Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 22. junija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Kako je križ Janeza Pavla II. nepričakovano povezal dve trpeči duši

Pope-John-Paul-II-EN_00111526_0001.jpg

EAST NEWS

#image_title

Anna Gębalska-Berekets - objavljeno 23/04/23

Na veliki petek, 25. marca 2005, je papež Janez Pavel II. v rokah držal križ. Zgodba tega razpela se začne na Poljskem kot darilo tesarja za svojo bolno ženo …

Razpelo, ki ga je Janez Pavel II. držal v rokah na svojem zadnjim križevem potu na veliki petek, 25. marca 2005, ima izjemno zgodbo. V njem se prepletata usodi dveh trpečih oseb: poljskega papeža in njegove rojakinje Janine Trafalske na invalidskem vozičku.

Nesreča jo je priklenila na voziček

Na razpelu je Odrešenikov obraz obrnjen proti nebu, njegove noge pa visijo ohlapno, kot pri paraliziranemu človeku.

Križ je več let visel nad posteljo Poljakinje Janine Trafalske, ki je 8. marca 1990 med pomivanjem oken padla in si zlomila hrbtenico. Kljub številnim zdravstvenim posegom so njene noge ostale paralizirane.

Takrat je imela Janina 29 let. Ni se mogla sprijazniti s svojo invalidnostjo in za svojo nesrečo je krivila Boga. Njen mož Stanisław, znani umetnik, je trpel skupaj z njo.

Darilo papežu

Stanisław se je odločil izklesati dva križa: enega za duhovnika v bližnji župniji in drugega za svojo ženo.

Nekaj let pozneje je bil vodja lokalne občine povabljen v Vatikan. Ko je Stanisława prosil za darilo, ki bi ga lahko izročil papežu, je Janina predlagala, naj papežu preda njeno razpelo.  

Papež je križ izročil svojemu tajniku Mieczysławu Mokrzyckiemu, ki pa ga je obesil na steno v svojem stanovanju.

Zadnji križev pot

Sveti oče je svoj zadnji križev pot spremljal v zasebni kapeli, že zelo bolan in slaboten. Pred 14. postajo je – z mimiko in kretnjami, saj po traheotomiji ni mogel govoriti – prosil Mokrzyckiega, naj mu prinese križ. Tajnik se je odpravil v svojo sobo in mu izročil prav ta križ. Naslednik svetega Petra se je tako pred očmi vsega sveta zastrmel v razpelo, si ga pritisnil na srce ter se poistovetil s trpečim Kristusom.

Zakonca Trafalski sta ga prepoznala. Janina se spominja, da se je zaradi svoje dolgoletne zamere do Boga počutila nevredno te geste.

“Zahvaljujem se Bogu, da sem spoznala smisel svojega obstoja”

Nekaj let po smrti papeža Janeza Pavla II. je Mokrzycki razpelo, ki ga je sveti oče držal v rokah na tisti veliki petek, podaril svojim staršem, ki pa ga niso želeli obdržati zase in so ga namesto tega podarili župnijski cerkvi na jugu Poljske.

Križ sedaj roma po župnijah na Poljskem in drugod. Postal je nema priča trpljenja, ki je povezal usode med seboj popolnoma neznanih oseb. Janina trdi, da je ravno prek zgodbe tega križa odkrila smisel in vrednost življenja.

“Včasih tega nisem razumela, zdaj pa vem, da je trpljenje dar. Zdaj vem, da želim objeti križ in zajokati: Jezus, zaupam vate. Z možem sva se v 26 letih naučila živeti skupaj v tem trpljenju. Kljub temu sem srečna. Brez tega trpljenja ne vem, ali bi tako čutila Boga. Ne vem, kako bi bilo to trpljenje videti brez Njega. Nenehno sem se upirala in bila jezna. Začela sem se sovražiti in govoriti, da moje življenje nima smisla. Zdaj se zahvaljujem Bogu, da sem spoznala pomen svojega obstoja,” pravi Poljakinja.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Veronika Snoj.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.