Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. julija |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Kako se je Devica prikazala deklici, ki se je bala teme

SANTA MARIA

@Santuariosantamaria

Maria Paola Daud - objavljeno 03/05/23

Zgodba svetišča Svete Marije Milostne v italijanskem mestecu Casale di Carinola

Ljubka 12-letna Antonietta Fava je bila hči iz očetovega prvega zakona. Kot v pravljicah jo je imela njena mačeha za služabnico. Poleg opravil v hiši in na polju je mačeha od nje nekega dne zahtevala, da gre sredi noči prat perilo v potoku.

Deklica jo je prestrašeno ubogala. V solzah je začela moliti k majhnemu kamnitemu kipu Device in jo prosila za milost in potrpežljivost.

Milostna Gospa, kot jo je imenovala deklica, ji je delala družbo, ji osvetljevala pot in s svojo prisotnostjo lajšala njeno utrujenost. Ko je prišla do reke, ji je Gospa rekla: “Namoči in ožemi … Namoči in ožemi, moja hči!”

In z malo truda je bilo perilo čisto.

Cerkev za Milostno Gospo

Antonietti se je Devica Marija prikazovala nekaj časa. Tudi prebivalci Casale so opazili, kako je deklica hodila v bleščeči luči skozi temen gozd. Nekega dne je Milostna Gospa razglasila svojo voljo s temi besedami:

Hrepenim po cerkvi na tem mestu, kjer je zdaj moja podoba, da bi jo lahko častili najbolj dostojni.

(Marijin Zodiak, oče Serafino Montorio, 1715)

Prebivalci Casale o zgodbi niso niti malo dvomili in prošnja je bila kmalu uslišana. Na glavni oltar so postavili kamnit Marijin kip, težak 400 kilogramov.

SANTA MARIA

Opustitev svetišča in čudež njegove oživitve

Z leti je Antoniettina zgodba postala del ljudskega izročila, samo svetišče pa je ostalo pozabljeno.

Nato pa je v Casale leta 1942 prišel duhovnik Gicando Giuseppe Struffi, ki je, da bi zaposlil lokalno prebivalstvo in v kraju oživil vero, začel s prenovo svetišča. Med prenovo se je zgodil čudež: našli so mali Marijin kip, pred katerim je molila Antonietta Fava pred prikazovanjem. Ni bilo več nobenega dvoma: to je bilo zares mesto, kjer se je prikazovala Marija. Navdušenje lokalnega prebivalstva je bilo vsesplošno.

Verodostojnost prikazovanja je s papeškim pečatom potrdil tudi Papež Benedikt XVI.

Svetišče je z leti postalo tudi znano kot “mali Lurd”, ker po videzu spominja na znamenito francosko romarsko središče.

SANTA MARIA

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla inpriredila Veronika Snoj.

Tags:
Marija
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.