Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 18. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Nekaj predlogov za letošnje šmarnično branje

Mary may

TATJANA SPLICHAL | DRUŽINA

Aleteia Slovenija - objavljeno 01/05/23

Po katerem šmarničnem branju boste posegli?

Vstopili smo v Marijin mesec, ko smo še posebej povabljeni, da poglobimo odnos z nebeško Materjo.

Po slovenskih cerkvah, kapelicah in domovih bomo tudi letos obudili šmarnično pobožnost, h kateri nas vabijo tudi predlogi, ki smo jih nanizali v nadaljevanju članka.

Slovenski katehetski urad

Pri Slovenskem katehetskem uradu so skupaj s Celjsko Mohorjevo družbo pripravili šmarnice posebej za otroke in odrasle.

  • Šmarnice za otroke

V letošnjem letu obeležujemo dve pomembni obletnici, povezani z blaženim Alojzijem Grozdetom – 100. obletnico njegovega rojstva in 80. obletnico smrti. Njegovo otroštvo je bilo zaznamovano z revščino, žalostjo in osamljenostjo. Bil je goreč kristjan in predan Mariji, močna vera pa ga je stala življenja.

Otroci bodo Grozdetovo pot spoznavali skupaj z najstnikom Filipom. Šmarnice z naslovom Več kot spletni prijatelj – Blaženi Alojzij Grozde – vzornik za naš časje napisala Dragica Šteh.

Vsak dan sproti boste šmarnicam lahko prisluhnili na Radiu Ognjišče ali v obliki podkasta v njihovem avdio arhivu.

Alojzij-Grozde-Magdalena-Gornik.jpg
  • Šmarnice za odrasle

Aleš Pečavar v delu z naslovom Glas z gore: Življenje Božje služabnice Magdalene Gornik predstavi zgled Božje služabnice, ki je prvo mistično izkušnjo doživela pri 12 letih. Po srečanju z Božjo materjo Marijo se je odločila, da bo svoje življenje darovala Jezusu. Bolezen in trpljenje je sprejemala izredno potrpežljivo in vdano zaupala v Božjo voljo. Zaupala je, da s tem dopolnjuje Kristusovo trpljenje za odrešenje vsega človeškega rodu.

Založba Iskreni

Pisatelj Ivan Sivec je avtor dela O, srečni dom nad zvezdami, v katerem v 31 črticah predstavi življenjepis primorskega duhovnika, pesnika, pisatelja in mučenca Filipa Terčelja in oriše njegove značajske poteze. Terčelj je živel v obdobju dveh svetovnih vojn in treh zločinskih režimov in bil priča številnim grozotam.

Založba Salve

Tadeja Roblek je avtorica šmarnic Ob Mariji poglejmo v Sveto pismo. Knjižna junaka Adam in Špela bosta s pomočjo nebeške Matere najmlajšim na preprost način približala svetopisemske zgodbe.

Blagoslovljen Marijin mesec vam želimo!

Tags:
branje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.