Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Papež, ki se je povzpel na drugi najvišji vrh v Evropi in ni bil Janez Pavel II.

Pope Pius XI

Public Domain

Achille Ratti (center), the future pope Pius XI., on a mountain tour in the alps.

Aleteia Vaticano - objavljeno 16/08/20

Papeži in gore

Od začetka 20. stoletja je Sveti sedež pokazal izrazito zanimanje za različne športe. Spomnimo se samo papeža Janeza Pavla II. in njegovih športnih podvigov, o katerih smo že pisali.

Tudi njegov predhodnik se je lotil različnih podvigov in je med drugim menil, da je pohodništvo najboljša vaja za telo in dušo. To je bil papež Pij XI.

Več papežev je sicer občutilo privlačnost gora, vsak pa se je na svojo (goro) povzpel iz različnih razlogov. Svetemu Janezu Pavlu II. so bili blizu dolgi sprehodi, papež Pavel VI. je v naravi iskal življenjsko preprostost, Pij XI., sicer izkušeni gornik, pa osebno rast.




Preberite še:
10 navdihujočih navedkov znanih osebnosti, tudi dveh papežev, o športu

“Naša duša se zlahka dvigne k Bogu”

Leta 1890, ko je gorništvo šele postajalo športna dejavnost, je Ambrogio Damiano Achille Ratti (pozneje papež Pij XI., 1857–1939) stopil na drugi najvišji vrh v Evropi, Mont Blanc. Vzpon je trajal dva dni.

Pomen, ki ga je temu športu dajal Pij XI., je razviden tudi iz pisma, ki ga je 20. avgusta 1923 naslovil na škofa v Annenciji, v katerem je med drugim spregovoril o svetemu Bernardu iz Menthona, ki je bil ob tej priložnosti razglašen za zavetnika gornikov.

Med vsemi poštenimi športnimi praksami je ta zagotovo koristna za zdravje duše in telesa. Med tem, ko se s trdim delom in trudom vzpenjamo tja, ker je zrak tanjši in bolj čist, si obnovimo moči in smo poživljeni.Ko razmišljamo o prostranosti in lepoti, ki se nam odpira pred očmi z vzvišenih vrhov Alp, se naša duša zlahka dvigne k Bogu, avtorju in gospodarju narave.

ANGELS

Preberite še:
Papeži, ki so se srečali z angeli. Preberite njihova sporočila

Eden s smučmi na ramenih, drugi študiral in bral

Pij XI. je svoje navdušenje nad gorami in svežim zrakom delil tudi z Janezom Pavlom II., ki tudi v času svojega pontifikata ni nehal obiskovati gora. Njegov tesni prijatelj Tadeusz Styczen je povedal, da je papež, ko je bil še nadškof Wojtyla, med smučanjem na Poljskem smuči raje nosil na ramah in hodil, zato da bi ostal v popolni tišini in meditaciji.

Tudi njegov naslednik, papež Benedikt XVI., je imel do gora svoj poseben odnos in je čas tam preživljal na povsem svoj način. Zelo rad je v gorah študiral, bral in hodil na dolge sprehode. Pred leti je v enem izmed pogovorov dejal, da nam gore dajo občutek majhnosti, ob njih pa se sprašujemo o pomenu stvarstva, z očmi pogledujemo v nebesa in se odpremo našemu Stvarniku.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Barbara Oprčkal.


POPE BENEDICT

Preberite še:
13 stvari o zaslužnem papežu Benediktu XVI., ki vas bodo presenetile


POPE JOHN PAUL II,ROSARY

Preberite še:
Kako je papež Janez Pavel II. jezil hudiča


NUN STEMBERGER

Preberite še:
Redovnice, kot jih še ne poznate, in druge naj zgodbe

Tags:
papežšport
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.