Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 22. julija |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

Znebite se nekdanjih navad in začnite živeti polno življenje

WOMAN PORTRAIT, GIRL,

Patrick Daxenbichler | Shutterstock

Katarzyna Matusz-Braniecka - objavljeno 28/02/20

Ne obstajajo boljši ali slabši poklici. Kaj torej privlači vas?

“Nezadovoljstvo nad vsakdanjostjo in strah pred tem, da se v prihodnosti ne bo nič spremenilo, te lahko spodbudita, da začneš slediti svojim sanjam. Ne boj se. Bog ima zate v načrtu velike stvari. Nič od tega, kar se ti dogaja, ni naključje,” piše založnik knjige Jennie Allen Brez panike: Ustvarjena si bila za nekaj večjega (Restless: Because You Were Made for More). Če torej ne živite tako, kot želite, je pravi trenutek, da si zastavite nekaj pomembnih vprašanj.


BŁĄD UTRUDNIAJĄCY RELACJE

Preberite še:
3 pomembna vprašanja, ki bi jih morali postavljati sebi in drugim

Kakšno je vaše poslanstvo?

Ljudje včasih opravljajo poklice, ki so povezani z njihovo strastjo, vendar mnogokrat  ni tako. Najpogosteje služimo, da bi plačali račune, zagotovili varnost svoji družini in zadostili svojim potrebam. Kaj pa, če to ni dovolj? Ali globoko v srcu čutite, da hrepenite po nečem večjem? “Ne pozabi, da se ne smeš primerjati z drugimi,” opozarja avtorica. Kadar to počnete, se vaša vloga zmanjšuje in na koncu se lahko zdi skoraj nepomembna. Ne obstajajo boljši ali slabši poklici. Kaj torej privlači vas?

Ne sprašuj se, kaj potrebuje svet. Vprašaj se, kaj spodbuja tebe, in pojdi, naredi to. Svet namreč potrebuje žive ljudi.

– John Eldredge, Divji v srcu

Kaj moti vaš spanec?

S čim se ne strinjate? Kakšne situacije v vas budijo jezo? Ali lahko v zvezi s tem kaj storite? Se spomnite filma Daj naprej (Pay it forward)? Trevor McKinney ima svojo vizijo spreminjanja sveta, katere cilj je širjenje dobrega. Pravi: “Poišči tri osebe, ki jim lahko pomagaš pri nečem, česar sami ne bi mogli narediti. V zameno naj oni pomagajo naslednjim trem. Ob tem bo nastala piramida dobrega.”

Trevor ne ostaja pri sanjah ali dolgoročnih načrtih, temveč svoje ideje vsakodnevno realizira. Na začetku med ljudmi, ki jih pozna, pozneje pa z opazovanjem svoje okolice najde druge ljudi, ki potrebujejo pomoč. Tvega, odpira svoje srce, zbere pogum in nekaj stori. Ne gre za velike stvari. Celo te najmanjše, morda pa predvsem te, lahko spremenijo svet. “Gre za zavestno preživljanje minut in dni, iz njih je namreč sestavljeno naše življenje,” spominja avtorica. Ne spreglejmo jih torej, ampak jih previdno izkoristimo.


JANEZ NOVLJAN

Preberite še:
Dejanja, ne le besede. Janez na leto 1450 ur dela za druge

S čim vas je obdaril Bog?

Po čem se razlikujete od svojih znancev in prijateljev? S čim se obračajo na vas? Kaj vidite kot svoj največji talent ali dar? Modra kot sova, delavna kot čebela, spretna kot mačka, trmasta kot … osel. S tem zadnjim se popolnoma identificiram. Najpogosteje to lastnost označujemo za negativno, toda jaz v njej vidim svojo največjo prednost. Če bi bilo drugače, bi mi vsak ne vzel poguma. Ne bi iskala plana B in C, ker bi se sprijaznila s tem, da če ne gre, pač ne gre. Ne govorim o nepremišljenosti, temveč o tem, da se ne smemo predati ob prvem porazu.

Kjerkoli si, bodi tam v celoti.

– Jim Elliot


DESPERATE MOM

Preberite še:
Mamini talenti

Kaj je za vami in kaj pred vami?

“Včasih je dobro videti, kje smo bili in kam smo namenjeni – le zato, da bi pridobili novo perspektivo,” pravi Jennie Allen. Morda so bila to čustva, ki so v vašem življenju zavzela preveč prostora: strah, potreba po kontroli, pomanjkanje samozavesti, sram, obup in izčrpanost.

Vabim vas k temu, da stvari počnete s pozitivno naravnanostjo. “To pa rečem: kdor varčno seje, bo tudi varčno žel, kdor pa obilno seje, bo tudi obilno žel. Vsakdo naj da, kakor se je v srcu odločil, ne z žalostjo ali na silo, kajti Bog ljubi veselega darovalca. (2 Kor 9,6.7) Vabim vas, da občutite izpolnjenost, ki izvira iz realizacije cilja, ki vam ga je namenil Bog, spopadanja z neznanim s Tistim, ki ve, ob strani. Ustvarjeni ste za velike sanje in za večnost. Darove, ki so v vas, lahko Bog uporabi, da spremeni življenje drugih. Boste privolili v to?

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto.


PRZYJACIÓŁKI

Preberite še:
5 nasvetov za starše, ki imajo prijatelje brez otrok


WEB 3 BENJAMIN SITER DRUŽINA

Preberite še:
“Pravijo, da se moški ne spremeni. Ni res! Jaz se spreminjam”


Family-Praying-Eating

Preberite še:
6 priljubljenih postnih jedi z vsega sveta

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.