Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 28. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Manj stvari, več prostora za hvaležnost

messy room

Olesya Myzzz | Shutterstock

Tamara Tratnik Ambrožič - objavljeno 24/03/23

Tega, kar res potrebujejo otroci, in s tem starši, je pravzaprav malo

V času, ko smo starši z vseh strani bombardirani z nasveti, vzgojnimi prijemi, raznimi seznami, kaj vse mora naš otrok doživeti in imeti, se mi vse bolj zdi, da je tega, kar res potrebujejo otroci, in s tem starši, pravzaprav malo.

Minimalizem so vrednote

Minimalizem pravzaprav ni le razmislek o tem, katerih igrač, okraskov in oblek se lahko znebimo, ker jih ne uporabljamo, ampak nas sprašuje po naših vrednotah. V knjigi Minimalizem avtorica Erice Layne bralca vodi po posameznih področjih življenja in želi, da si na vsakem področju (ena izmed teh je tudi družina) izbere tri vrednote, v skladu s katerimi se bo potem odločal. In če želimo resnično spremeniti svoj dom in svojo družino v bolj minimalistično v potrošniškem svetu, mora biti to vseživljenjska pot in ne modna muha, ki bo po enem mesecu odletela.

Izmenjava

Otroci in njihova oblačila, oprema in pripomočki, ki jih potrebujejo med odraščanjem, so idealen primer za izposojo in podarjanje naprej. Vsaj v prvih letih otroci oblačila hitro prerastejo in super je, če imamo nekoga, ki ima otroke pred in za nami, da ta krožijo. Tako dokupimo le najnujnejše. Pri naši precej veliki širši družini s tem nimam težav in kar odrabimo, z veseljem dam znancem ali komu naključnemu v skupinah za podarjanje stvari.

Kakovostne igrače

Večji problem se mi zdijo igrače, ki se kar kopičijo, čeprav jih skrbno izbiraš. Najprej je dobro, da izbiramo igrače, ki dolgo trajajo (lesene kocke), ki so primerne za oba spola (kolo) in ki povezujejo otroke (družabne igre). Tudi tu se lahko poslužujemo krožne menjave, če so igrače še v dobrem stanju. Če pa sodim po svoji družini, otrokom največ pomeni čas, ki ga preživimo skupaj. Zato za darila raje izberemo izlete, doživetja in skupni čas.

Past primerjanja

Nehote se zgodi, da se starši med seboj primerjamo. Če je bilo to včasih omejeno na znance, prijatelje in sosede, se danes večinoma primerjamo z vplivneži na družbenih omrežjih in zvezdniki. Ker je področje otroške mode in pripomočkov za otroke zelo oglaševano, si nehote začnemo delati sezname, kaj vse potrebuje naša družina, da bi lahko bila popolna. Žal pa en nakup vodi k drugemu in nobeden od teh nas ne naredi srečnejših in boljših staršev.

Ne impulzivnemu nakupovanju

Impulzivni nakupi so nekaj, kar ponavadi ne da dolgoročnih rezultatov. Zato se v trgovino vedno odpravim z listkom, pred rojstnimi dnevi in drugimi obdarovanji pa si naredim sezname želja, da lahko sorodnikom in prijateljem svetujem pri nakupu, če me za to prosijo. Ko o določeni stvari dlje časa razmišljamo, lahko ugotovimo, ali gre res za nekaj, kar potrebujemo, ali po tednu ali dveh ugotovimo, da smo na to že pozabili ali nadomestili s čim drugim.

Na koncu pa se mi zdi pri vsem najpomembnejše, da smo starši zgled srečnega in izpolnjenega življenja. Otroci, ki bodo odraščali v taki družini, bodo gotovo manj navezani na materialne dobrine. In to bodo lahko prenesli tudi na druge odnose v svojem življenju.

Tags:
starševstvovzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.