Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 16. junija |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Skupina srednješolcev je dečku, ki ne more hoditi, uresničila sanje

Cillian Jackson jedzie w specjalnym wózku stworzonym dla niego przez grupę licealistów z Farmington

Rogue Robotics - Farmington (@roguerobotics2987) | Facebook

Anna Gębalska-Berekets - objavljeno 28/04/23

Cillian ne more hoditi, starši pa si niso mogli privoščiti električnega invalidskega vozička. Skupina srednješolcev je zanj naredila nekaj čudovitega

Cillian Jackson trpi za redko genetsko boleznijo s simptomi, podobnimi cerebralni paralizi. “Še posebej težko obvladuje svoje telo. Ima veliko simptomov, ki bi jih opazili pri nekomu s cerebralno paralizo,” pravi njegov oče Tyler.

Njegovo gibanje bi močno olajšal električni invalidski voziček, ki pa si ga starši niso mogli privoščiti.

Srednješolci izdelajo voziček po meri

Jacksonovi so zato stopili v stik s skupino ameriških srednješolcev Rogue Robotics iz Minnesote, ki so prek iniciative Univerze v Delaware “GoBabyGo” za ustvarjanje vozil po meri za otroke z omejeno mobilnostjo, izdelali Cillianu voziček, podoben dirkalnemu avtomobilu.

Ekipa je z uporabo načrtov in modelov omenjene iniciative štirikolesnik, namenjen igri na dvorišču, predelala v vozilo, ki bolje ustreza Cillianovim potrebam. “Potrebovali smo več tednov, da smo avto prilagodili otroku,” pravi mentor skupine Spencer Elvebak.

Strast do učenja in ustvarjalnosti

Malček je predelano vozilo dobil tik pred božičem, ki je, kot pravijo njegovi starši, popolnoma spremenilo njegovo gibanje.

“Ko se usede v ta avtomobilček, se zavestno ustavi, prižge luči in pregleda vse ostalo,” pravi njegov oče. Starši načrtujejo, da bo njun sin uporabljal to vozilo, dokler ne gre v šolo. Tedaj bo potreboval drugo opremo, za katero upajo, da jo bo že lahko krilo zavarovanje.

“Radi bi se še posebej zahvalili Cillianovim staršem, da so stopili v stik z nami in nam dali tako čudovito priložnost, da pomagamo temu otroku. Zahvaljujemo se tudi našim mentorjem, ki so nam pred božičem pomagali pri izdelavi vozička. Kako odličen način za zaključek še enega leta,” so zapisali srednješolci, ki se zdaj načrtujejo udeležiti državnih tekmovanj, da bi predstavili izkušnje, ki so jih pridobili ob izdelavi tega vozila.

“Rogue Robotics smo ustvarili zato, da se učencem ponudi priložnost razviti svoje interese in veščine timskega dela. Naš cilj je spodbujati strast do znanosti in ustvarjalnosti med prihajajočimi generacijami,” beremo na spletni strani ekipe.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedla inpriredila Veronika Snoj.

Tags:
bolezenotroci
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.