Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 25. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Odpravite razvado s pomočjo “zanke navad”

mężczyzna czyta Pismo święte o poranku przy kawie

Priscilla Du Preez | Unsplash

Zoe Romanowski - objavljeno 13/04/23

S pomočjo te preproste formule razvijemo dobre navade, lahko pa jo uporabimo tudi za odpravo nadležnih razvad

Navade sestavljajo velik del našega življenja in mnoge od njih nam koristijo, saj našim možganom omogočajo, da se osredinijo na bolj zapletene ali pomembne naloge. Kaj pa slabe navade, za katere vemo, da jih moramo spremeniti?

Dr. Matthew Breuninger, klinični psiholog in profesor psihologije, je v nedavni objavi na Instagramu spregovoril o tem, kako se navade razvijajo in utrjujejo prek tako imenovane “zanke navad”. Ta zanka je sestavljena iz treh osrednjih dejavnikov – iztočnic, rutine in nagrade.

Iztočnica je nekaj, kar sproži naše vedenje, nagrada pa je tisto, kar dobimo, ker smo ravnali na določen način, kar to vedenje še okrepi.

5 vrst iztočnic

Dr. Breuninger pravi, da obstaja pet glavnih vrst iztočnic: kraj, čas, čustveno stanje, drugi ljudje in predhodno vedenje.

Če torej želimo spremeniti navado, si jo moramo najprej temeljito ogledati, si zapisati iztočnice, ki jih opazimo, pa tudi nagrade, ki smo jih ob tem deležni, in se nato ukvarjati z njimi na način, da jih spremenimo – kar bo posledično privedlo do spremembe vedenja.

Recimo, da je vaša navada, da vsako jutro, ko se zbudite, preverite svoj telefon, zdaj pa ste se odločili, da bi to radi opustili in namesto tega dan začeli z molitvijo.

Prva stvar, ki jo lahko naredite, je, da si zapišete iztočnice. Kaj vas spodbudi, da vzamete v roke telefon? Morda gre za več iztočnic – misel na to, da boste nekaj preverili v prvih trenutkih, ko ste budni (čas) in ko še ležite v postelji (kraj). Morda ste tudi nekoliko zaskrbljeni (čustveno stanje), da boste pravočasno preverili vsa prispela sporočila, da ne bi zamudili česa pomembnega, kar se je zgodilo, medtem ko ste spali.

Ko zapišete iztočnice, zapišite tudi nagrade ali koristi, ki jih lahko dobite zaradi preverjanja telefona. Morda se vaša tesnoba umiri, ko telefon vzamete v roke. Morda se počutite bolje, ko vidite, da vas je nekdo klical ali vam poslal sporočilo, morda všečkal vašo objavo na družbenih omrežjih. Morda občutite, da imate dan bolj pod nadzorom, če že zjutraj preverite vse novice.

Če želite spremeniti vedenje, da zjutraj ne bi najprej preverjali svojega telefona, premislite, kako bi spremenili iztočnice. Morda lahko spremenite kraj, kamor položite telefon, tako da ga ne boste mogli doseči s postelje. Ali pa se odločite za spremembo časa in telefon preverite nekoliko pozneje, recimo pri zajtrku.

Kako vas vaše vedenje nagrajuje?

Premislite tudi o tem, kakšne koristi vam prinaša preverjanje telefona. Preučite jih. Morda vam jutranje preverjanje novic dejansko povzroči določeno mero tesnobe in bi se počutili bolje pripravljeni na nov dan, če bi ga začeli z molitvijo, ki bi vodila k večjemu občutku miru in spokojnosti.

Ko boste torej naslednjič želeli spremeniti slabo navado, si oglejte svojo zanko, jo razčlenite in se z njo poigrajte, da ustvarite novo ali boljšo navado. Korak za korakom lahko izboljšamo svoj vsakdan, rastemo v kreposti in živimo kot oseba, kakršno nas je ustvaril Bog.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.