Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 13. aprila |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Kako se je kraljica Elizabeta II. pošalila na račun dveh nevednih turistov

Queen Elisabeth II.

@United Kingdom | Facebook

Mojca Masterl Štefanič - objavljeno 21/04/23

Pokojna britanska kraljica Elizabeta II. (1926–2022) si je kot mlado dekle želela, da bi se lahko poročila na podeželje ter na svojem posestvu gojila konje in pse

Življenjske načrte ji je povsem spremenila odločitev njenega strica, kralja Edvarda VIII., ki se je zaradi ljubezni do ločene Američanke odpovedal britanski kroni.

Elizabeta je z vso resnostjo prevzela novo vlogo, kljub temu pa je vse življenje čas najraje preživljala v svojem podeželskem dvorcu, na posestvu Balmoral na Škotskem, obdana s konji in psi ter neokrnjeno škotsko naravo.

Med dvorjani je bila vedno priljubljena “delodajalka”, saj je veljala za preprosto in skromno žensko, in o njej so krožile številne prisrčne anekdote. Eno izmed njih povzemamo po profilu United Kingdom na družbenem omrežju Facebook.

“In kje živite vi?”

Okoli leta 2005 se je kraljica Elizabeta II. z osebnim varnostnikom, Dickom Griffinom, nekega popoldneva sprehajala po gričevju okoli svojega škotskega dvorca Balmoral. Približala sta se jima dva turista in se zapletla v pogovor. Griffin se spominja:

“Približevala sta se nama dva pohodnika, kraljica pa se je ob takšnih priložnostih vedno ustavila in pozdravila. Bila sta dva Američana, ki sta se prav tako sprehajala po gričevju. Od trenutka, ko sva se ustavila, je bilo jasno, da kraljice nista prepoznala, kar je bilo povsem v redu.

Američan je kraljici pripovedoval, od kod prihajata, kam sta namenjena v prihodnje in kaj vse sta že obiskala v Veliki Britaniji. Kar zdelo se mi je, da bo sledilo neizbežno vprašanje, in možakar je res nagovoril Njeno veličanstvo: ‘In kje živite vi?’

Odvrnila je: ‘Živim v Londonu, vendar imam počitniško domovanje na drugi strani gričevja.’ Rekel je: ‘Kako dolgo že prihajate sem?’ In odgovorila je: ‘Sem prihajam, odkar sem bila majhna deklica, torej že več kot 80 let.’

Videti je bilo, kako možakar premišljuje, nato pa je rekel: ‘Če prihajate sem že več kot 80 let, ste gotovo že kdaj srečali kraljico.’ Hitro kot blisk mu je odgovorila: ‘Jaz ne, Dick pa jo redno srečuje.'”

“Vedel sem, da se na njen račun lahko malce pošalim”

Pohodnik je nato Griffina vprašal, kakšna je monarhinja v živo.

“Ker sem bil z njo že zelo dolgo in sem vedel, da se na njen račun lahko malce pošalim, sem rekel: ‘Oh, včasih je precej prepirljiva, vendar ima čudovit smisel za humor.’

V naslednjem trenutku je možakar stopil k meni, mi položil roko okoli rame in še preden sem lahko videl, kaj se dogaja, je vzel fotoaparat, ga dal kraljici in rekel: ‘Ali naju lahko fotografirate?’

Potem sva se zamenjala in sem jaz njiju fotografiral s kraljico. Nisva se jima predstavila in na koncu smo si prijazno pomahali v slovo.

Njeno veličanstvo kraljica mi je potem rekla: ‘Oh, kako rada bi bila muha na steni, ko bo te fotografije pokazal svojim prijateljem v Ameriki. Upam, da mu bo kdo povedal, kdo sem.'”

Prispevek je bil najprej objavljen na portalu druzina.si.

Tags:
kraljeva družina
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.