Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 22. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Privilegiji, ki jih lahko uživa samo zakonski par, in ne tisti, ki živijo na koruzi

WEDDING

SHUTTERSTOCK

Catholic Link - objavljeno 18/10/19

Ali obstajajo privilegiji, do katerih lahko dostopate le prek svetega zakona? Da, zagotovo

Sodobni svet nas prepričuje: “Zdi se, da bi skupno življenje pred poroko lahko imelo svoje prednosti. Omogoča vam, da preživite več časa skupaj, spoznate vidike druge osebe, ki jih vidite šele, ko je v svojem domačem okolju, in vidite vnaprej, ali imata dovolj skupnih pogledov, da se zavežeta za skupno življenje. Bolje je videti vnaprej, ali bo neka zveza uspešna.”


DATE

Preberite še:
Kako na zmenku s sozakoncem spet začutiti metuljčke

Pa je res tako?

Če gledamo na tak način, se zdi, da odločitev za skupno življenje pred poroko nima nobenih negativnih točk, ampak je situacija, v kateri so vsi zmagovalci. Vsi bi imeli privilegije zakonske zveze brez tveganja, da bi se zavezali za vse življenje.

Druga oseba nam pred poroko ni povsem znana. Vemo le toliko, da želimo ta korak narediti skupaj. To, da nek par začne živeti skupaj, bo obema zakoncema omogočilo odkrivanje vidikov drugega, ki ga niso poznali. Ugotovila bosta lepe stvari, zaradi katerih bo sobivanje prijetnejše.


KŁÓTNIA MAŁŻEŃSKA

Preberite še:
Kako reševati nesporazume v zakonu? Zabojček z osmimi preverjenimi pripomočki

Vendar bodo na dan prišli tudi drugi vidiki partnerja, ki morda ne bodo tako lepi. Nekateri se bodo sčasoma izboljšali, z drugimi se bomo morali naučiti živeti, saj jih ni mogoče spremeniti, ker so del “bistva” druge osebe. Zato začetek skupnega življenja vedno ustvarja neko negotovost.

Za vedno?

Ko se poročiš, se zavežeš, da boš ljubil drugo osebo, dokler ne umreš. To ni ljubezen, ki sledi samo občutku, saj se človek ne more zavezati le na podlagi močnih čustev do nekoga, ker občutki niso nekaj, kar bi bilo mogoče prosto nadzorovati.

Le ljubezen, ki je razumljena kot odločitev, lahko traja vse življenje – odločitev, kako iskati, kar je najboljše za drugo osebo. Ljubezen je zato sestavljena iz izbire: “Izberem te, odločim se, da bom iskal, kar je dobro zate.”


UPSET COUPLE

Preberite še:
Kako prepričati moža za zakonsko terapijo?

Tu so trije privilegiji, do katerih lahko dostopate samo prek svetega zakona:

Dokončna odločitev

Pri ljudeh nobena odločitev ni dokončna. Vedno se učimo novih stvari, kar lahko spremeni naše mišljenje o že sprejetih odločitvah. Odnos v paru ni nobena izjema. Kako vem, da se ljubljena oseba nekega dne ne bo zbudila in se počutila drugače? Kako vem, da ne bom spremenil svojega mnenja o ljubljeni osebi?

S poroko človek naredi življenjsko zavezo, vendar se ne zaveže zato, da bi bil od poroke naprej prepričan, da se njegovi občutki do druge osebe ne bodo spremenili. Resnica je ta, da se bodo zagotovo spremenili, saj zakonskega življenja ni brez težav. Po poroki smo zavezani k temu, da bomo vsak dan obnavljali izbiro sozakonca. To pa lahko storimo tudi takrat, ko so občutki slabi.


WEDDING

Preberite še:
Znanost pravi, da je zakonska zveza koristna. Zakaj je torej tako nepriljubljena?

Preden se poročita, nobeden od zakoncev ne ve, ali mu bo všeč, kar bo začel odkrivati ​​o drugem. To so stvari, ki jih nihče ne more nadzorovati. Oba pa vesta, da se skupaj zavzemata, da se bosta vsak dan vračala k izbiri “v sreči in nesreči, zdravju in bolezni, vse dni svojega življenja”. To je privilegij zakoncev. Nista skupaj, da bi videla, ali to deluje, ampak zato, da bi delovalo. Zakonska ljubezen začne slabeti, ko eden od njiju pozabi, da mora zavezo do sozakonca vsak dan obnoviti.

Popolna podaritev

Iskanje dobrega v sozakoncu postopoma pridobi obliko darovanja. “Iščem tvoje dobro, da ti lahko podarim najboljše, kar imam: dajem ti vse kar sem.” Če je to darovanje obojestransko, je neločljivo povezano s sprejemanjem tega, kar mi daje ljubljena oseba.

Zakonska ljubezen ni samo stalna izbira, ampak tudi neprestano darovanje in sprejemanje. Izraza “jaz sem tvoj” ali “jaz sem tvoja”, ki se običajno govorita v okviru vseh ljubezenskih stvari, imata v zakonu še močnejši pomen.


COUPLE

Preberite še:
Ko spolnost v zakonu postane le še breme …

Živeti pravi pomen spolnih odnosov

Spolni odnosi v zakonu dobijo poseben pomen: izražajo stanje trajnega darovanja. “Moje telo ti podarjam kot izraz mojega stalnega in popolnega darovanja”, “Tvoje telo prejemam kot izraz trajnega in popolnega sprejemanja tebe”. To je še en privilegij zakoncev. Stalno darovanje med zakoncema postane močnejše v  medsebojni podaritvi med spolnim odnosom.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila italijanska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Tomaž Kavčič. 


TOM UZHUNNALIL

Preberite še:
557 dni ujetnik islamskih skrajnežev: “Najbolj dragocena stvar je biti z Bogom”


MISCARRIAGE

Preberite še:
Posledice spontanega splava, celo zgodnjega, so empirično dokazane


LECTIO DIVINA

Preberite še:
Ne veste, kako bi se lotili branja Svetega pisma? Ta preizkušena metoda bo zagotovo v pomoč

Tags:
porokazakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.