Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Kako je Marija rešila vas pred uničujočim izbruhom vulkana

shutterstock_1288051822.jpg

Fernando Privitera | Shutterstock

Maria Paola Daud - objavljeno 10/10/21

Duhovnik se je povzpel na skalo s kipom Device Marije. Kar se je zgodilo potem, lahko označimo za velik čudež

Zgodilo se je 6. januarja 1865. Po izbruhu vulkana Etna se je lava spustila proti vasi Vena. Vse je bilo videti izgubljeno, saj se ob takem izlivu lave nihče ne bi mogel pravočasno rešiti. Tamkajšnji duhovnik se je povzpel na skalo s kipom Device ter začel z molitvijo, namenjeno prav Božji Materi.

V trenutku se je pojavil močan vihar, kot bi nekdo želel z njim uničiti Marijo. Tako hitro, kot je veter prišel, se je tudi nenadoma vse umirilo! V tistem trenutku se je zgodil čudež, saj je vsemogočna roka ustavila tok lave, ki je tekla proti vasi.

VULCANO

Zgodovinski zapis takole opiše čudežni dogodek:

“Po nenadnem izbruhu je mogočni tok lave, ki je tekel z gore Sartorius, dosegel okrožje Giretto in ogrozil vas Vena. Bil je le še kilometer oddaljen od svetišča. Panike in strahu, ki sta zavladala med prebivalci, ni mogoče opisati. Goreči kristjani pa niso obupali: zatekli so se k Devici Mariji, vsemogočni Materi, in njen leseni kip v procesiji odnesli naproti lavi, ki je grozila z uničenjem in njihovo smrtjo.

Večerni mrak se je že spuščal na zemljo, ki jo je osvetljeval rdečkasti odsev ogromne in žareče reke lave. Videti je bilo kot jezero krvi. Duhovnik Cantone, ki je bil s svojimi verniki, se je povzpel na štrlečo skalo, ki mu je v tem trenutku služila kot prižnica, in od tam znova vernike spodbujal h kesanju in molitvi, polni zaupanja v Devico Marijo.

Nenadoma se je iz grozljivih vrtincev goreče lave dvignil močan vihar, dokler ni zadel kipa Device in ji pordečil obraz. Prisotna množica je ob tem kričala in prosila usmiljenja. Po nekaj sekundah se je vse umirilo in lava se je mirno, kot da bi jo ustavila vsemogočna in nevidna roka, ustavila na mestu. Zgodil se je velik in nesporen čudež, verujoči so ohranili majhne vinograde in hiše. Kip Marije pa so tega dne preimenovali v kip Ognjene Device.”

Ta zapis lahko berete v zgodovinskih zapisih svetišča Santa María de la Vena (Madonna della Vena), ki se nahaja prav v mestu Vena, italijanskem mestu na Siciliji.

Svetišče in njegov prvi čudež

Gre za staro svetišče, ki je nastalo po še enem čudežu po zaslugi Device Marije. Leta 597 so se nekateri menihi reda svetega Bazilija, ki so se rešili preganjanja, odločili skriti po višavah Etne. S seboj so vzeli sliko Device Marije, naslikano na cedrovini.

Legenda pravi, da se je mula, ki je nosila sliko, na nekem mestu ustavila in s kopiti začela kopati zemljo. Točno tam se je pojavila voda. Menihi so ta dogodek obravnavali kot božje znamenje in se odločili, da se ustavijo na mestu, ki ga je pokazala mula. Prav tam so pozneje s soglasjem papeža Gregorja Velikega ustanovili samostan Vena.

Pobožnost do Device je postala tako priljubljena, da so se mnogi odločili ostati blizu tega čudežnega kraja in Matere Marije. Tako je v kratkem času nastalo mesto Vena.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila italijanska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Tomaž Kavčič.

Tags:
Marija
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.