Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 18. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Preizkusite to dejavnost, priljubljeno med papeži, svetniki in apostoli

Benoit XVI

AFP / OSSERVATORE ROMANO/ FRANCESCO SFORZA

Le pape Benoît XVI, le 31 juillet 2008, dans le jardin de sa résidence de vacances à Bressanone.

Cerith Gardiner - objavljeno 16/04/23

Ti sveti možje in žene so poleg dejavnega molitvenega življenja počeli nekaj, kar je lahko koristno za vse nas

V zgodovini Cerkve je bilo številnim svetnikom, papežem in nekaterim apostolom skupno to, da so pogosto zapisovali svoje misli – s svinčniki ali celo pravimi gosjimi peresi!

In ko prebiramo različne dnevnike, pisma in knjige, ki so jih pisali ti možje in žene, je iz njih razvidna ne le njihova pobožna vera, temveč tudi njihov humor, njihovi boji in vpogled v vsakdanje življenje.

Medtem ko je Benedikt XVI. znan kot plodovit pisec, ki tistim, ki berejo njegove modre besede, prinaša tako teološko razumevanje kot zdravo pamet, pa je recimo svetnica, kot je Zelija Martin, mati sv. Terezije Deteta Jezusa, napisala številna pisma, v katerih je podrobno opisala svoja razočaranja nad mladima, ne vedno ravno svetniškima hčerama.

Vsa ta pisma, ki so se večinoma ohranila skozi stoletja, nam ne le omogočajo vpogled v duhovna premišljevanja teh mož in žena, temveč nam tudi omogočajo, da jih spoznamo na bolj osebni ravni. In to nam omogoča, da vidimo zelo človeško plat teh neverjetno vernih posameznikov ter se zavemo, da je svetništvo pravzaprav dostopno vsem.

Seveda je odlična novica, da lahko vsi vzamemo v roke pisala in se zgledujemo po teh svetih možeh in ženah. Ni nam treba pisati globokih verskih premišljevanj, lahko pa zapišemo stvari, ki so za nas pomembne.

To so lahko molitve, ki smo jih napisali in jih radi izgovarjamo, seznami stvari, za katere smo hvaležni, naše skrbi, opisi stvari, ki smo jih naredili, ali celo najljubši družinski recepti.

Pisanje je neverjeten način za obdelavo naših misli, za poglobitev razumevanja in beleženje dejstva, kako z leti rastemo kot osebe. Naši zapiski so gotovo nekaj, kar lahko ohranimo in prenašamo iz roda v rod.

Za začetek vam priporočamo, da izberete lep zvezek in vanj zapišete, kako ste z družino letos preživeli velikonočne praznike – lepo bo, če boste dodali nekaj fotografij, ki odsevajo vaše praznovanje. Nadaljujete lahko s predlogi, kako želite rasti v veri, in čez leto dni preverite, kako vam uspeva!

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
papežsvetniki
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.