še posebej če je drugi strani izkušnja materinstva tuja. Na žalost se pogosto zgodi, da se doslej močne vezi začnejo rahljati, dokler dokončno ne izginejo.

Podpora pri porodu

Prvi trenutki z novorojenčkom so nenavadna, zelo lepa in hkrati težka izkušnja. Mamica se uči materinstva in to ni enostavno: vse je novo, spremljajo jo utrujenost, bolečina in zmeda. Za mnoge matere je porod povezan s fizičnim in čustvenim trpljenjem.

To zagotovo ni čas, da bi mlado mamico vabili na “babje žure”, pa tudi ne, da bi jo pustili popolnoma pri miru, saj navsezadnje le potrebuje podporo in spremstvo. Zato je dobro subtilno razločiti, kaj prijateljica v tistih trenutkih potrebuje.

Majhne velike geste

Biti ob strani s spodbudno besedo ali pa v molitvi je že ena vrste podpore. Včasih je podpora lahko bolj konkretna: četrt ure sprehajanja otroka, da se lahko prijateljica v miru stušira. Morda skok v trgovino po nov nedrček za dojenje ali pa kos najljubše torte, o kateri mamica trenutno sploh nima časa sanjati.

Spomnim se, kako sem se kmalu po rojstvu prvega otroka morala odpraviti z njim v dekanovo pisarno. Univerza je bila na drugi strani mesta, tako da je bilo to najino prvo pravo potovanje. Verjetno mi ni treba omenjati, koliko časa in priprav nama je vzelo! S prijateljico sem se dogovorila, da sva se med njenim odmorom dobili na oddelku. Prinesla mi je malico: “Verjetno nisi imela časa jesti, kajne?” Seveda nisem!

Ne samo o plenicah

Čeprav je rojstvo otroka čas, ki popolnoma prevzame žensko, ob vse tem ne smemo pozabiti na prijateljstvo. Treba je narediti nekaj prostora za prijateljico in njeno življenje, da je ne preplavimo samo z otroškimi temami. Hočeš nočeš se tega naveliča vsak.

Breastfeeding mother

Nekoč sem naredila napako, ko sem se odzvala na prijateljičin klic in ji pol ure govorila o pripravah na porod, nakupovanju oblačil za dojenčka in urejanju sobe. Nisem je utegnila vprašati, kako je. Nekaj tednov pozneje se je izkazalo, da je bila njena mati tistega dne hospitalizirana. Bila sem zelo jezna nase, da je ob takšnem trenutku nisem spremljala.

Najti samo sebe

Včasih se moramo po rojstvu otroka znova znajti v naših prijateljstvih. Ravno takšni trenutki postavijo odnos na preizkušnjo trajnosti in resničnosti. Potrebna sta čas in potrpljenje, vendar je mogoče.

Če opravimo ta “test”, imamo priložnost, da okrepimo naše odnose in izkusimo čudovite trenutke. Ohranimo torej bližino, kolikor je le mogoče v danem trenutku. Kdo ve, morda bo nekega dne materinstvo skupna tema in naše prijateljstvo bo spet stopilo na nove poti.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedlain priredila Veronika Snoj.

Tags:
porodprijateljstvo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.