Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 23. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Raziskava je pokazala: za milenijce je poroka trikrat manj verjetna kakor za tiho generacijo

MAŁŻEŃSTWO

Jurij Krupiak | Shutterstock

J-P Mauro - objavljeno 15/04/23

Raziskovalno središče Pew preučuje nekatere največje razlike med milenijci in njihovimi starimi starši

Nova raziskava ameriškega raziskovalnega središča Pew primerja razvoj milenijcev z razvojem tihe generacije, ko so bili njeni pripadniki stari toliko, kot so zdaj milenijci. Izsledki kažejo, da so milenijci bolj izobraženi kot njihovi stari starši, močno pa zaostajajo pri sklepanju zakonskih zvez in služenju vojaškega roka.

Kot generacija so se milenijci zelo oddaljili od pomembnih ustanov, vključno z vero, vojaško službo in političnimi strankami. Ta odmik od tradicije se jasno kaže v stopnji sklenitev zakonske zveze med milenijci, pri katerih obstaja trikrat manjša verjetnost, da so poročeni v primerljivi starosti s svojimi starimi starši.

Skoraj šest od desetih (57 odstotkov) milenijcev je odgovorilo, da niso bili nikoli poročeni, kar je v nasprotju z razširjenostjo poroke pri pripadnikih tihe generacije. Leta 1965 se je ženska v Ameriki v povprečju poročila v starosti 21 let, moški pa v starosti 23 let. Nekaj več kot 50 let pozneje, leta 2017, je bila ženska v povprečju prvič poročena pri 27 letih, medtem ko moški s poroko v povprečju čaka skoraj do svojega 30 leta. Ocenjujejo, da je v obdobju, ko je bila tiha generacija stara toliko, kot so zdaj milenijci, neporočenih ostalo le 17 odstotkov vrstnikov.

Stopnja sklenitev zakonske zveze je nižja, vendarle pa so milenijci izrazili željo po poroki, saj sta približno dve tretjini (65 odstotkov) izjavili, da bi se sčasoma radi poročili. Čeprav imajo to željo, pa so navedli tudi različne razloge, zakaj še niso našli bodočega zakonca:

“Na vprašanje o razlogih, zakaj se še niso poročili, jih je 29 odstotkov odgovorilo, da niso finančno pripravljeni, 26 odstotkov jih je izjavilo, da še niso našli osebe z lastnostmi, kakršne iščejo, in dodatnih 26 odstotkov, da so še premladi in niso pripravljeni, da bi se ustalili,” je pojasnjeno v poročilu.

Stopnje sklenitev zakonske zveze so se med obema preučevanima generacijama precej razlikovale, vendar to še zdaleč niso edini odmiki od tradicije med milenijci.

Milenijci imajo višjo stopnjo izobrazbe, saj je pri ženskah iz milenijske generacije štirikrat večja verjetnost, da imajo vsaj dodiplomsko izobrazbo, kot pri njihovih vrstnicah iz tihe generacije, delež žensk med zaposlenimi v milenijski generaciji pa je za 30 odstotkov višji kot pri tihi generaciji.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
mladiporoka
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.