Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 16. junija |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Slepa deklica s težko obliko avtizma igra klavir bolje od svojega učitelja

Lucy Illingworth

@Channel4 | Twitter

Tina Martinec Selan - objavljeno 20/04/23

Slepa in avtistična deklica s svojim učiteljem klavirja dokazuje, da za otroke s posebnimi potrebami ni ovir

Lucy Illingworth je stara 13 let, je popolnoma slepa in ima hudo obliko avtizma. A s svojim neverjetnim talentom za glasbo pušča ljudi in glasbene strokovnjake odprtih ust. Njen talent je odkril Adam Ockelford, ko je bila stara komaj pet let.

Že pri petih letih so odkrili njen absolutni posluh

Adam je učitelj klavirja in specializiran za delo s slabovidnimi otroki, sicer pa profesor na univerzi Roehampton v Londonu. Ko je prišel na šolo, kjer je bila tudi Lucy, je skoraj pomotoma ugotovil, kakšen talent ima.

“S seboj vedno nosim malo električno klaviaturo. Ko sem položil njene prste na tipkovnico, je začela igrati Twinkle twinkle little star v C-duru. Takoj sem opazil njen neverjeten talent.”

Adam Ockelford je ustanovitelj fundacije The Amber trust, ki se ukvarja z glasbenim izobraževanjem slepih in slabovidnih otrok. Ker Lucy živi več kot 300 kilometrov stran od Londona, je našel nadarjenega učitelja v kraju, kjer živi. Tako z Lucy že osem let dela Daniel Bath.

Adam in Daniel sta morala iznajti način, kako Lucy učiti igranja klavirja. “Razumeti moramo ogromne izzive, s katerimi se sooča Lucy,” pojasnjuje Adam Ockelford. “Lucy je popolnoma slepa, ima izredno težko obliko avtizma in ima številne učne težave. Treba je bilo razmišljati drugače, torej kako Lucy predstaviti novo skladbo, da se je bo naučila in si jo zapomnila?”

Prilagojena metoda učenja igranja na klavir

Lucy se igranja klavirja uči po metodi “roka na roko”. To pomeni, da položi svoje roke na učiteljeve, on pa ji zaigra skladbo. Lucy tako prek premikanja njegovih prstov, ob poslušanju in čutenju različnih gibov usvoji skladbo.

Pri tem ji pomaga absolutni posluh. To pomeni, da si zapomni vse note in tonalitete samo s tem, ko jih enkrat sliši. Brez problema prehaja med različnimi duri in moli, njen izziv je samo najti ustrezne tipke na klavirju. “Lucy klavir igra bolje od mene,” pa priznava njen učitelj Daniel.

Lucy je v svoji državi že zelo poznana deklica, saj je pred štirimi leti nastopila v angleškem televizijskem šovu The piano, v katerem so predstavljali nadarjene in še ne poznane pianiste s posebnimi potrebami. Ko je nekoč v okviru šova zaigrala Chopinovo skladbo Opus 9, številka 1 na postaji Birmingham, je osvojila srca celotnega naroda.

Ljudje so preprosto nejeverni in ganjeni nad talentom in čustvenostjo, s katero ta tako posebna deklica igra najtežje skladbe, napisane za klavir. Na Twitterju ima ta video skoraj pet milijonov ogledov.

Tudi za slepe otroke ni ovir pri tem, kaj lahko v življenju počnejo

Adam Ockelford pravi: “Lucy bo lahko v življenju počela, kar bo želela. Slepim lahko pomagamo na različne načine. Z učenjem Braillove pisave jih naučimo brati, z drugimi prilagojenimi metodami jih lahko naučimo drugih stvari.

Načeloma za slepega otroka ni ovir, da ne bi mogel v življenju početi tako rekoč karkoli. V Lucyjinem primeru si želimo, da bi lahko prek glasbe spoznavala ljudi, navezovala stike ter imela lepo in izpolnjeno življenje.”

Tudi Lucyjini starši so izjemno hvaležni za to, kar Adam in Daniel počneta za Lucy. Zdravniki so jima že v njenem zgodnjem otroštvu dejali, da bo Lucy težko karkoli dosegla, ker je izjemno hendikepirana.

Adam in Daniel pa sta jim na nek način sporočila ravno nasprotno: “Vaša hči je na nekem področju izjemno nadarjena in če se bo tega dobro naučila, bo lahko imela zelo lepo življenje.”

Tags:
otroci
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.